Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големо Бучино и Мещица протестират срещу водния режим

Жители на пернишките села Големо Бучино и Мещица недоволстват срещу въведения воден режим в община Перник. Двете села са сред най-потърпевшите, тъй като водата почти не достига до тях.

Проблемът и в двете села се е появил още в началото на въведения режим. Водата не достига до високите части и живеещите там са обречени изцяло на безводие. Шести ден Бачова махала в село Големо Бучино няма вода, каза кметът Александър Александров.

Резервоарът трябва да ни е поне наполовина пълен, за да има достъп до тия две махали. В момента резервоарът е около 30-40 процента и този график на подаване на вода не ни устройва, заяви кметът.

Хората са гневни, отчаяни и искат поне да има някакъв режим, който да им гарантира два-три-четири часа или през ден, но да знаят откога - докога няма да имат вода, за да се изперат, да си налеят.

Вълнуваме се, защото сме се върнали в пещерите, казаха протестиращите.

Подобна е ситуацията и в село Мещица.

Имам въпроси към отстранения директор на ВиК. Цяло лято тече по улицата над полицията. Поправят на едно място, избива над него. Това кадърност ли е? След това той обвини природата. Питам аз природата само над язовир „Студена” ли е? Какъв е този режим? В това село хората на геноцид ли са подложени? Повечето са възрастни хора, каза жителка на селото.

Според действащия в момента график за село Мещица вода се пуска веднъж на 48 часа - от 18 до 5 часа сутрин. Кметът Деян Станимиров е настоял този график да бъде коригиран.

Проблемът е още от месец септември, т. н. скрит воден режим в Мещица и то страдат високите части, поради причина, че не се пълни напорният резервоар, който е 500-кубиков и го пуснахме преди три години. В момента имат вода само равните части в селото, защото нашият местен водоизточник от Извор работи, каза кметът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Изборите през юни ще избистрят картината

" Накрая Конституционният съд , който не би трябвало да има никакво вмешателство по условие в политческия процес в държавата, май ще бъде призван и ще му бъдат изтърсени тези горещи картофи в скута , за да се произнесе относно характера на Конституцията и в частност промените, преструктурирали конструирането на служебни кабинети, и оттам да разсече..

публикувано на 18.04.24 в 08:23

Подготовка на нови кадри за ВЕИ обсъждат на форум в София

Кариерен форум за професионално развитие в сектора на възобновяемите енергийни източници ще обсъди прехода към въглеродно неутрална икономика и подготовката на квалифицирани кадри за ВЕИ-индустрията. По време на събитието, което ще се проведе в София, ще бъдат отличени млади таланти, победители в конкурса за изготвяне на макет на фотоволтаична..

публикувано на 18.04.24 в 08:21

САЩ подновяват санкциите срещу Венецуела

САЩ ще подновят санкциите срещу водещия производител на петрол в света Венецуела - твърдят висши американски представители. Причината са неизпълнени политически ангажименти от президента Николас Мадуро. Днес изтича шестмесечният американски лиценз за работа с петролни и газови компании от Венецуела, издаден след като Мадуро подписа с..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

ЕС работи за възобновяване на отношенията с Турция

Европейският съюз работи за възобновяване на отношенията с Турция, записаха европейските лидери в заключителната декларация на срещата на върха в Брюксел. След години на замразени разговори за приобщаване на Турция към ЕС Брюксел изрази готовност да задълбочи диалога с Анкара. "Стабилността в Източното Средиземноморие е от стратегически..

публикувано на 18.04.24 в 08:04

Microsoft: Засякохме руски онлайн кампании, целящи да повлияят на президентските избори в САЩ

Компанията Microsoft е засякла през последните 45 дни руски онлайн кампании в САЩ, които имат за цел да повлият на президентските избори в страната през ноември, предаде "Ройтерс". Според доклад на експерти, ангажирани в проучването, от свързани с Русия профили се разпространява съдържание, което цели разединение на американското общество,..

публикувано на 18.04.24 в 07:56

Белгия и Чехия искат нови санкции срещу руска намеса на изборите през юни

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса в предстоящите през юни избори за Европейски парламент . Премиерите на двете страни - Александер де Кро и Петър Фиала, заявяват в отворено писмо, че вече са налице примери за дезинформация и намеса в някои страни от ЕС, съобщава БТА. Белгийските служби..

публикувано на 18.04.24 в 07:50

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 07:47