Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жълт код заради поледици в 11 области на страната

Снимка: БГНЕС

Жълт код за поледици е обявен в 11 области в страната, информира на сайта си Националният институт по метеорология и хидрология.

Предупреждението е в сила за: Благоевград, Кюстендил, Перник, София област, София-град, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Стара Загора и Хасково.

Шофьорите да се движат с повишено внимание и да се съобразяват с пътната обстановка, предупреждават от Агенция „Пътна инфраструктура“ и МВР.

Пътните настилки в района на София и Кюстендил са заледени вследствие на падналия леден дъжд и отрицателните температури. Настилките се обработват за движение при зимни условия, съобщават още  от АПИ.

Катастрофи по заледените пътища

Няколко верижни катастрофи станаха на автомагистрала "Тракия" в района на Вакарел тази сутрин. Заради инцидента движението в посока София е силно затруднено.

Пътнотранспортно произшествие е станало на 18 км в посока София. Първо са се ударили ТИР и лека кола, а след това, на метри от първото произшествие става второ, при което се удрят над 10 автомобила. Двама от водачите са откарани в болница. Заради инцидента в момента е ограничено движението в едното платно в посока София. На място има екипи на „Пътна полиция“.

Друга верижна катастрофа е станала тази сутрин на столичния бул. „Цариградско шосе“. Няма пострадали, а движението вече е нормализирано. За кратко тази сутрин беше затворен и пътят София-Своге заради работата по опесъчаване на шосето.

В София 160 снегопочистващи машини са извършили обработки със смеси срещу заледяване. Извършено е разпръсване на смеси срещу заледяване поради ниските температури и леден дъжд през нощта, съобщи пресцентърът на Столичната община.

През деня при необходимост с цел извършване на обработки може да бъдат затваряни за движение временно пътни участъци.

Няколко катастрофи станаха и в област Благоевград тази сутрин заради заледени пътища и улици. Ударите са били леки и няма пострадали хора. Временно движението по автомагистрала „Струма“ беше ограничено в едната лента заради катастрофа. От АПИ предупреждават водачите да бъдат особено внимателни в отсечката Симитли-Предел-Банско и на главния път Е-79 от Благоевград до Кресна.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка в страната от интернет страницата на АПИ - api.bg, както и по всяко време на денонощието на телефон 0700 130 20 в АПИ.

Всички основни пътни артерии на територията на община Перник са третирани със сол и пясък, заради образувалата се през нощта поледица и са проходими при зимни условия, съобщиха от пресцентъра на общината. Екипи на община Перник и фирмите, извършващи зимното почистване, са били на терен през цялата нощ и са координирали работата на почистващите машини.

В ранните часове на деня е започнало  и третирането със сол и на тротоари и улици в центъра на Перник, около пазарите и в кв. „Изток“. Градският транспорт се движи без проблеми и по разписание, а тиражираната информация за обърнал се в района на кв. Калкас автобус е невярна. Автобусът не е могъл да се изкачи до най-високата точка на квартала и е изчакал почистващата машина да третира пътя със сол, за да може да довърши курса си.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украинската армия продължава да напредва в руската Курска област

Украинската армия продължава да напредва в руската Курска област, докато още един район на Русия обяви извънредно положение. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че армията е напреднала с около два километра в руската Курска област. По-рано украински медии съобщиха, че силите на Киев са завладели и град Суджа, но руски командир..

публикувано на 14.08.24 в 14:47
Мария Павлова

Мария Павлова очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали остава правосъден министър

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова заяви, че очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали ще остане на поста. Мария Павлова би приела да продължи да ръководи правосъдното министерство Тя подчерта, че е провела конструктивен разговор с бъдещия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева за това, което е свършено и за това,..

публикувано на 14.08.24 в 14:34
Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев: Вероятно ще предложат отново Илиана Иванова за еврокомисар

Вероятно ще бъде предложена отново настоящата ни еврокомисарка Илиана Иванова .  Това прогнозира пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и коментира: "Няма да се справим до края на август с номинирането на две кандидатури за еврокомисар - на мъж и на жена. Времевият прозорец все повече се стеснява...

публикувано на 14.08.24 в 14:26

Турция обмисля да взима пръстови отпечатъци от пристигащите в страната чужденци

Турските власти планират да взимат пръстови отпечатъци на чужденците, пристигащи в страната. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая пред проправителствения вестник "Сабах", предаде БТА. "Работим по проект, който предвижда при влизане в Турция да се взимат пръстови отпечатъци, както е в САЩ и Великобритания", посочи..

публикувано на 14.08.24 в 14:25
Антон Славчев

ПП-ДБ внесе искане за оставката на шефа на антикорупционната комисия Антон Славчев

От парламентарната група на ПП-ДБ внесоха искане за оставката на изпълняващия длъжността председател на антикорупционната комисия Антон Славчев. ПП-ДБ с 84 подписа за оставката на шефа на Антикорупционната комисия Във връзка с днешната акция на службите в имоти на бизнесмена Румен Гайтански Кирил Петков коментира, че е вдигнат..

публикувано на 14.08.24 в 14:16

Иззеха няколко скъпи автомобила от базата на "Волф"

Органите на реда иззеха няколко луксозни и скъпи автомобила от базата на "Волф" в столицата, предаде репортер на Хоризонт. Акцията идва след като от сутринта прокуратура, антикорупционна комисия и полиция обискират имоти на бизнесмена Румен Гайтански. Полицейско-прокурорска акция: Обискират имоти на Румен Гайтански – Вълка Действията са във..

публикувано на 14.08.24 в 14:04
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Малинов не отговори какви суми са платени авансово за разширението на Чирен

ЕК не просто подкрепя диверсификацията и разширението на Чирен, а плаща за по-голямата част за Чирен. Проверката няма за цел да спре процеса и да го затрудни, а какво се случва и дали са спазени правилата. Това коментира в интервю пред БНР депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров з а изслушването на енергийния министър Владимир Малинов за акцията..

публикувано на 14.08.24 в 13:59