Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

"Властта проспа внос на заразено месо" е водещото заглавие на "Земя". Вестникът уточнява, че са продадени най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела, внос от Полша. Специалисти успокояват обаче, че с топлинната обработка се предотвратява рискът от зараза.

"Фалити заради веригите" е водещото заглавие на "Стандарт". Чуждите магазини рекетират производителите ни с цени, посочва изданието.

"Африканската чума по свинете става глобална заплаха", пише "Труд". Вестникът препечатва статия на доктора по политически науки от американския университет "Принстън" Уилям Енгдал. Според него пандемията се разраства, а това води до огромни последици за човека и политиката по света. "Всичко е по-опасно, отколкото сте мислили, няма открито лечение засега", пише Енгдал.

"Лъсна задкулисното съглашателство на ГЕРБ с БСП", пише "Телеграф" на първа страница по повод снощното гласуване за партийна субсидия от 8 лева на глас. Вестникът цитира лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Той допълва, че с това решение в пленарната зала падат нападките на БСП срещу ДПС за участие в задкулисни сделки с управляващите. "Монитор" цитира по темата Йордан Цонев от ДПС, който казва "Моделът убива малките партии".

"Лозан Панов иска да разследват за търговия с влияние избора му за председател на Върховния касационен съд", информира "24 часа". Поводът за искането е изявления на премиера Бойко Борисов, че най-много е помогнал на Панов да заеме поста.

"Половината от новите висшисти са продавачи" пише на първа страница "Дума". Студентите у нас са намалели с 45 000 за 5 години. Вестникът цитира утвърдената вече рейтингова система на ВУЗ-овете, според която половината от тези висшисти не намират работа. "Монитор" също цитира рейтинговата система на първа страница с акцент "Четворкаджиите бият по доходи отличниците". Металурзите получават заплати от почти 2 000 лева, а ветеринарните лекари - едва 800 лева. Увеличава се броят на завършилите военни специалности, намалява броят на правистите. И "24 часа" избира за акцент в днешния си брой данните от рейтинговата система на висшите ни училища. За началните 5 години след дипломиране първите в рейтинга ВУЗ-ове осигуряват над 4 000 лева заплата. Изданието допълва, че е важно къде си завършил, защото разликата в доходите на една и съща специалност, придобита в различни университети, е 1 200 лева.

Водещото заглавие на "Труд" подчертава - "50% излишно образование". Кадри на Софийския университет вземат най-високи заплати. Все повече са висшистите с инженерно и педагогическо образование за сметка на юристите и администраторите, посочва вестникът. "Сега" конкретизира - информатика в Софийския университет носи 4 193 лева, в Шуменския - 1 123 лева. При бакалаврите реализацията е под 36 на сто, при магистрите - 60 на сто.

"Временният шеф на БНР Антон Митов се включва в конкурса за титуляр", пише "Сега". Снощи бяха обявени кандидатите за поста, а конкурсът ще е след малко повече от месец. На 8 януари ще станат ясни допуснатите от СЕМ  до изслушване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания.  ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в това находище се равняват на производството на страната за три години.  Агенция "Блумбърг"..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния прелез,..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който де факто беше столица на самопровъзгласилия се халифат на "Ислямска държава". В пика на своята мощ..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Джейн Гудол

Загуба на местообитания, лов и трафик на бебета са сред основните заплахи за шимпанзетата

Днес отбелязваме деня на нашия най-близък генетичен роднина в животинското царство - шимпанзетата. Споделяме над 98 процента от нашето ДНК с шимпанзетата, които всъщност са човекоподобни маймуни и за разлика от същинските маймуни нямат опашка. Те имат обаче сложна система за комуникация, социална структури и точно като хората са способни както..

публикувано на 14.07.24 в 19:35
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия каза, че училището е било използвано от бойци на групировката за атаки срещу израелски войници...

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП-ДБ стана втора по сила в Народното събрание. Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория..

публикувано на 14.07.24 в 19:06