Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключови решения за водната криза се очакват от Общинския съвет в Перник

Най-драматично е положението в Перник, където захранващият града язовир „Студена“ е почти празен.
Снимка: БТА

Спасителният план за Перник събира на извънредно заседание местния Общински съвет. Сесията ще започне в 17 часа. Тя беше насрочена веднага след приключването на вчерашното заседание на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет.

Съветниците ще разгледат докладни на кмета Станислав Владимиров, с които се иска съгласие за свързването на водопроводната система на Перник с тази на София чрез изграждането на довеждащ водопровод от Мало Бучино до Перник и за реализацията на обекти от първостепенно значение за преодоляване на безводието, които ще доведат до намаляване на загубите на вода по мрежата и подобряване на водоснабдяването. 

Обектите, работата по които трябва да започне буквално до дни, са реконструкция на Главен клон 2 от водоснабдителната система на Перник, ремонт на пречиствателните станции за питейна вода и реконструкция на водопроводната мрежа на територията на община Перник. Средствата за изграждането им са отпуснати от държавата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Язовир „Студена”

Община Перник опровергава, че има вода за града само до края на месеца

Не отговарят на истината твърденията, че до края на месеца Перник ще остане без вода, заявиха от Общината. Във връзка с информация в някои медии, че Перник разполага с вода само за 10 дни, от пресцентъра на Община Перник уточняват, че в рамките на..

публикувано на 20.01.20 в 19:32

В СОС искат гаранции от министри, че планът за Перник няма да засегне София

Ще сработи ли планът на управляващите за осигуряване на вода за Перник от язовир Белмекен За Пламен Никифоров, дългогодишен директор на дирекция „ВиК“ в МРРБ тази идея е „единственото, което в момента може да бъде изпълнено“...

обновено на 20.01.20 в 18:12
Емил Димитров

Емил Димитров: Перник няма да пие водата на София, водният ресурс трябва да се пести

„Тази вода, която ни трябва, я имаме. Това, което е необходимо на Перник, за да няма криза, можем да го осигурим, без да влияем нито на водосбора на „Софийска вода“, нито на деривациите на „Софийска вода“. Деривациите, които захранват язовира..

публикувано на 19.01.20 в 10:59
Срещата в Министерски съвет за търсене на решение на водната криза в Перник.

Пренасочват вода за Перник от водопреносната мрежа на София

Към Перник ще се насочи вода от водосбора на язовир „Белмекен“ през водопреносната мрежа на София. Решението беше взето на среща днес при премиера Бойко  Борисов с участието на министри и кметовете на Перник и София. Според министър-председателя..

обновено на 18.01.20 в 15:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите

На първо четене Народното събрание забрани рекламата на хазартни игри в медиите. Очаква се промените да бъдат окончателно прокарани на извънредно заседание във вторник, 30 април. С единодушно подкрепените промени в Закона за хазарта на първо..

публикувано на 26.04.24 в 11:10

ЦИК заличи партия "Атака" за изборите на 9 юни

ЦИК заличава регистрацията на партия "Атака" за изборите на 9-ти юни. Това става ясно от решение на комисията, публикувано снощи. Причината е, че при извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от..

публикувано на 26.04.24 в 11:10

Великобритания защитава университети си заради риск за националната сигурност

Чужди държави се насочват към британските университети  в опит да  подкопаят националната сигурност, предупреди  британската служба за вътрешно разузнаване МИ-5. Заместник-ректорите от 24 водещи университета бяха информирани за заплахата от..

публикувано на 26.04.24 в 11:00
Запалване на олимпийския огън на Световните игри на Спешъл Олимпикс в Берлин, Германия, 17 юни 2023 г.

120-годишен кораб транспортира олимпийския огън от Гърция до Франция

В Атина днес предават олимпийския огън на организаторите на Олимпиадата от Париж. Затворени са централните улици, през които ще премине щафетата с огъня. Съгласно традицията за 11 дни щафетата с олимпийския огън обиколи различни места на Гърция,..

публикувано на 26.04.24 в 10:50

Сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се връща, смята Тошко Йорданов

Отказът на ГЕРБ да подкрепи включването на доклада на Временната комисия за разследване на корупционните схеми в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев,  в дневния ред на парламента беше определено като повторно сглобяване на сглобката..

публикувано на 26.04.24 в 10:25

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи,..

публикувано на 26.04.24 в 10:00