Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови пътни такси за движение по магистралите в Сърбия

Снимка: БГНЕС

Общественото предприятие „Пътища на Сърбия“ публикува на своята електронна страница актуализирани цени на пътните такси по републиканската пътна мрежа на Сърбия, както и промени в пунктовете за тяхното заплащане, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Новите условия важат и за новооткрития Коридор 10: Залцбург -Любляна - Загреб - Белград - Ниш - Скопие - Велес - Солун.

По информация на българското посолство в Белград по-важните промени, касаещи българските граждани, пътуващи от и към Сърбия, са следните:

1.  По маршрута Белград-Цариброд, вместо досегашните четири, ще функционират само два пункта за заплащане на пътни такси.

2.  В участъка от международната магистрала в района на гр. Ниш е пусната в действие затворена система от четири пункта за заплащане на пътни такси, която ще разпределя таксуването и движението на МПС по основните направления Белград-Цариброд и Белград-Прешево.

3.  Актуалните пътни такси по основните направления за пътуване са както следва:

- За МПС до 3500 кг по маршрута Цариброд-Белград – 1290 сръбски динара или 11 евро;

- За МПС над 3500 кг по маршрута Цариброд-Белград – 7720 сръбски динара или 65,50 евро;

- За МПС до 3500 кг по маршрута Белград-Шид (за Хърватия) – 410 сръбски динара или 3,5 евро (отчитането започва от пункт за заплащане Шимановци);

- За МПС над 3500 кг по маршрута Белград-Шид (за Хърватия) –  2530 сръбски динара или 21,5 евро (отчитането започва от пункт за заплащане Шимановци);

-  За МПС до 3500 кг по маршрута Белград-Суботица (за Унгария) – 630 сръбски динара или 5,5 евро (отчитането започва от пункт за заплащане Стара Пазова);

- За МПС над 3500 кг по маршрута Белград-Суботица(за Унгария)  –  3740 сръбски динара или 32 евро (отчитането започва от пункт за заплащане Стара Пазова);

4.  Въведени са санкции за пътуващите в следните случаи:

 - загубване или повреждане на получаваната магнитна карта за таксуване;

 - забавяне на плащането на таксата повече от 24 часа;

- представяне на използвана магнитна карта за таксуване.

Наказателна такса, която се дължи в гореспоменатите случаи, е за най-дългия маршрут от автомагистралата.

При пътуване само в района на Ниш и използване на един и същ пункт за заплащане на тол такси, таксуването става с единна тарифа в размер на 40 сръбски динара.

Повече информация относно цените на всички отсечки, както и въведените промени, може да бъде намерена на следния линк:

https://www.putevi-srbije.rs/index.php/%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B5


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерство на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Следствие на възникналия пожар беше разпоредена незабавна евакуация на жители на село Гара Елин..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение в реанимация, където лекарите се борят за живота им. Пожар в складове за фойерверки между град..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с по-малко изгаряния. На база координацията със Спешна помощ, очакваме да докарат още двама пациенти...

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е по-добре да се вземат повече мерки от необходимото. Главчев допълни, че се очаква армейски брониран..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин. Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени. Очаква се още..

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за пиротехнически изделия възникна пожар и последваха експлозии. Двама души са в тежко състояние, те..

публикувано на 25.07.24 в 20:16

Комисията по здравеопазване прие проекторешение за предотвратяване на насилието над медици

Парламентарната комисия по здравеопазване одобри проекторешение, с което да се регламентират действия за предотвратяване на насилието над медици.  В срок от 2 месеца министърът на здравеопазването трябва да осигури обучение за специалистите как да разпознават склонни към насилие пациенти и техни близки.  В проекторешението се предлага в срок от 4 месеца..

публикувано на 25.07.24 в 20:12