Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама евродепутати искат извинение от Ангел Джамбазки, зоват шефа на ЕП да го накаже

| обновено на 17.12.19 в 17:38
Ангел Джамбазки
Снимка: ВМРО

Двама евродепутати са изпратили писмо до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, в което настояват да получат извинение от колегата им Ангел Джамбазки заради коментари за произхода им. Те искат и да се обмисли налагане на наказание „мъмрене“.

Карима Дели от групата на Зелените/Европейски свободен алианс и Исмаил Ертуг от Прогресивния алианс на социалистите и демократите са засегнати от изказване на Джамбазки пред българското издание на „Юрактив“, в което подчертава техния произход от Алжир и Турция.

Дели и Ертуг са  евродепутати съответно от Франция и Германия, като Карима Дели е председател на транспортната комисия, а Исмаил Ертуг е един от активно работещите по пакет „Мобилност“. Той е сред инициаторите на идеята за връщането на камионите в страната, в която е регистрирана фирмата, на всеки 4 седмици, срещу която България е категорично против.

Съпредседателят на групата на Зелените/Европейски свободен алианс Филип Ламбер изрази възмущението си в пленарна зала.

„Смятам, че този тип характеристики са недопустими в тази зала. Всички сме европейски депутати, всички сме от различен произход и затова и дума не може да става да се стигматизират колеги заради това. И ви моля, господин председател, да призовете г-н Джамбазки да спазва реда“, каза той.

„Къде е връзката между политическия аспект на пакета „Мобилност“ и произхода?“

На въпрос на „Хоризонт“ какво притеснително вижда в думите на Джамбазки и защо произходът му да е нещо, което да му създава неудобство, Ертуг отговори емоционално: 

„Сериозно ли говорите, или просто се шегувате? Къде е връзката между политическия аспект на пакета „Мобилност“ и произхода на родителите ми? Ако се стигматизира произходът, то това определено е ксенофобия и аз трябва да се защитя. Същото важи и за г-жа Дели“. 

„Вече трети мандат съм евродепутат и за първи път ми се случва такова нещо“, каза още Ертуг и допълни:

„За първи път изпадам в такава ситуация. Никога не съм говорил с този човек. Ако не се лъжа, това е евродепутатът, който бе хванат да шофира в нетрезво състояние с 1,5 промила алкохол в кръвта и имаше проблеми с полицията. Мои колеги ми казаха, че е от крайната десница. Никога не съм го виждал, никога не сме разговаряли и той никога не е искал среща с мен. Да се правят такива неща, не е присъщо на демократите, нито на Европейския парламент. Затова трябва да се защитя“. 

Ертуг уточни, че няма да иска по-голямо наказание за Джамбазки.

Председателят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия определи изказването на Джамбазки като „напълно неприемливо“. Тя заяви, че в Европейския парламент има норми, които трябва да се спазват и че не може да се допуснат расистки изказвания там, като поиска председателят Давид Сасоли да предприеме необходимите мерки, за да не се повтаря случаят. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студентски пропалестински протести в САЩ

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения. Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското управление в американския град. При акцията са ранени четирима полицаи.  Същевременно протестиращи..

публикувано на 25.04.24 в 19:22

Заводът край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв.

Медодобивният завод край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв. в разширяването на производството на рафинирана мед и изграждането на два нови соларни парка. Двама министри откриват инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Златица Българският еврокомисар Цветелина Пенкова посочи данни, според които страната ни е на 6-о място..

публикувано на 25.04.24 в 19:15

Путин ще посети Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май. Това потвърди самият той пред участниците в конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Путин нарече китайския си колега Си Цзинпин "силен лидер и истински мъж" и се ангажира да му предаде книгата на руския революционер Николай Чернишевски "Какво да се прави". Това съобщи..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Адмирал Ефтимов и генерал Хекер обсъдиха усилването на системата за ПВО

Командващият на Военновъздушните сили на НАТО и на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер е посетил Трета авиобаза до Граф Игнатиево. Това стана в седмицата, в която у нас са и специалисти, които са огледали ремонта на съоръженията и пистата за приемане на новите изтребители.  Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево..

публикувано на 25.04.24 в 19:05
Маноил Манев, депутат от ГЕРБ-СДС

НС прие на второ четене промени в Закона за чужденците

Депутатите приеха на първо и на второ четене днес промени в Закона за чужденците в Република България, с които се оптимизира процесът по наемане на граждани на трети страни за целите на сезонната работа. Законопроектът е внесен от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.  Основните промени се отнасят до процедурите по предоставяне на..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Снимката е илюстративна

Заловиха голямо количество кокаин на пристанище Пирея

Гръцката полиция залови на пристанище Пирея голямо количество кокаин. Предполага се, че пратката е предназначена за европейските страни. Заловеният кокаин е примесен с химическа тор.  Товарът е от Еквадор с краен получател частна компания в Хърватия, за която се предполага, че е фиктивна.  В контейнерите по документи се транспортират минерални..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Доц. Любомир Киров

Правителството решава утре ще бъде ли обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да..

публикувано на 25.04.24 в 18:43