Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Нова Загора искат национален мониторинг на въздуха заради обгазявания

Снимка: Архив
Град Нова Загора да бъде включен в национален мониторинг за качеството на въздуха, са поискали от инициативния комитет „Нова Загора иска да диша“ от областния управител Чавдар Божурски.
Искането е отправено във връзка с обгазяването с неприятни миризми от инсталацията за биогаз.
На специално свиканата в областната администрация среща между РИОСВ-Стара Загора, РЗИ-Сливен, ОДБХ, община Нова Загора, инвеститора на инсталацията и инициативния комитет е обсъдено качеството на въздуха и ефективността от извършвания контрол.

Областният управител Чавдар Божурски коментира след срещата, че ще информира Министерството на околната среда и водите за взетите решения:

"Беше предложено да бъде направен през 2020 година емисионен мониторинг в Нова Загора. Второто предложение на РИОСВ беше община Нова Загора да се ангажира с контрола на тези миризми".

Кремена Петрова, председател на инициативния комитет, обяви, че не е доволна от срещата:

"Искаме мобилната станция за замерване да бъде поставена близо до производствената площадка на обекта. Най-много нас ни вълнува сероводорода".

Управителят на инсталацията за биогаз Климент Грачанлиев съобщи, че от около месец са инсталирали биофилтър, който все още не работи 100%.

"Нашите реалистични очаквания са края или началото на следващия месец да има осезаеми резултати".

Проблемът с обгазяването на Нова Загора търси решение от 2014 година.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.