Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

Изданията поставят на челно място различни акценти от разговорите на  премиера Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп.

"Труд" извежда: Вашингтон и София в стратегически съюз, но визите не се решават в Овалния кабинет. Според "24 часа", Борисов говори за газ и руски шпиони с демократи и републиканци преди срещата с Тръмп. "Монитор" информира: "Договаряме със САЩ отпадане на визите и доставките на втечнен газ"

 "Телеграф" съобщава: "Борисов се поклони пред героите на Америка, посрещнаха го с 21 топовни салюта"

"Дума" акцентира на заявеното от Атлантическия съвет в България, че посещението на Борисов във Вашингтон е започнало с фалстарт, заради думите му, че "няма да допусне черноморска база на НАТО" у нас.

"Земя" публикува коментар на евродепутата от БСП Иво Христов,  който обобщава как "самодържецът Борисов е обсебил всички власти, а президентът Радев е върнал достойнството на институцията"

Изданието извежда посланието на президента Румен Радев: "Знанието е сила за по-добър живот". Държавният глава награди ученици и студенти в неравностойно положение, които ще получат еднократни стипендии по инициативата "Подкрепи една мечта", уточнява изданието.

 "Сега" поставя в центъра коментара - "Властта си намери повод да спре достъпа до ЕрБиЕнБи, Букинг и Фейсбук".

 Менда Стоянова и Валери Симеоинов настояват всеки, който дава стая под наем, да се регистрира като хотел. Това е предложение за промяна в Закона за туризма. В нея е записано,че трябва да се забрани и предлагането на стаи и апартаменти в интернет, освен ако потребителите нямат категория - звезда, получена от министерството на туризма.

Изданието съобщава и за "следизборен студен душ" в Пловдив- Такса смет скача 100 процента въпреки заявките на новия кмет Здравко Димитров".

 За "24 часа" водеща е темата, че "Колоездачите ще карат в бус лентите". Полицията подкрепя искането на велосипедистите, се уточнява в статията за проектозакона за движение по пътищата.

"Телеграф" поставя в центъра черната статистика за насилието над жени - 31 хиляди се оплакват от агресия вкъщи. Едва 3 хиляди насилници са с ограничителна заповед, пише вестникът.

Главната публикация на "Монитор" е озаглавена "Ставаме опитни зайци срещу 1500 лв" и в нея се разкрива как напълно здрави хора подписват договори с фирми за изпитване на нови лекарства, които все още не са на пазара. Тази информация са разкрили лекари, участници в проучванията. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зоната пред НС в София, известна като Триъгълника на властта.

Съпругата на Джейхан Ибрямов: Обявявам гладна стачка в "Триъгълника на единовластието"

Съпругата на Джейхан Ибрямов - Биршен обяви гладна стачка до освобождаването му.  Кандидат-депутатът е задържан за 72 часа под стража, след като снеха имунитета му от наказателно преследване. Биршен Ибрямова посочи, че ще стои в "Триъгълника на властта", който определи като "Триъгълника на единовластието". Тя каза още, че изчаква конвоя, който ще..

публикувано на 03.10.24 в 21:35
Европейска сметна палата

Европейската сметна палата: Предвидените разходи не отговарят на целите на отбранителната готовност на ЕС

Има риск предложените 1,5 млрд. евро разходи за 2-годишен период за програмата за европейска отбрана да не отговарят на амбициозните цели за засилване на отбранителната готовност на ЕС и принос към промишлената база за отбраната на Украйна. Това се казва в оповестено днес становище на Европейската сметна палата. Одиторите посочват,..

публикувано на 03.10.24 в 19:56

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана. Най-младият кандидат за депутат е жена на 23 години. 126 са кандидатите за народни представители от 12-и многомандатен избирателен район Монтана за извънредните избори на 27 октомври. 20 партии и 8 коалиции са предложили своите кандидати. Сред тях най-младият е жена на 23..

публикувано на 03.10.24 в 19:43

МЗ: ТЕЛК трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи

Териториалните експертни лекарски комисии трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи, защото са с общ профил, а не са специализирани. Така от Министерството на здравеопазването аргументираха отпадналата от вчера възможност за пренасочване на пациентско досие от една комисия към друга. Пациентски организации предупреждават за..

публикувано на 03.10.24 в 19:21

ЦИК свали имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов

С 13 гласа "за" Централната избирателна комисия и разрешила свалянето на имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов. Това стана час след като в ЦИК е постъпило искане от заместник главния прокурор Елена Каракашева, в което  се иска разрешение срещу Ибрямов да започне наказателно производство и той да бъде задържан за три..

публикувано на 03.10.24 в 19:10
Филип Гунев

Филип Гунев: Турция остава ключова дали ще позволи бежанска вълна от Близкия изток

Турция остава ключ към това дали ще позволи бежанска вълна от Близкия изток , защото ще е първата и най-засегната от такава. Това каза пред БНР Филип Гунев, бивш заместник-министър на вътрешните работи. "Анкара планира репатриране на сирийски бежанци от турска територия, а не приемане на още. Но една такава бежанска вълна не е задължително да..

публикувано на 03.10.24 в 18:38

Първата доставка на природен газ от терминала в Александруполис е за България

Първата доставка на втечнен природен газ за България от терминала в гръцкия град Александруполис е вече факт. На терминала днес беше служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. "Булгаргаз" има резервирани от там по 1 милиард кубически метра синьо гориво годишно за следващите 10 години. "Това е исторически момент за България и..

публикувано на 03.10.24 в 18:34