Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НИМ показва императорския пръстен от Калиакра и съкровището от "Балък дере"

Златният пръстен, открит в Калиакра
Снимка: БТА

Изложба с най-интересните експонати, намерени тази година, се открива днес в Националния исторически музей. Археолозите от Националния исторически музей са работили на 16 обекта и два теренни обхода.

За първи път ще бъде показан най-впечатляващият предмет от гробните дарове - масивен златен пръстен, открит в Калиакра. Пръстенът има много детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол.

Друг акцент в изложбата е изключително рядка колективна монетна находка от късноантичната и средновековна крепост "Балък Дере".  Монетите са изработени от сребро и злато, извънредно тънки и чупливи, но добре запазени, което ги прави много ценни.

Изложбата ще продължи до 17 февруари догодина.  


   .



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът в село Струпец отново се е разгорял

Отново се е разгорял пожарът в землището на врачанското село Струпец, където три дни горските служители се бориха с огън, обхванал над 800 дка гора. В момента на терен са 3 пожарни коли на Държавно горско стопанство Мездра и още една на противопожарната служба в Роман. Все още не е овладян пожарът в землището на село Арчар.

публикувано на 19.08.24 в 16:45
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: Имало е политически натиск върху Кожарева, не да махне, а да задържи Калин Стоянов

"Възраждане" ще отидат на среща с политическите партии в НС, но ако ПП-ДБ не са инициатори. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов в интервю пред БНР. Той потвърди, че има нужда от такава среща, за да се търси решение и изход от създалата се ситуация, след като президентът Румен Радев върна проекто-кабинетът на Горица Грънчарова..

публикувано на 19.08.24 в 16:22
Президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Лукашенко: Беларус повече няма да спира мигрантите, пътуващи към ЕС

Беларус повече няма да спира мигрантите, пътуващи към ЕС, каза президентът на страната Александър Лукашенко в интервю за руския държавен телевизионен канал „Россия 24“: "Вие (ЕС) ми сложихте "примка на врата" под формата на санкции и изисквате да защитя Европейския съюз от наплива на тези мигранти. Няма да е така. Нека си ходят където си..

публикувано на 19.08.24 в 16:16
Юрий Ушаков

Засега Москва не е готова да води мирни преговори с Украйна заради атаката на Киев срещу Курска област

Москва не е готова да води мирни преговори с Украйна засега предвид атаката на Киев срещу Курска област. Това заяви във видео изявление помощникът на руския президент Юрий Ушаков. Според Ушаков предложенията за мирни преговори, направени от президента Путин през юни, сега не са валидни, но не са отменени. "В този момент би било напълно..

публикувано на 19.08.24 в 16:11
Атанас Зафиров

И БСП подкрепя решението на президента да отхвърли кабинета "Кожарева"

БСП подкрепя решението на президента да отхвърли кабинета "Кожарева". Това заяви пред журналисти временно изпълняващият длъжността председател на партията Атанас Зафиров. Той отговори и на призива на ПП-ДБ за среща на парламентарно представени партии, без ДПС на Пеевски,   утре (вторник) в 12.00 часа, като поиска от тях първо да кажат "защо..

публикувано на 19.08.24 в 16:03
Румяна Коларова

Проф. Румяна Коларова: Оттук нататък президентът започва да плаща политическа цена

"Президентът има правомощието да наложи вето - това е един вид вето на предложението на номинираната за министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева. Използването на вето е редно тогава, когато човекът, който го използва, има пред себе си вариант за изход от ситуацията, а не я блокира. Ние в момента явно сме в един вид политическа криза и от нея..

публикувано на 19.08.24 в 16:03
Стефан Софиянски

Стефан Софиянски: Политическите партии да извадят папките и да променят Конституцията

Продължава конфликтът ГЕРБ, ДПС, в лицето на Пеевски, и президента. Не бих казал, че президента има право, така общо да отхвърля предложението на Горица Грънчарова. Всички политически партии в парламента да си извадет папките и да променят Конституцията. Това коментира в интервю пред БНР бившият служебен премиер Стефан Софиянски, който..

публикувано на 19.08.24 в 15:43