Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В “Студена“ има по-малко вода от обявеното преди дни

| обновено на 30.12.19 в 12:23
Язовир “Студена“ (18 декември)
Снимка: БТА

В пернишкия язовир "Студена" има по-малко вода, отколкото беше обявено преди дни. След измервания под държавен контрол се е оказало, че количеството е само 2.6 млн. кубически метра, а не 4 млн., както бяха обявили от ВиК-“Перник“. Прокуристът на дружеството Камен Каменов потвърди очакването, че язовирът ще достигне така наречения си мъртъв обем след около 20 дни.

Кметът Станислав Владимиров очаква до две седмици да бъде ремонтирана пречиствателната станция, което ще позволи да бъде използвана и вода от мъртвия обем:

“Част от тези дейности, които ще се направят от инженерите на ВиК, точно в тази връзка – като навлезем в мъртвия обем, да може пречиствателната станция да смогне да пречиства“, каза кметът Владимиров.

Поредно посещение в Перник направи и премиерът Бойко Борисов:

“Дойдох да седнем и да решим проблемите“, каза още премиерът Борисов.

Той не се ангажира със срокове, но допълни, че всичко, което зависи от него ще бъде осигурено. “Ние ще дадем парите кметът да го направи“, подчерта Борисов.

Той заяви също, че проблемите в Перник са трупани с години, затова трябва да се търси отговорност от всички управляващи през последните 30 години:

“В тези 30 години, в четири е управляван градът от ГЕРБ, другите 26 – все от БСП. Искам справедливост – да се върнат обаче обратно – от сега назад. Как са приватизирани големите мощности на Перник, колко пари общината и държавата са получили от тази приватизация. Защото моята информация е, че са ги привели във фалит и после с оздравителни планове уж – те добре са се правили, че сега са ни един от големите работодатели“, коментира премиерът Борисов.

3 млн. лева ще се отпуснат за  новата тръба, обяви премиерът Бойко Борисов.

Борисов обяви, че ще се направи и нова пречиствателна станция в Перник, а старата ще бъде реновирана.

Той даде добра оценка на работата на кмета на града.

Министър Емил Караниколов заяви по-рано, че през последните няколко дни загубите на вода намаляват с 20%, няма намерени нерегламентирани отклонения към предприятието “Стомана“, което оказва пълно съдействие и ще подари и терените, по които ще премине новият водопровод.


Премиерът разпорежда проверка (Перник, 26 декември)

Нов утаител на пречиствателната станция за питейни води на Перник

От днес започват реалните дейности по изграждане на нов утаител на пречиствателната станция за питейни води на Перник.

Това ще доведе до по-добро качество на подаваната за населението  вода и ще гарантира използването на водата и от мъртвия обем на язовир "Студена".

Започва и работата и по изместването на трасето на преминаващия през промишлената зона на Перник  клон 2 от водопровода, където се губят големи количества вода.

Неговото изграждане ще бъде финансирано от държавата и ще бъде извадено от проекта за водния цикъл, чиято реализация предстои, за да няма санкции от управляващия орган.

От днес главният инженер на ВиК- Стара Загора ще поеме оперативното ръководство на пернишката водоснабдителна фирма. По думите на зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков това се налага заради влошеното здравословно състояние на новоназначения прокурист на местното дружество Камен Каменов.

Намерен е механизъм за осигуряването на заемни средства за оперативни разходи на водното дружество в Перник.

Парите ще бъдат осигурени чрез заеми от други държавни предприятия с принципал МРРБ.

По списък, подаден от ВиК, са осигурени и резервни части.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46