Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регистърът на земеделските биопроизводители все още е непълен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повечето фермери, които произвеждат биопродукция, вече са въвели данните си в новия регистър за бранша. Той е създаден с цел да има по-голяма прозрачност и да бъдат избягвани злоупотреби в производството на храни по биологичен начин.

Около 6 600 е броят на екологичните оператори у нас. Това означава, че все още има производители, които не са вписани в официалния регистър без да са обявени причините за това.

Според публичната информация в регистъра над 800 са биопроизводителите с изтекли договори, ограничени, отнети или изтекли сертификати - тоест те вече нямат право да упражняват дейността, за която са получили разрешение.

Регистърът на биологичните оператори има за цел да гарантира доверието по веригата производител-потребител.

Всеки оператор, който произвежда, преработва, търгува, съхранява или внася биологични продукти трябва да потвърждава информацията, която е въведена в регистъра.

Потвърждаването трябва да бъде направено в срок от 10 календарни дни от създаването на профила или от промяната на вписаните обстоятелства в него.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пернишкото училище "Д-р Петър Берон" чества патронния си празник

С тържествен спектакъл бе отбелязан патронният празник на Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон” в Перник. Тази година тържеството преминава под знака на 100-годишнината от построяването на сградата на училището, приютила първата гимназия в града и 200 години от издаването на Рибния буквар, съставен от патрона..

публикувано на 10.05.24 в 15:43
Национална олимпиада по астрономия

В Плевен се проведе Националната олимпиада по астрономия

В три поредни дни в Плевен се проведе XXVII - та Национална олимпиада по астрономия. Учениците с най-високи резултати ще представят България на международни състезания. Класираните на първите места в трите възрастови групи получиха награди и от Община Плевен. В престижната надпревара се включиха 96 ученици от VII до XII клас и 28..

публикувано на 10.05.24 в 15:15
В Харков, 30 април 2024 г.

Русия с атака в Харковска област

Русия предприе сухопътна атака с бронирана техника в украинската Харковска област. През границата бяха задействани диверсионни групи. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата Руските сили са напреднали с един километър в района на град Волчанск в Харковска област, съобщи източник от украинската армия, цитиран от..

публикувано на 10.05.24 в 15:13

Връчиха наградите "Учител на годината"

За 27-а поредна година Синдикатът на българските учители проведе Националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на тазгодишното издание бяха номинирани 70 учители и директори. От тях бяха излъчени победителите в 10 направления - предучилищно възпитание и подготовка, начално, хуманитарно, природо-математическо образование,..

публикувано на 10.05.24 в 15:09
Зелен дол

Засилва се интересът към благоевградското село Зелен дол

Повече от 40  години жителите на благоевградското село Зелен дол чакат нов водопровод. Новият водопровод и почти цялата мрежа в селото вече са подменени от държавното ВиК дружество, което има интерес да намали огромните загуби на вода  в Зелен дол и още четири села по пътя към границата с Македония. Има няколко причини човек да  иска..

публикувано на 10.05.24 в 15:07
Национално съвещание на МВР беше проведено в сградата на ГД

Сигналите за евентуални нарушения, свързани с изборите, към момента са 4

Започна предизборната кампания за насрочените на 9 юни избори за депутати в 50-ото Народно събрание, както и за български представители в следващия Европейски парламент. Кампанията ще продължи до 7 юни. Официален старт на предизборната кампания за вота 2 в 1 Четири са сигналите за евентуални нарушения, свързани с изборите, до момента, съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 14:45
Проф. д-р Иван Литвиненко

Няма непреодолими проблеми с терена, върху който ще се строи Националната детска болница

Държавата започва да подготвя педиатри за бъдещата Национална детска болница чрез проект за насърчаване на специализации в области с недостиг на специалисти. Това е обяснила здравният министър Галя Кондева по време на срещата си с представители на Обществения съвет за изграждане на държавното лечебно заведение. Проектът е започнал и ще продължи до..

публикувано на 10.05.24 в 14:25