Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно състезание дели Теодор Кабакчиев от титлата на световното по Супер Ендуро

Теодор Кабакчиев (Екстрийм Рейсинг, КТМ) е на едно състезание от титлата в световния шампионат по Супер Ендуро, който се провежда по д егидата на Международната федерация по мотоциклетизъм. Снощи в унгарската столица Будапеща габровецът записа безапелационна победа в петия кръг от шампионата на планетата в клас Junior (за състезатели до 23 години), като спечели и трите състезателни манша за зала „Ласло Пап“. Така с взетия пълен актив от 60 точки, Теодор излезе на върха в генералното подреждане за сезона, кръг преди края на надпреварата.

Подкрепян мощно от множество българи и цялата унгарска публика, Кабакчиев даде всичко от себе си, записа втора поредна победа в световния шампионат и показа, че е достоен за световното злато. 

Българският шампион се представи великолепно още в тренировките и квалификациите, като си осигури най-добрата стартова позиция с първо време - 45.209 секунди.


В първия финал Тедоро излезе трети след старта, в последствие беше изпреварен от Адриен Жакон (КТМ, Франция), но бързо си върна позицията. На няколко секунди пред него битка водеха лидерът в генералното класиране на шампионата Леон Хентчел (Хускварна, Германия) и Тай Кулинс (ТМ, САЩ). В петата обиколка, минута и 30 секунди преди края на редовните шест, Хентчел падна, като препречи пътя и на Кулинс. Кабакчиев се възползва от подаръка и излезе напред, а до края с прецизно каране си осигури победата в манша.

По регламент, във втория финал състезателите потеглят в обратен ред и тези с най-добри времена от квалификациите са във втора стартова редица. Кабакчиев и тук се справи най-добре с тази трудност, взе от външната страна първия завой и излезе трети от втория, а основните му конкуренти Кулинс и Хентчел имаха проблеми и претърпяха падания. Още преди края на първата обиколка българинът вече беше начело и до края не позволи на никой да застраши първото му място.

Третият финал беше най-интересен. Теодор взе Холшот-а и поведе, но малко след това допусна грешка и беше изпреварен от Хентчел. След това двамата се „захапаха“ и си размениха водачеството няколко пъти. 24 секунди преди края на редовните шест минути Кабакчиев отново излезе пред Хентчел, а германецът в опита си да запази първата позиция допусна грешка и това означаваше трета поредна победа за българския шампион и общо пети спечелен манш от началото на сезона.

С пълен актив от 60 точки Кабакчиев спечели кръга в Унгария и отново изслуша българския химн на най-високото стъпало на почетната стълбичка. Хентчел остана втори с 45 точки, а Олсзови зае третото място с 43.


В генералното класиране българинът вече е лидер със 185 пункта, Хентчел е със 183, а Тай Кулинс – със 165.

Последният кръг от шампионата на планетата е на 14-ти март в Лодз, Полша и там Кабакчиев ще излезе с червения номер на водач в шампионата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Барселона победи Реал Мадрид в контрола

Отборът на Барселона се наложи с 2:1 над Реал Мадрид в контролна среща. Макар и с неофициален характер, мачът в Ийст Ръдърфорд предизвика голям интерес, а двата тима се постараха да оправдаят очакванията.  Барса стигна до успеха с две попадение на Пау Виктор , а за Реал се разписа Нико Пас . Срещата беше прекъсната още в началото заради..

публикувано на 04.08.24 в 06:50

Медалистите от осмия ден на Олимпиадата в Париж

Медалисти от осмия ден на Олимпийските игри в Париж - 29 финала: спортна стрелба, 25 метра пистолет, жени: 1. Джи-ин Ян (Република Корея)   - 37 точки 2. Камий Йеджейевски (Франция)   - 37  3. Вероника Майор (Унгария)      - 31 ловна стрелба, скийт (мъже): 1. Винсънт Ханкок                - 58 точки 2. Конър Лин Принс (САЩ)         - 57  3. Мен Юан Ли..

публикувано на 04.08.24 в 06:38

Лудогорец разгроми Арда

Лудогорец постигна очаквана победа над тима на Арда в среща от 3-тия кръг в Първа футболна лига. Разградските футболисти доминираха през по-голямата част от двубоя и спечелиха с 5:1 Старши треньорът Георги Дерменджиев беше дал почивка на голяма част от своите титуляри. Головата серия откри Сон в 8-та минута след подаване на Дани Групер. В 44-та..

публикувано на 03.08.24 в 23:07

Спартак Варна победи с лекота ЦСКА София

Спартак 1918 Варна спечели втората си победа в българското футболно първенство.  Завърналият се в елита варненски тим надигра и спечели категорична победа над ЦСКА-София с 3:0.  С успеха си „соколите“ имат вече 7 точки в актива си, докато „армейците“ са с победа, две поражения и 3 точки. Голмайстори: 1:0 Ахмед Ахмедов (14-ата мин.), 2:0 Ахмед Ахмедов..

публикувано на 03.08.24 в 21:53
Хавиер Ибанес

Хавиер Ибанес донесе първи медал за България от Олимпиадата

Българският национал Хавиер Ибаниес осигури първи медал за България на Олимпиадата в Париж. Европейският шампион и втори в схемата в категория до 57 килограма победи поставения под номер 7 вицешампион от Азиатските игри в Хуанчжоу 2023 Шудай Харада (Япония) с 5:0 (329:28, 29:28, 30:27, 30:27, 29:28) съдийски гласа и се класира за полуфиналите, с което..

публикувано на 03.08.24 в 21:45
Валентина Георгиева

Валентина Георгиева с пето място във финала на прескок

Валентина Георгиева се класира на пето място на финала на прескок при жените на турнира по спортна гимнастика на Игрите в Париж. 18-годишната българка, която е дебютантка на най-големия спортен форум, изпълни много добре и двата си прескока. Първо тя направи "Юрченко" с два винта и получи 14.100, след което "Цукахара" с винт и половина и беше..

публикувано на 03.08.24 в 18:49
Рами Киуан

Рами Киуан не успя да стигне полуфиналите в Париж

Рами Киуан отпадна на четвъртфиналите в категория до 71 килограма на олимпийския турнир по бокс Париж и остана на крачка от медалите. 24-годишният Киуан загуби от Омари Джоунс (САЩ) с 0:5 (27:30, 27:30, 27:30, 27:30, 27:30) съдийски гласа и не успя да се класира за полуфиналите, с което да си гарантира най-малко бронз. Настоящият европейски..

публикувано на 03.08.24 в 17:51