Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 300 000 зрители са гледали филма за Наим Сюлейманоглу в Турция за първите 4 дни

От 22 ноември игралният филм "Джобният Херкулес: Наим Сюлейманоглу", посветен на живота и спортната кариера на легендарния щангист, който почина преди две години, шества по кината в Турция, предава кореспондентката на БТА в Турция Нахиде Дениз.

Освен в Истанбул, гала прожекции се състояха и в други големи градове - Измир и в Анкара, в присъствието на стотици зрители. В гала прожекциите участват екипът на компанията Дижитал япъмеви, която реализира филма, и редица изпълнители начело с Хаят Ван Ек в ролята на Наим.

В гала представлението в Анкара участва и братът на Наим - Мухаррем Сюлейманоглу, по чиято автобиографична книга е изготвен сценарият на филма.

Актьорът Йеткин Дикинджилер, който изпълнява ролята на бащата на покойния щангист, разказвайки за работата си над ролята, посочи: "Наим ни остави един светъл спомен. Осъществи нашата среща с хората в България. Доказа, че е част от едно голямо човешко семейство. Вярвам, че с участието си в този филм ние се показахме достойни за неговата памет".

Турският вестник "Биргюн" писа, че в първите четири дни /22-26 ноември/ филмът е бил гледан от 292 685 зрители.

Това число е доста под очакваното като се има предвид, че авторският екип начело с продуцента Мустафа Услу и режисьора Йозер Фейзиоглу са известни с най-касовите филми в съвременното турско кино.

Пиарът на компанията Дижитал санатлар япъмеви, в отговор на запитването ми във връзка с публикуваните данни заяви, че те се отнасят само за първите три дни от прожекциите на филма по екраните.

"Филмът върви успешно по кината, има повишение на зрителския интерес и към момента е на първо място по гледаемост", допълни той в разговор за БТА.

Разбира се, не е лесно да се направи филм за спортист и личност като Наим Сюлейманоглу. Възпитаник на българската школа по щанги, която по него време е водеща в света, той емигрира в Турция след драматично бягство от българския национален отбор...

Три олимпийски титли, осем световни шампионски медала, 46 световни рекорда и...190 кг щанга, три пъти по-тежка от собственото му тегло. През 1988 сп."Тайм" посвещава заглавната си страница на Наим, а през 1992 г. Международната федерация по щанги го обявава за най-добър спортист в света. Невиждана дотогава слава за Турция, като се има предвид, че до бягството на Наим през 1986 г. Турция бе известна само с два спорта - борбата и футбола.

Режисьорът в максимална степен се е възползвал от драматичната лична история на Наим, пресъздавайки я със средствата на игралното кино, които гарантират бурния емоционален ефект, какъвто не би могъл да бъде постигнат с документален филм.

Този филм се посреща с много голям интерес специално от от българските изселници, тъй като "ние сме съпреживели тези събития", споделиха мнозина от тях, с които разговарях. Връщането към тях е болезнено, но в същото време те смятат, че за пръв път се представят на екрана в истинската им светлина.

Големият шанс, който максимално подсилва въздействието на филма, е изпълнителят на ролята на Наим - Хаят Ван Ек, от турско-холандски произход. Освен физическа прилика с героя си от младежките години, изпълнителят така умело се въплъщава в ролята, сякаш отново виждаме Наим, такъв какъвто го помним от подиума с характерния жест на вдигнатия юмрук и усмивката...Същото може да се каже и за Али Джанкорур, който играе Наим в детските години. Така че зрителят не усеща прехода от детството към юношеските години.

Силно впечатление прави играта на актрисата Селен Йозтюрк в ролята на майката на Наим - Хатидже, която съдържа много драматизъм. Интересен е Гюркан Уйгун в ролята на първия треньор на Наим Енвер Тюркилери. Ролята на Иван Абаджиев, човекът и учителят, създал щангиста Наим, изпълнява актьорът от Врачанския театър Огнян Симеонов. Но слабост, вероятно на сценария е,че неговата личност не е показана в достатъчна степен.

На екрана виждаме и политически фигури от Турция. Най-забележителна е ролята на турския премиер Тургут Йозал, благодарение на когото драматичното бягство на Наим завършва благополучно на турска земя. Йозал изпраща личния си самолет,за да докара Наим в Турция и го взима под своя опека като негов духовен баща. Тези сцени са пресъздадени доста детайлно във филма, както и турците в чужбина от съсловието, които организират бягството на Наим.

