Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри на ЕС ще проведат извънредна среща в петък относно кризата с Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът на външните министри на държавите-членки на Европейския съюз ще проведе в петък (10-и януари) извънредно заседание в Брюксел по повод иранската криза, в опит да се намерят пътища за спасяване на ядрената сделка с Техеран, заявиха двама дипломати от ЕС, цитирани от Ройтерс.

Трети неназован дипломат отбеляза, че срещата ще започне в 14.00 централно европейско време. Все още не е договорен официално дневният ред, но един от източниците на Ройтерс посочи, че министрите от ЕС ще обмислят техния отговор на решението на Иран да се откаже от ограничаването при обогатяването на уран.

Специалната среща е насрочена, след като в неделя Техеран обяви, че вече няма да спазва нито едно от ограниченията, заложени в иранската ядрена сделка. Иран заяви, че ще премахне ограниченията за обогатяване на уран, като направи още една стъпка назад от поетите ангажименти по ядрена сделка от 2015 година, договорена тогава с Великобритания, Франция, Германия, Русия, Китай и САЩ.

Техеран обаче заяви, че ще продължи да си сътрудничи с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Според Иран нарушаването на ядрената сделка беше обусловено от оттеглянето на САЩ от споразумението през 2018 година и повторното налагане на американски санкции, които навредиха сериозно на износа на петрол от страна на Техеран.

Напрежението в Близкия изток ескалира след въздушната атака на САЩ миналия петък по международното летище в Багдат, при която беше убит иранския генерал Касем Солеймани.

"Трябва да сме готови да реагираме на нарушенията на Иран относно ядреното споразумение", заяви един от европейските дипломати. На въпрос на Ройтерс дали това може да означава задействане на механизъм, който се приближава към въвеждането на международни санкции срещу Техеран, дипломатът отговори: "Това е все по-вероятно, но все още не е решено. Извънредната среща в петък ще бъде ключова".

Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността на ЕС Жозеп Борел изрази по-рано днес в Туитър дълбоко съжаление от последните изявления на Иран, според които страната прекратява ангажиментите си по ядреното споразумение.

"Както винаги, разчитаме на проверката на Международната агенция за ядрена енергия", добави г-н Борел.

Междувременно председателят на ЕС Урсула фон дер Лайен призова Иран и Ирак да не ескалират допълнително кризата в региона. "Важно е сега да се използват дипломатически канали и да се изясни, че е в интерес на Иран и в частност на Ирак да поемат по пътя на отрезвяването, а не по пътя на ескалацията", каза Фон дер Лайен пред журналисти.

Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп пък написа в Туитър, че Иран никога няма да разполага с ядрено оръжие, визирайки заплахата на Техеран, че ще се оттегли напълно от ангажиментите си по ядреното споразумение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хотелиери и ресторантьори готвят протести заради цената на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити в следствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса..

публикувано на 24.07.24 в 11:28

В Гърция очакват кратки бури с интензивни дъждове

В Гърция температурите се понижиха, но мълнии запалиха нови пожари. След горещата вълна, продължила над 10 дни, прогнозата за днес и утре е за кратки бури с интензивни дъждове на много места в страната. Градушка с размер на орех удари град Лариса. От Земеделската организация в района съобщават за значителни щети на реколтата от ябълки,..

публикувано на 24.07.24 в 11:21

Патриарх Даниил е в сградата на МС, премиерът го посрещна лично

Негово Светейшество българският патриарх Даниил пристигна в сградата на Министерския съвет, където беше посрещнат лично от служебния министър-председател Димитър Главчев. Планираното за днес редовно правителствено заседание ще се състои с лед срещата между двамата.

публикувано на 24.07.24 в 11:14
Йордан Тодоров

"Възраждане" внася в НС проект за удължаване на компенсациите за бизнеса във връзка с цените на тока

"Възраждане" ще внесе в деловодството на Народното събрание проект на решение за удължаване на компенсаторния механизъм заради повишените цени на електроенергията за небитовите крайни потребители и поставяне на таван. Йордан Тодоров обясни, че по предварителни разчети тази помощ ще струва на бюджета 136 милиона лева: "Ще предложим таванът..

публикувано на 24.07.24 в 11:04

Приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет

Народното събрание гласува на първо четене актуализацията на държавния бюджет във връзка с подадени нови 271 проекта по Инвестиционната програма на общините. С подкрепените предложения, внесени от Министерския съвет, прогнозният бюджет на проектите за тази година се увеличава с 50,8 милиона лева, а общата прогнозна стойност на проектите от началото..

публикувано на 24.07.24 в 11:02
Николай Денков

Денков: Пеевски сe опитва да отклони вниманието от проблемите в ДПС

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков заяви, че формацията му е готова за диалог, но остава скептична към възможностите за реализиране на третия мандат в това Народно събрание: "Ние сме готови да обсъждаме какви са нашите приоритети, защото това е начинът да търсим някакъв тип разбирателство и общо решение, но сме..

публикувано на 24.07.24 в 10:37

МВР: Пожарната обстановка в страната ни е овладяна

Към момента на територията на страната няма активни пожари. От огнената стихия през изминалите дни са опожарени изключително големи площи – хиляди декари гори, селскостопански територии, треви и храсти, съобщиха от МВР. Според извършения анализ броят на пожарите в сравнение с миналата година е с над 10%. В тежката битка с огнената стихия..

публикувано на 24.07.24 в 10:13