Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът за пътна безопасност подкрепи въвеждането на тол системата

Богдан Милчев от Института за пътна безопасност в студио на програма „Хоризонт“
Снимка: Ирина Недева

От Института за пътна безопасност разпратиха отворено писмо до медиите, в което подкрепят решението в страната ни да бъде въведена тол система. Един от аргументите им е, че в държавите от Европа, в които вече има тол система, нивото на пътна безопасност се е подобрило заради допълнителните средства, вложени в изграждане на безопасна инфраструктура.

От неправителствения Институт за пътна безопасност апелират българското правителство да защити обществения интерес и да не се поддава на заплахите от бизнес заинтересовани кръгове и лица.

"През последните 20 години българското общество е платило недостигa на средства за безопасна пътна инфраструктура с цената на живота и здравето на стотици хиляди ранени и загинали по българските пътища. Институтът за пътна безопасност направи анализ на какво се дължи лошата организация на движението по пътищата, липсата на пътна маркировка, лошото състояние на пътната инфраструктура и винаги излиза едно просто обяснение - липсата на средства. Няма държава в света, в която парите да достигат за всичко, но именно поради тази причина българското правителство през 2015 г. предприе една смела и решителна стъпка за намирането на средства, които да могат да бъдат използвани за инвестиции в по-добра инфраструктура. Това е именно изграждането на българската тол система", пишат в писмото си от института.

"Проучванията показват, че в държавите от Европа, в които вече има въведена тол система, нивото на пътна безопасност се е подобрило и това се дължи основно на възможността да се генерират средства, които да бъдат инвестирани в изграждане на безопасна инфраструктура. Така например една от държавите, които са постигнали най-голям напредък в пътната безопасност в Европа, е Гърция, именно след въвеждането на тол системата. За последното десетилетие жертвите там са намалели с 45%.

В последните няколко месеца в държавата текат процеси, които очевидно имат за цел да отложат, да забавят или да компрометират под една или друга форма пускането в експлоатация на тол системата. Необходимо е много ясно да си дадем сметката, че за да можем да инвестираме в пътища и пътна безопасност, трябва да има откъде да вземат тези пари. Опитът да се отложи за пореден път пускането на системата ще доведе до това отново да констатираме увеличаване на жертвите по пътищата на България".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бисерка Цанева е освободена от длъжността заместник-министър на правосъдието

Със заповед на служебният премиер Димитър Главчев от длъжността заместник-министър на правосъдието е освободена Бисерка Цанева.  Цанева напуска поста по лични причини, съобщават от правителствения пресцентър .

публикувано на 11.10.24 в 12:47

Европрокуратурата обвини бивш кмет на Варна и още трима за измама с ремонт на пристанище

Офисът на Европейската прокуратура в София повдигна обвинения срещу бившия кмет и бившия областен управител на Варна - Иван Портних и Стоян Пасев, както и на двама официални представители от Изпълнителна агенция "Морска администрация" във връзка с разследване на докладвана от ОЛАФ за вероятна измама за реконструкцията на пристанище. Четиримата..

публикувано на 11.10.24 в 12:32

Без консенсус между бизнеса и синдикатите за увеличаване на минималната заплата

Няма консенсус между бизнеса и синдикатите по темата за увеличаването на минималната работна заплата от догодина. Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда проекта на правителствено постановление за повишение на това възнаграждение от 1 януари на 1077 лева вместо сегашните 933 лева. Според Кодекса на труда размерът на..

публикувано на 11.10.24 в 12:24

Японската организация "Нихон Хиданкьо" получава Нобеловата награда за мир

Японската организация "Нихон Хиданкьо" получава Нобеловата награда за мир за 2024 година, съобщи председателят на норвежкия Нобелов комитет Йорген Ватне Фриднес на специална пресконференция в Осло. "Нихон Хиданкьо" е национално движение на оцелелите след взрива на атомните бомби в японските градове Хирошима и Нагасаки.  Отличието се връчва на..

публикувано на 11.10.24 в 12:16

Оркестър "Митонисимо" открива сезона си с концерт, посветен на Пучини

Оркестър "Митонисимо" открива сезона си с концерт, посветен на 100-годишнината от смъртта на италианския композитор Джакомо Пучини. Концертът представлява една богата програма от оперни и инструментални произведения на Пучини , съобщи пред БНР диригентът Огнян Митонов. "Това е концерт, който обединява освен оперни арии и ансамбли - в..

публикувано на 11.10.24 в 12:14

ООН: Увеличава рискът за мироопазващите сили в Южен Ливан

22 души са загинали и близо 120 са били ранени при израелски въздушни удари в централната част на Бейрут в четвъртък вечерта. От ООН заявиха, че се увеличава рискът за мироопазващите сили в Южен Ливан след израелска атака срещу щаба им.  Десетки загинали и ранени при израелски удари в Бейрут Израелските удари бяха насочени в квартал..

публикувано на 11.10.24 в 12:14
Инж. Ясен Ишев

Почвата е основният проблем, който бави строежа на магистралата Русе - В. Търново

Почвата в района е основният проблем, който бави строежа на магистралата Русе-Велико Търново, стана ясно на днешния Дунавски транспортен форум, който се провежда в Русенския университет. Участъкът от бъдещата автомагистрала между Русе и Велико Търново, чийто строеж официално бе обявен през декември миналата година, все още няма никакви..

публикувано на 11.10.24 в 12:02