Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатурите за поста министър на околната среда и водите ще станат ясни днес

| обновено на 14.01.20 в 05:12
Снимка: МОСВ

Днес трябва да стане ясно името на номинирания за нов министър на околната среда и водите. Очаква се Съветът на управляващата коалиция ГЕРБ - Обединени патриоти да излезе с окончателното решение, след като оставка подаде Нено Димов, който е с повдигнато обвинение от прокуратурата заради безводието в Перник. Кандидатури за поста ще представят от ВМРО - от чиято квота беше Димов, заедно с НФСБ.

Официално кадровата криза в правителството е от петък. Тогава премиерът прие подадената от Нено Димов оставка час преди прокуратурата да повдигне на екоминистъра обвинение за безстопанственост заради безводието в Перник с твърдение, че с подписа си по документи Димов е разрешил питейна вода да се подава до предприятията „Стомана“ и „Топлофикация“.

След кратката фраза „Показно убийство“, с която лидерът на ВМРО коментира ситуацията, патриотите, от чиято квота Димов беше министър, замълчаха. Днес те трябва да представят на премиера Бойко Борисов поне две кандидатури за поста. Без да е потвърдено официално, се очаква едната да е на Емил Димитров-Ревизоро, бивш шеф на митниците и депутат в момента от гражданската квота на ВМРО. Другото налагано в медиите име за поста на министър в ековедомството е това на съпредседателя на  парламентарната група Обединени патриоти Искрен Веселинов.

До момента и самият премиер не е коментирал темата с оставката на Нено Димов след като го освободи от поста му. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Клаус Йоханис

Клаус Йоханис не подкрепя въвеждането на задължителна военна служба

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че не подкрепя въвеждането на задължителна военна служба, предаде агенция "Аджерпрес".  Той направи коментара, след като бе попитан за свое по-ранно изказване, в което подчерта необходимостта Румъния да укрепи военния си резерв.  Наборната военна служба в Румъния бе премахната през 2007 г.  В..

публикувано на 23.04.24 в 17:04
Отляво надясно - Кирил Петков, Атанас Атанасов, Христо Иванов и Асен Василев подписват споразумението за общо явяване на изборите

ПП и ДБ подписаха споразумение за общо явяване на изборите

Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов подписаха официалното споразумение за явяване на изборите 2 в 1 на формациите им "Продължаваме промяната - Демократична България". Така коалицията ще се яви заедно на трети поредни избори. До момента две от по-малките формации в досегашната ПП-ДБ обявиха излизане от коалицията заради..

публикувано на 23.04.24 в 17:02

В Девин искат да възстановят фермата за глухари

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г.  Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ.  Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на..

публикувано на 23.04.24 в 16:52

Разясняват на ромите в Кюстендил за заразяването и последствията от коклюш

Здравна беседа за заразяването и последствията от коклюш организираха активисти от ромския кв. "Изток" в Кюстендил, откъдето са починалите две новородени бебета. В 12-хилядния квартал искат да имат яснота по проблема, както и как да се предпазват. И как да се прави ваксинирането.  След двете починали бебета в Кюстендилско няма нови случаи..

публикувано на 23.04.24 в 16:52

Валежите спират, предимно слънчево

През нощта на места, главно в западните и северните райони все още ще има превалявания, съобщава НИМХ. Над останалата част от страната облачността ще се разкъса. Вятърът ще отслабне и ще бъде от изток и югоизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София – около 9°. Утре ще бъде предимно слънчево.  Ще има временни увеличения на..

публикувано на 23.04.24 в 16:41
Стефан Софиянски

Стефан Софиянски: В следващия парламент ГЕРБ и ДПС ще имат пълно мнозинство

Борбата за МВнР не е за външната политика на България, а за това кой ще прави изборите в чужбина. Това заяви пред БНР Стефан Софиянски, бивш служебен премиер. "Овладяването на външното министерство е стратегическа цел на ГЕРБ и ДПС".  Служебният кабинет е на ГЕРБ , смята още Софиянски. "Самата конструкция на тези промени в Конституцията..

публикувано на 23.04.24 в 16:32

US Сенатът разглежда пакет законопроекти за чуждестранна помощ

Американският Сенат ще разглежда днес пакета от четири законопроекта, приети след дълго блокиране в Камарата на представителите - за помощта за Украйна, Израел и за съюзниците на Вашингтон в Индо-тихоокеанския регион, както и мерки спрямо социалната мрежа ТикТок.  Очаква се доминираната от демократите горна камера да проведе гласуването..

публикувано на 23.04.24 в 16:17