Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От МВР не откриха данни за извършени престъпления в дома в Горско Косово

Снимка: Здравка Маслянкова

Продължава проверката на Окръжната прокуратура във Велико Търново в дома за хора с деменция в Горско Косово в община Сухиндол. Междинните данни от проверката, възложена на Областната дирекция на МВР, сочат, че няма данни за извършени престъпления, довели до смъртта на 24 човека в дома през миналата година.

На този етап няма образувани досъдебни производства за умишлени или непредпазливи действия от длъжностни лица за смъртта на 24 жени и мъже през миналата година в дома за хора с деменция в Горско Косово“, заяви за БНР окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов.

Изчакват се докладите от проверките в дома на Регионалната здравна инспекция и на Инспектората на Агенцията за социално подпомагане, поясни прокурор Христов и подчерта, че при най-малките съмнения за смъртта на някой от домуващите, може да се стигне до ексхумация. 

Проверката започна на 3-ти януари тази година след сигнал на обмудсмана Диана Ковачева за лоши санитарно-битови условия и за високата смъртност в дома в Горско Косово.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Диана Ковачева

Диана Ковачева: Трябва законодателно решение на проблема с грижата за дементно болни

„Има комплексен проблем в домовете за възрастни хора. Трябва да се мисли и за законодателно решаване на проблема с грижата за дементно болни хора“. Това каза пред БНР омбудсманът Диана Ковачева. Районната прокуратура в Пловдив се..

обновено на 21.01.20 в 15:26
ВИЖТЕ ОЩЕ

Напрежението в Близкия Изток, войната в Украйна и други акценти от седмицата

През тази седмица напрежението в Близкия Изток се засили критично, след като за първи път Иран извърши нападение срещу Израел и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че регионът е „на ръба на опустошителен пълномащабен конфликт“. На..

публикувано на 20.04.24 в 15:52

Ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ

Ученици, студенти, деца и родители посрещна Физическият факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Поводът за отворените врати беше 135 години от старта на преподаването на физика. Професор Георги Райновски, декан на факултета каза:..

публикувано на 20.04.24 в 15:40
Людмила Петкова

Фискалният резерв към 18 април е 10,9 милиарда лева

Размерът на фискалния резерв към 18 април е 10,9 милиарда лева, каза на брифинг финансовият министър Людмила Петкова на ГКПП" Капитан Андреево" . Хероинът, открит на Капитан Андреево – за 16 млн. лева (обновена) "Към 18 април фискалният резерв е..

публикувано на 20.04.24 в 15:30
Владимир Малинов и Димитър Главчев в АЕЦ

Ядрено гориво от "Уестингхаус" ще бъде заредено през май в V блок на АЕЦ "Козлудуй"

Доставеното от американската компания "Уестингхаус" ядрено гориво за АЕЦ "Козлудуй" ще бъде заредено в пети реактор на централата през май. Това обяви енергийният министър Владимир Малинов при приемането на 43-те касети с гориво - първата доставка от..

публикувано на 20.04.24 в 15:20

Хероинът, открит на Капитан Андреево – за 16 млн. лева (обновена)

Над 400 килограма хероин за 16 милиона лева е задържан на ГКПП "Капитан Андреево". Повдигнато е обвинения на турския шофьор на камиона, в който е бил наркотикът Дрогата е открита в турски тир, пътувал е от Иран, през Турция за страна от ЕС, като е..

обновено на 20.04.24 в 15:09
Калин Стоянов

Калин Стоянов няма да назначава нов главен секретар на МВР

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че няма да назначава нов главен секретар на МВР, след като предишният Живко Коцев беше освободен. Той допълни, че тези задължения ще се изпълняват зам-главния секретар Димитър Кангалджиев,..

публикувано на 20.04.24 в 15:00

В 4 общини в Кюстендилско има случаи на коклюш

В 4 общини на Кюстендилска област - Кюстендил, Дупница, Бобов дол и най-малката Трекляно, от началото на 2024 година са регистрирани случаи на коклюш, казаха от РЗИ. Случаите общо са 8, а само от началото на април са 5. Те са без епидемична връзка..

публикувано на 20.04.24 в 14:09