Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ с нови мерки срещу африканската чума по свинете

Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните Паскал Желязков посочи днес дивите животни, гризачите и неспазването на мерките за безопасност от страна на ловците като основни причини за новите случаи на африканска чума по свинете.

За нови случаи на АЧС БАБХ съобщи вчера.

Желязков изброи мерките, които ще се предприемат от утре: „В момента спираме всяка друга дейности и официалните ветеринарни лекари влизат в големите индустриални ферми. Те ще осъществяват държавен контрол – как се изпълняват мерките за биосигурност, как се преминава през филтрите, дали има топла вода, дали гражданите, които работят в „бялата зона“ се къпят преди да влязат, дали се къпят преди да напуснат. Разпореждам вземане на проби от всички умрели свине от индустриалните ферми в страната“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Умъртвяват 24 500 прасета в Никола Козлево

Започва умъртвяването на прасетата от промишления свинекомплекс „Тетрахиб“ АД край шуменското село Никола Козлево, където бе констатирана африканска чума по свинете . Два контролно-пропускателни пункта са изградени на маршрута, по който ще..

обновено на 07.01.20 в 12:54
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Кирил Петков за разрива в ДПС: Това е бавното разграждане на модела "Пеевски"

Съпредседателята на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков видя в противопоставянето на Делян Пеевски и Ахмед Доган начало на разграждане на модела "Пеевски". "Това, което виждаме е, че не е само индивидуална битка. Това е..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Оливие Ониди

Координаторът за Шенген в ЕК на двудневно посещение в София

На двудневно работно посещение в София е Оливие Ониди, заместник генерален директор на дирекция "Миграция и убежище" и Координатор за Шенген в Европейската комисия, информират от пресцентъра на МВР. Той подчерта, че всички партньори от..

публикувано на 11.07.24 в 10:08
Венеция Ангова

В декларация: ПП-ДБ определиха случващото се в Доспат като феодализъм

Депутатите от "Продължаваме промяната"-"Демократична България" излязоха с декларация, в която определят случващото се в община Доспат като феодализъм и призовават институциите за намеса спрямо кмета Елин Радев. "Призоваваме компетентните..

публикувано на 11.07.24 в 09:59
Бойко Борисов в НС, 11 юли 2024 г.

Борисов за разрива в ДПС: Ние си гледаме ГЕРБ

По повод кризата в ДПС пред парламентарните репортери председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че се интересува само от ГЕРБ: "Кой ще победи там, в случая изобщо не ни касае. Виждам, че се открива една много голяма възможност, защото по..

публикувано на 11.07.24 в 09:52

Надежда Йорданова: Не можем с лека ръка да ходим на толкова много избори

" Използва ли се прокуратурата и полицейските служби за заплашване на хора и за отнемане на бизнеса им - както твърди Ахмед Доган? Предприели ли са вече мерки, за да насрочат необходимите проверки и да се установят обстоятелства, свързани с тези..

публикувано на 11.07.24 в 09:40
Кириакос Мицотакис

Атина повдигна въпроса за Преспанския договор на срещата на НАТО

На срещата на НАТО във Вашингтон гръцкият премиер е повдигнал въпроса за неспазване на Преспанския договор от Република Северна Македония. "Пълното спазване на Преспанския договор от страна на Скопие е предпоставка за сигурността на..

публикувано на 11.07.24 в 09:38
Депутати от различни политически сили присъстват на протест под наслов „Доспат не сте сами - Свобода за Доспат

Жители на Доспат на протест в София срещу кмета Елин Радев

Жители на Доспат и техни съмишленици от "Доспат не сте сами“ излязоха на протест край сградата на парламента днес. Недоволството на хората започна заради премахване на незаконни постройки от страна на община Доспат в различни населени места...

публикувано на 11.07.24 в 09:32