Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва и Киев договарят газовия транзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трети ден във Виена продължават преговорите между Москва и Киев по новото споразумение за транзит на руски газ през територията на Украйна.

„Газпром“ и „Нафтогаз Украйна“ се надяват да подпишат договора до края на днешния ден или утре, съобщават руските медии.

Основните параметри на транзитния договор бяха съгласувани още миналата седмица на преговорите в Берлин и Минск. Срокът на новото споразумение е пет години. Догодина Русия трябва да достави на европейския пазар през Украйна 65 милиарда кубични метра газ и по 40 милиарда годишно от 2021 до 2024.

Вчера руският министър на енергетиката Александър Новак обяви, че на украинската страна са били изплатени присъдените от международния арбитраж в Стокхолм 2 милиарда и 900 милиона долара. Това беше условието страните да се откажат от всички останали взаимни съдебни претенции.

Основната интрига на продължаващите преговори са транзитните такси, които руският газов монополист трябва да плаща.

Настоящият транзитен договор между „Газпром“ и „Нафтогаз Украйна“ изтича на 31 декември.

Правителството на Украйна междувременно одобри днес подписването на доброволно споразумение за уреждане на спор с руската компания „Газпром“, съобщи днес правителствената пресслужба, цитирана от БТА.

Пълномощията да подпише съответното споразумение са възложени на министъра на правосъдието Денис Малюска.

Доброволното споразумение за разрешаване на претенциите на антимонополната комисия на Украйна към Газпром обхваща искове за около 7 млрд. долара. По-рано тази седмица руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че документът ще бъде подписан на 29 декември, след което ще бъдат оттеглени всички искове и вдигнати всички запори от имуществото на „Газпром“ в Европа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

"Газпром" изплати на Украйна 2,9 милиарда долара

Руският концерн "Газпром" е изплатил на украинската газова компания "Нафтогаз" 2,9 милиарда долара съгласно решението на Стокхолмския арбитраж, съобщи газовият гигант, цитиран от БТА, ТАСС и Франс прес.  Украинската компания допълни, че по нейни..

публикувано на 27.12.19 в 20:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жега и предупреждения за гръмотевични бури във Великобритания

В Обединеното кралство бяха издадени предупреждения за гръмотевични бури. В резултат на нахлуващата топла вълна днешният понеделник може да се окаже най-горещият ден от годината досега, прогнозират метеоролозите.  Температурите се повишиха през..

публикувано на 12.08.24 в 11:57

Постижение: Малко италианско селище с трима олимпийски шампиони

Италианският премиер Джорджа Мелони изрази специално своята благодарност на спортистите на страната, които на Олимпийските игри спечелиха общо 40 медала, 12 от които златни.  Италианско селище привлече вниманието пък с това, че има трима олимпийски..

публикувано на 12.08.24 в 11:44

Тропическата буря "Мария" достигна сушата на Япония

Тропическата буря "Мария" достигна сушата в северния регион на Япония Ивате, където донесе проливен дъжд. Прекъснати са полетите и железопътните услуги, хората в някои райони трябваше да се евакуират от домовете си. Не се съобщава за пострадали...

публикувано на 12.08.24 в 11:37

РЗИ - Монтана организира концерт за лятната информационна антиСПИН кампания

Регионалната здравна инспекция в Монтана организира концерт по повод лятната информационна антиСПИН кампания. Лятната антиСПИН кампания е под мотото "Безопасна ваканция". Целта е да повиши информираността на жителите на област Монтана за болестта..

публикувано на 12.08.24 в 11:31

Доц. Бони Петрунова: Трябва да се преодолее тази бариера на лошо обгрижване на паметниците

Археологическият сезон в Община Каварна беше подновен. На разкопките на нос Калиакра, на които през последните години бяха разкрити изключителни находки, отново работи екипът на директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова...

публикувано на 12.08.24 в 11:25

Месец преди първия учебен ден – някои вече започват подготовката

Месец преди 15 септември някои родители вече подготвят децата си за първия учебен ден.  Част от тях започват да купуват необходимото още сега, защото смятат, че е по-евтино и има по-голям избор. Други смятат да го направят непосредствено преди..

публикувано на 12.08.24 в 11:19

Максимумът на метеорния поток Персеиди за тази година е днес

Максимумът на метеорния поток Персеиди за тази година е днес. Той настъпва за България между 16 и 19 ч. Наблюдения на Персеидите можеха да се правят през изминалата нощ и също през предстоящата нощ. Традиционната препоръка на учените е визуалните..

публикувано на 12.08.24 в 11:16