Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: архив

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо се надява, че срещата на върха в Берлин ще помогне за намаляването на доставките на оръжие за Либия и за постигането на мир в региона, пише „Ню Йорк таймс“.

„Мисля, че постигнахме напредък“, заяви Помпейо и допълни: „Поне напредък в ограничаването на новите оръжейни системи и на нови сили в региона, така че поне да имаме затишие, за да можем да започнем успокоим тази потенциална трагедия и да стигнем до политическо решение, каквото знам, че всички тук искат да постигнат“.

Гърция все още не е изразила официално мнението си за резултатите от преговорите за мирно разрешаване на кризата в Либия, но правителствени източници индикират, че Атина е доволна от постигнатото, пише електронното издание на вестник „Катимерини“.

Според информацията, която идва от кабинета на президента, преговорите са били „позитивна стъпка“, която е потвърдила нуждата от политическо решение на кризата и още, че всички страни са се съгласили да бъде запазено оръжейното ембарго над Либия.

Най-вероятно Гърция няма да наложи вето или да блокира решения в Европейския съюз, отнасящи се до кризата в Либия, въпреки че сделката между правителството в Триполи и Анкара за морските граници заплашва суверенитета на Атина.

Новината за конституционните реформи и неочакваната оставка на правителството на Дмитрий Медведев потвърдиха решителната роля на президента на Русия Владимир Путин на политическата сцена на страната, коментира френското издание „Монд“.

На преден план излезе ново лице - новият министър-председател Михаил Мишустин. Този малко познат човек само за няколко часа зае видно място на шахматната дъска на руския лидер, за който се смята, че планира да остане на власт след края на четвъртия си и последен мандат през 2024 година.

Повече от 6 хил. души умират годишно в Сърбия, поради различни заболявания и усложнения, свързани със замърсяването на въздуха, пише скопското издание „Слободен печат“.

Според проучване на Световната здравна организация, Сърбия е на първо място в Европа и на девето място в света по смъртни случаи, причинени от различни видове замърсяване, предимно поради замърсяване на въздуха. Общо 12 хил. души в Сърбия умират на година от всякакви видове замърсяване, а половината от тях са причинени именно от усложнения и заболявания, свързани с мръсния въздух в страната.

В световен мащаб 8,3 млн. души умират всяка година от замърсяването на въздуха.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В НС заседава ПГ на ДПС, но без депутатите, подкрепящи Доган: Връщане за нас няма

В Народното събрание започна среща на парламентарната група на ДПС.  Депутатите от ПГ на ДПС на среща в НС за втория мандат В съобщение от пресцентъра на партията, изпратено минути след 15:00 часа , се казва, че Движението за права и свободи е единно и подкрепя както почетния председател Ахмед Доган, така  и председателите Делян Пеевски и..

публикувано на 09.07.24 в 16:19
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов: В ПП-ДБ няма разделение, ще предложим правителство с третия мандат

В ПП-ДБ няма разделение и ще предложим правителство с третия мандат, ако ни бъде връчен. С такава позиция излезе съпредседателят на коалицията и лидер на ДСБ Атанас Атанасов. Божидар Божанов: Вратата за подкрепа за правителство с втория мандат е категорично затворена "Да, България": ПП-ДБ може да поиска третия мандат "Ще отидем при..

публикувано на 09.07.24 в 15:40
Стефан Тафров

Стефан Тафров: Атал излиза от изборите по-силен и се позиционира за президентския вот през 2027 г.

Сегашният министър-председател на Франция Габриел Атал излиза със засилени позиции от изборите и се позиционира за президентските избори през 2027 г. Това каза пред БНР дипломатът Стефан Тафров и уточни: " Той се дистанцира леко от президента Еманюел Макрон след изборите, като каза, че не е бил съгласен с разпускането на Националното събрание , но..

публикувано на 09.07.24 в 15:23

Искат отлагане на новата методика за заплащане на онколекарствата, влязла в сила от 1 юли

От варненската специализирана болница за лечение на онкологични заболявания  ( СБАЛОЗ "Д-р Марко Антонов Марков – Варна" ЕООД)  поискаха отлагане на променената  методика за заплащане на лекарствата за  лечение онкоболните пациенти, влязла в сила от 1 юли . От здравното заведение изпратиха писмо до Министерството на здравеопазването и до..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

"Да, България": ПП-ДБ може да поиска третия мандат

Националният съвет на Движение "Да, България" реши коалицията да се обедини около оценката, че ПП-ДБ може да поиска третия мандат. Условието - ако бъде установено наличието на готовност за формиране на широко програмно мнозинство около пакет антикорупционни реформи, насочени към елиминиране на модела "Пеевски", завършване на съдебната реформа и..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Иван Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 15:02

Поликлиниката в Благоевград се нуждае от спешен ремонт

Сградата на поликлиниката в Благоевград се нуждае от спешен ремонт. Външните фасади са в трагично състояние, а падащите от тях огромни мраморни облицовъчни плочи правят сградата опасна за хората . Проблемът е, че поликлиниката има много съсобственици и това създава реални пречки за поддържането на сградата.   Историята на тази внушителна сграда..

публикувано на 09.07.24 в 14:45