Авторите на лентата са се стремили да пресъздадат атмосферата по онова време в България. Послужили са си с автентични кадри от пленума на БКП за преименуването, от призива на Тодор Живков, който отприщи изселническата кампания. По думите на режисьора редица сцени са били заснимани на автентични места - в кабинета на Тодор Живков, в Дианабад, в апартамента на Наим, който му е подарен от правителството. Актьори се въплъщават в ролите на Тодор Живков и на някои партийни величия, подсилени с документални кадри.

В истинската история на "малкия голям човек", който възхити света - филмът започва с тази обявка - се преплитат спорт, напрежение, екшън и не на последно място драматични и трагични събития - все компоненти, които могат да бъдат пример за създаването на популярен, с мелодраматични нюанси филм.

Като се изключат някои детайли /в първата прожекция например неправилно бе изписана годината на кончината на щангиста/ игралният филм "Джобният Херкулес: Наим Сюлейманоглу" може да се каже, че в максимална степен пресъздава на екрана спортната кариера на щангиста - шампион на планетата. И част от личната му история: филмът завършва със срещата на Наим със семейството му на истанбулското летище Ататюрк през януари 1990 г., която се преплита с най-драматичния период от историята на българските турци.

В този смисъл филмът e признателност и уважение към паметта на "малкия голям човек", шампиона Наим Сюлейманоглу, който принадлежи и на Турция, и на България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Само 30% от българите са преминали курс по първа долекарска помощ

Едва 30% от българите са преминали курс по първа долекарска помощ , като за една голяма част от тях това се е случило по време на шофьорските курсове и то доста отдавна.  Днес малцина си дават сметка, че има много ситуации, при които можем да сме полезни , н о си казваме "На нас това не може да ни се случи!". Не така мислят обаче доброволците на..

публикувано на 29.08.24 в 15:37

България е сред лидерите по ръст на купени нови автомобили

В България през първите 7 месеца на годината са регистрирани 26 945 нови автомобила. Това представлява ръст от 28,4% спрямо периода януари - юли 2023 г, предава БГНЕС. Така страната ни запазва позицията си в челните редици на растежа на пазара. През първите 6 месеца годишният темп на растеж е 30,8%...

публикувано на 29.08.24 в 15:35

ЦИК не може да коментира кое от двете крила в ДПС ще получи регистрация за изборите

На този етап Централната избирателна комисия не може да коментира кое от двете крила на ДПС ще получи регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври - на Ахмед Доган или на Делян Пеевски. Това заяви говорителят на ЦИК Росица Матева: "Предполагам, в Софийския градски съд има регистрирана една партия с наименование "Движение за..

публикувано на 29.08.24 в 15:23
Демонстрираха как работят дефибрилатори в Софийското метро. С тях и немедици може да спасяват пътници със сърдечен арест

На 16 октомври анестезиолози обучават ученици за оказване на първа помощ в училище

В момента правим организация за кампанията за първа помощ в училищата,  за да сме максимално полезни на максимално много места тази година. Целта ни е да покрием максимален брой училища в страната. Идеята е да става по-мащабно обучението, защото учениците са хиляди и ефектът е значим, когато обхванем максимална част от тях. Това сподели..

публикувано на 29.08.24 в 15:07

Засилват се международните критики към Израел

Засилват се международните критики към Израел заради новата му операция на окупирания Западен бряг на река Йордан. Тя започна вчера като според Тел Авив целта ѝ е да бъдат разбити терористични клетки.  Девет палестинци загинаха в нападнатите градове в сряда, още петима са убити днес. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш поиска незабавен край на..

публикувано на 29.08.24 в 14:49
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: Има нелоялни търговски практики в кампанията за намаление на ученически пособия

Кампаниите за намаление на ученически стоки започнаха преди 2 седмици и не малко хора се възползваха от тях, но дали са се възползвали реално от намаление, не е ясно. Това коментира в интервю пред БНР Габриела Руменова, създател на платформата "Ние потребителите". За пореден път тя предупреди, че има нелоялни търговски практики...

публикувано на 29.08.24 в 14:48

Любослав Костов, КНСБ: В бюджет 2025 да се заложи поне 10% ръст на заплатите!

От 1 януари догодина минималната работна заплата ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева – това е записано в проект на правителствено постановление, който беше публикуван за обществено обсъждане. Съгласно Кодекса на труда минималната заплата се определя по специален механизъм и е 50% от средната за страната за период от 12 месеца ...

публикувано на 29.08.24 в 14:10