Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нено Димов обвинен в умишлена безстопанственост

Министърът в оставка е задържан за 72 часа

| обновено на 10.01.20 в 19:10
Нено Димов
Снимка: БГНЕС

Подалият по-рано днес оставка министър на околната среда Нено Димов вече е обвиняем за умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник. Той е задържан за 72 часа в ареста на Националното следствие заради опасност да попречи на разследването. Прокуратурата ще иска още от утре от спецсъда постоянното му задържане под стража.

Според наблюдаващия прокурор на мегаразследването Ангел Кънев, въпреки че от 1 януари 2018 година до ноември 2019 година Нено Димов е бил многократно предупреждаван за намаляващия обем на вода в язовир „Студена“, той е разрешавал да се дава вода за промишлени нужди на „Стомана индъстри“ и „Топлофикация – Перник“:

„Ако министърът бе изпълнил служебните си задължения, според доказателствата по делото на този етап към конкретния момент, и не бе отпускал този обем воден ресурс и тези разрешителни за водоползване за промишлени нужди, към момента този язовир щеше да има приблизително над 7 милиона кубични метра вода, които са напълно достатъчни, за да няма въобще режим в Перник, въпреки очевидно окаяното състояние на водната мрежа в града. Като предмет на разследването е тези чести аварии в това ВиК дружество и действията на длъжностните лица в тази посока“, каза прокурор Кънев.

Въпреки че за това са били уведомявани и областната управа, и кметът на Перник, че нивото на водата стига критични размери, на този етап прокуратурата няма да обвинява бившия областен управител на Перник Ирена Соколова, нито кмета на града Вера Церовска, защото не е събрала достатъчно доказателства за тяхната вина, а и защото изключително правомощие на министъра на околната среда е да разрешава даването на вода от язовир, какъвто е „Студена“, за непитейни нужди.

Това, което обаче предупреди говорителят на главния прокурор Сийка Милева е, че кръгът на обвиняемите не е изчерпан с Нено Димов и че ако бъдат събрани други доказателства, ще има още разследвани за водната криза в Перник.

Искане за постоянен арест

Още утре прокуратурата ще иска от спецсъда да постанови постоянно задържане на Нено Димов, за да може разследването да продължи безпроблемно, каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Според него министерският статут на Нено Димов не му осигурява неприкосновеност при извършено престъпление. Той не вижда никакъв проблем и с начина, по който беше задържан вчера Нено Димов, защото към момента, в който камерите го показаха да излиза от екоминистерството, Нено Димов все още не е бил обвиняем, а само свидетел.

Прокурор Кънев смята, че на свобода Нено Димов има лостове да попречи на разследването, а задържането му не е нарушило правата му:

„Не смятам, че ако някой заема висша държавна длъжност, получава индулгенция да не бъде задържан. Ако нямаше доказателства, нямаше да го направим“.

На брифинга на прокуратурата в София, свързан с ареста на Нено Димов, присъстваха Ангел Кънев, Димитър Франтишек Петров, Сийка Милева, Ивайло Иванов.

Като напомни, че Нено Димов вече е министър в оставка, адвокатът му Ина Лулчева коментира:

„Няма никакво основание да се предполага, че един човек, който е бил министър до днес и няма никакви данни за криминално поведение, във връзка с нещо, което се развива от една година, както е водната криза, има опасност било да се укрие, било да извърши престъпление, след като всички документи от министерството са иззети“.

Щети за 11 милиона лева

Доказателствата да умишленото бездействие на екоминистъра в оставка са събрани в 48-тома. Щетата от това се изчислява на 11 милиона лева плюс тежките условия, при които се налага да живеят 97 000 души.

Ако бъде признат за виновен по обвинение в умишлена безстопанственост, Нено Димов може да получи от 2 до 8 години затвор.

Заради кризата с водата в Перник, МВР и ДАНС започват проверка на всички ВиК дружествата в страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе. Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и невриуриргията се събраха в Русе на конференция, посветена на спиналната хирургия. В научните доклади..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката. Матурите от общообразователната подготовка по математика, география и икономика ще..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни, което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици.  40% от 15-годишните са съобщили, че пушат или са пили..

публикувано на 26.04.24 в 16:41

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова.  В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание.  На попадащите под ограничителните мерки са замразени активите в ЕС, забранено е генериране на средства и достъп до икономически..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24

И в Силистра фишовете за превишена скорост ще идват с писма от семейства, загубили близки при ПТП

И в Силистра електронните фишове за превишена скорост ще бъдат изпращани до нарушителите на Закона за движение по пътищата с писма, написани от семейства, загубили деца и близки при пътнотранспортни произшествия. Така дирекцията на полицията в крайдунавския град се присъединява към Националната кампания "Написах ти писмо", чиято идея е да се..

публикувано на 26.04.24 в 16:19

По нови тръби ще идва водата за свищовското село Александрово

В свищовското село Александрово започна изграждането на нов водопровод за населеното място. Честите аварии по досегашния са довели до 96% загуба на питейната вода за селото.  Реконструираният участък е 693 метра.  С полиетиленови тръби, устойчиви на налягане от 10 атмосфери, ще бъдат подменени старите азбесто-циментови от 60-те години на XX век...

публикувано на 26.04.24 в 16:17