Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: архив / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова страните да не се отказват от борбата срещу изменението на климата на срещата в Мадрид, където представители на близо 200 държави се събраха, за да набележат мерки за справяне с глобалното затопляне, предава електронното издание на таблоида Daily Mail.

„Наистина ли искаме да бъдем запомнени като поколение, което зарови главата си в пясъка и си изгуби времето, докато планетата гори“, попита Гутериш.

„Тези, които не искат да го видят, ще бъдат на грешната страна на историята“, заяви министърът на околната среда на Чили Каролина Шмит, която е председател на срещата. Тя призовава правителствата да поемат по-амбициозни ангажименти за намаляване на емисиите на парниковите газове преди крайния срок през следващата година.

С изключение на новото ръководство на Европейския съюз, което започна петгодишния си мандат с посещение на форума, останалите държави, които имат най-големите въглеродни емисии в света - САЩ, Китай и Индия, изпратиха министри или длъжностни лица на по-ниско ниво.

Доналд Тръмп пристигна в Лондон за срещата на лидерите на НАТО седмица преди изборите във Великобритания, на които ще бъде решено кога и как най-накрая ще се излезе от Европейския съюз, пише европейската редакция на списание Politico. По време на престоя на президента както управляващите консерватори, така и опозиционната Лейбъристка партия се подготвят за почти неизбежната намеса на Тръмп в британската политика.

„Ако (Тръмп) си тръгне, без да причини много щети, ще бъдем много щастливи. Но възможността за неприятности е по-голяма от възможността за полза“, сподели високопоставен служител на консерваторите.

Данни от анкета, проведена от YouGov, показва, че 67% от британците имат отрицателно мнение за президента на САЩ, докато 18% имат положително.

Доналд Тръмп вече представи своите предпочитания при предстоящите избори. В неотдавнашно телефонно интервю държавният глава сподели, че Борис Джонсън е „фантастичен“, докато Джереми Корбин „ще бъде лош избор“ за Великобритания.

Участниците в юбилейната среща на върха на НАТО, започваща днес в Лондон, навярно ще обсъдят многобройните спорни въпроси, пред които се изправи напоследък Северноатлантическият алианс. Оживени дискусии ще предизвикат сериозно изострените отношения с Турция, разширяването на пакта в Балканския регион и укрепването на отбранителната му способност в Европа, пише "Независимая газета".

НАТО посреща юбилейната дата не в най-добрата си форма. Освен това форумът ще мине под знака на конфронтацията между Германия и Франция, смятат експерти на вестника.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Ден на труда: КТ "Подкрепа" с традиционно шествие в София

Днес отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност - 1 май.  Чества се от 1890 г. - с резолюция, приета на учредителния конгрес на Втория интернационал в Париж. Бележи годишнина от началото на голяма стачна вълна в Съединените щати с искане за 8-часов работен ден, в която се включват над 340 хиляди души от Чикаго,..

публикувано на 01.05.24 в 07:30

Велика сряда е - църквата отбелязва предаването на Исус от Юда

За православните християни днес е Велика сряда - третият ден от Страстната седмица. На този ден църквата възпоменава предателството на Юда Искариотски, който предава Исус Христос за 30 сребърника. Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот..

публикувано на 01.05.24 в 07:27

В Смолянска област няма регистрирани случаи на коклюш

В Смолянска област няма регистриран случай на коклюш, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева. В 16 области в страната обаче продължава да расте броят на случаите на коклюш. Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8 промила. От здравната инспекция припомнят, че в настоящата ситуация на повишен риск от зараза с коклюш..

публикувано на 30.04.24 в 23:00

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми. Парите бяха събрани на благотворителен бал. На благотворителния бал на "Ротари клуб"- Монтана са предложени на търг картини на известни художници, сред които Вълчан Петров, Стоимен Стоилов, Павел Митков, Галя Герганова, скулптура на Красимир Яков, както и картини на..

публикувано на 30.04.24 в 22:50

Двама души са задържани в село Първамайци заради големи количества марихуана

Окръжната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняеми мъж и жена за държане с цел разпространение на голямо количество марихуана. За единия наркодилърите държавното обвинение ще иска от съда мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 30-годишен мъж и 29-годишна жена бяха задържани при зрелищна полицейска операция в..

публикувано на 30.04.24 в 22:38

Премиерът в Клисура: Гордост и достойнство

Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието. Това каза в словото си по повод 148 години от избухването на Априлското въстание служебният министър-председател Димитър Главчев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад "20 април" в..

публикувано на 30.04.24 в 22:27
Риши Сунак

Мигрантите: Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо

Министрите от ирландското правителство одобриха единодушно план за изготвяне на ново законодателство, което би преопределило Обединеното кралство като „сигурна страна“, в която могат да бъдат връщани търсещите убежище. Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо във връзка с мигрантите. Планът беше внесен от министъра на правосъдието Хелън..

публикувано на 30.04.24 в 22:17