Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

От 50 до 500 лева глоба за домакинство в София, което горят гуми, дрехи или кабели

Монтират филтри на комините на 180 домакинства в София до края на годината

Снимка: БГНЕС

До края на годината ще бъдат монтирани филтри на комините на 180 домакинства в София, които се отопляват на дърва и въглища. Целта на мярката е справяне с мръсния въздух. 35 домакинства са използвали тези филтри миналия отоплителен сезон в квартал "Красна поляна".

Програмата е 3-годишна и се финансира от бюджета на Столичната община. Оттам посочват, че използването на филтрите спира повече от 80% от праховите частици.

2000 домакинства ще бъдат включени в програмата и на комините им ще бъдат монтирани филтри, информира кметът Йорданка Фандъкова:

"Знаем, че това не е кардиналното решаване на проблема. Това е една допълваща мярка към двата големи проекта, които има Столичната община, за подмяна на отоплителните инсталации на дърва и въглища с по-екологични".

Въпреки мерките жители на "Красна поляна" се оплакаха от мръсния въздух.

Глоби за домакинствата, които горят гуми, дрехи и кабели. 

От 50 до 500 лева глоби могат да бъдат налагани на домакинства, които горят гуми, дрехи и кабели. 

По две проверки месечно ще се извършват в общинските жилища в квартал "Красна поляна", посочи районният кмет Иван Чакъров: 

"Полицията работи много добре. Вече има 3-4 случая, където са задържани роми, които наистина горят гуми извън домовете си, кабели, които замърсяват околната среда. Наистина, там се надяваме на по-строги законодателни мерки, за да може полицията да бъде ефективна в тази насока".


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.