Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Окончателно: Минималната пенсия ще е 250 лева

| обновено на 04.12.19 в 21:03
Снимка: БГНЕС

От 1 юли догодина минималната пенсия ще бъде 250 лева, реши окончателно Народното събрание.

Останалите пенсии ще се индексират с 6,7 на сто.

Депутатите гледат на второ четене държавния бюджет за 2020 година. Вече е одобрена неговата рамка - и по двете пера има малко над 28 милиарда лева. Гласувани бяха и парите за съдебната власт. 

Една от най-сериозните критики към управляващите е, че правителството си осигурява комфорт да харчи без санкцията на Народното събрание. Петър Кънев от БСП заяви по време на дебатите:

"На всички е ясно, че разпределението на тъй наречения "излишък" не се дължи на сериозно преизпълнение на приходите, а се дължи на неизпълнение на разходите. Всяка година, години наред милиард и половина-два милиарда лева са неизразходвани и са харчове".

Министър Владислав Горанов отвърна:

"Правителството не е изхарчило нито един лев, нито една стотинка, нито една десета от стотинката от преизпълнение на приходите".

Дефицитът в хазната би се увеличил с 4,5 милиарда лева, ако бъдат приети всички предложения на БСП, допълни Горанов.

Увеличения на заплатите на социалните работници

С до 15 % ще бъдат увеличени заплатите на социалните работници догодина. Това реши единодушно пленарната зала при дебата по второто четене на бюджета за 2020 година. Предложението е на БСП, но между двете четения получи подкрепата на депутатите от ресорната бюджетна комисия. В пленарната зала аргументацията на управляващите бе представена от Светлана Ангелова от ГЕРБ:

"Колегите социални работници, работещи в Агенцията за социално подпомагане, близо 4 700 социални работника, заслужават по-високо увеличение на заплатите от 1 януари 2020 година от това предвиденото 10-процентно увеличение в бюджетната сфера".

Допълнителните пари за социалните работници бяха единственото предложение на БСП, одобрено от пленарната зала. Лидерът на левицата Корнелия Нинова каза:

„Дано да повлече крак и да има и следващи. Макар и рядко да се случва, аз днес от трибуната, от името на колегите от парламентарната група, ви поздравявам за решението да подкрепите предложението ни“.

Вече бяха гласувани и парите за съдебната власт, като ресорният министър Данаил Кирилов уточни, че заплатите на магистратите в системата ще се увеличат с около 10 на сто. Именно толкова е заложеното увеличение за всички в бюджетната сфера, а за учителите възнагражденията ще се увеличат със 17 на сто. Тези текстове обаче все още не са гласувани в пленарната зала, където в момента се работи по бюджета на Министерството на вътрешните работи.

От догодина ще има промени в пенсионната възраст в две силови ведомства - решение, срещу което опонира Красимир Янков от БСП:

"Против съм за увеличаване на годините за пенсиониране на служителите от Национална служба "Охрана" - от 53 на 55 и служителите от Държавна агенция "Национална сигурност" от 60 на 63 години".

Левицата очаква скок в цената на тока

Електроенергията ще поскъпне с между 10 до 20%. Това прогнозира депутатът от БСП Таско Ерменков при дебатите на второ четене по държавния бюджет за догодина:

"Много добре знаете, че с продължаване на възможността въглищните централи да работят, България пое ангажимента да либерализира електроенергийния пазар, което на практика ще доведе до увеличаване на цената на електроенергията за населението с около десетина до 20 процента. Въпросът, който задаваме, е какво има в бюджета предвидено за покриване на така наречените "разходи за енергийно бедни".

Майчинството за втората година - 380 лв.

Майчинството за втората година остава замразено на 380 лева месечно, а правителството прави всичко възможно майките да могат да се върнат по-рано на работа, уточни социалният министър Деница Сачева:

"Стимулирането за това да имаш деца не минава само и единствено през пари. То минава и през перспектива за съответните млади хора. Майките, разбира се, в по-голямата си част от случаите биха искали да се върнат обратно на работа… Правителството обяви съвсем скоро, че в следващите 3 години всяка година 70 милиона лева ще бъдат отделяни за строеж на детски градини. Също така започна и вече проект за доплащане на такси на детски градини за деца от социално слаби семейства - за това са насочени 22 милиона от този проект и още 10 милиона допълнително ще бъдат дадени от правителството за покриване на такси за детски градини“.

От БСП настояваха то да бъде 650 лева, от „Воля“ - 610, но залата прие предложението на управляващите - да запази размера на обезщетението от 380 лева.

Вчера пленарната зала одобри бюджета на Здравната каса, а днес ѝ даде едномесечен срок от обнародването на закона заедно с НОИ да изработи механизъм за борба с фалшивите болнични.

Утре депутатите ще започнат работата си с текстовете за Министерството на образованието - един от приоритетите на бюджета за догодина. За педагогическия персонал е предвиден ръст на възнагражденията с повече от 17%. Общо за бюджетната сфера увеличението е 10 ProНовините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33