Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 хил. възрастни остават без личен асистент заради закона за личната помощ

Сачева е категорична, че министерствата на финансите и на социалната политика са имали отрицателни становища

Снимка: Петя Генова

Приетият под натиск Закон за личната помощ е причината 13 хиляди възрастни да останат без личен асистент от началото на годината. Законът дава тези права само на децата и хората с увреждания над 90 процента. Това заяви социалният министър Деница Сачева. Тя е категорична, че министерствата на финансите и на социалната политика са имали отрицателни становища и коментира:

"Един закон, който беше приет под натиск, и един закон, чийто инициатор беше г-жа Мая Манолова, беше внесен в Народното събрание и от Каорнелия Нинова, и от група народни представители. Това, което се случва в момента, е резултат от това да приемаме едно законодателство набързо заради цели, които очевидно не са свързани с това да бъде приет един закон, който да е справедлив и устойчив". 

До края на януари ще се приеме нова национална програма за асистенти, така 4 800 нуждаещи с по-ниски проценти на увреждания ще получат асистентска услуга, обяви Сачева. Общините също ще предоставят допълнителни услуги на хората над 65 години.

Според БСП проблемът става все по-сериозен

Според БСП социалното министерство се опита да спести пари на гърба на потърпевшите от недостига на лични асистенти за хората с увреждания. Депутатът от БСП Георги Гьоков коментира в кулоарите на парламента, че проблемът става все по-сериозен, тъй като не е ясно дали ще има финансиране.

"Оставам с впечатлението, че това се прави с цел спестяване на средства за два - три месеца на гърба на уязвими групи от населението. Защо причиняваме всичко това на потребителите на услуги, за тези, които директно ги предоставят, и на общините. От колегите чуваме - от министерството, че ще има направена национална програма за предоставяне на такива услуги. Въпросът е в това, че можем да правим хиляди програми, но трябва да обезпечим непрекъснато предоставяне на тези услуги на български граждани, които се нуждаят ".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Малинов, министър на енергетиката

Министърът на енергетиката ще даде утре брифинг по актуални енергийни теми

Министърът на енергетиката Владимир Малинов ще даде брифинг по актуални енергийни теми, съобщават от пресцентъра на неговото министерство. Срещата с медиите ще се състои утре, 14 август 2024 г., от 9.30 часа в сградата на Министерството на енергетиката. Новината за извънредния брифинг идва, след като днес стана ясно, че Европейската..

публикувано на 13.08.24 в 21:23
Антъни Блинкън

Блинкън отлага пътуването си до Близкия изток на фона на "несигурност" в региона

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отложи пътуването си до Близкия изток, забавяйки планираното си за вторник заминаване, съобщи Axios преди планираните за тази седмица преговори за прекратяване на огъня в Газа, предаде Ройтерс. Пътуването на висшия американски дипломат беше отложено поради "несигурност относно ситуацията", посочиха..

публикувано на 13.08.24 в 20:58
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски: Украинската армия контролира повече от 70 селища югозападно от Курск

Украинската армия контролира повече от 70 селища югозападно от Курск и продължава да напредва дълбоко в територията на Русия, обяви президентът Владимир Зеленски. Изявлението е в контраст с твърденията от руска страна по-рано днес, че нахлуването, започнало точно преди седмица, вече е овладяно от пристигналите подкрепления. Зеленски помести..

публикувано на 13.08.24 в 20:20

Локализиран е пожарът в близост до плевенския парк “Кайлъка“

Локализиран е пожарът в близост до плевенския парк “Кайлъка“. Този следобед горяха сухи треви и храсти, на място остават четири противопожарни екипа. Гъсти облаци дим в посока от парк "Кайлъка"   предизвикаха притеснение у плевенчани. Пожарът е бил в местността Плочата над парк "Кайлъка" в района на крепостта "Сторгозия". Комисар..

публикувано на 13.08.24 в 19:55

40,3 градуса измериха днес в Монтана

40,3 градуса измериха днес в Монтана. Това е температурен рекорд за годината Температура от 40,3 градуса на сянка бе измерена днес в Хидро-метеорологичната станция в Монтана. "Това е най-високата максимална температура, измерена за Монтана, през настоящата 2024 г.", каза началникът на станцията в Монтана Леночка Ангелова...

публикувано на 13.08.24 в 19:47

Воден режим въвежда кюстендилското село Соволяно

Воден режим   въвеждат в близкото кюстендилско с.Соволяно с над 1 000 жители, обяви кметът Пламен Илиев. Селото ползва вода от два кладенеца на река Бистрица, чието ниво спада почти до нула, отбеляза кметът. Соволяно ще е на воден режим за девета поредна година лятото, коментира тежката ситуация кметът Пламен Илиев: "Реката приключи. От..

публикувано на 13.08.24 в 19:43
Кирил Петков.

К. Петков: Основен риск пред новото служебно правителство е Калин Стоянов да остане начело на МВР

Най-големият риск пред бъдещото служебно правителство е, ако Калин Стоянов остане начело на МВР . Това коментира съпредседателят на ПП ДБ Кирил Петков преди заседанието на парламентарната група: "Ами да не забравяме, че най-основната цел на един служебен кабинет е да има честни избори. От тази гледна точка, по-странното за мен не бяха..

публикувано на 13.08.24 в 19:32