Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Общините искат ускорен процес по прехвърлянето на язовири към държавата

Общините настояват да се ускори процесът на прехвърляне на управлението на общински язовири към държавата. Само 5% от предложените досега са деактувани. Това създава трудности на общините, които трябва да предвидят сериозно финансиране за рисковите водоеми и съоръжения. Проблемът беше коментиран на заседание на Националното сдружение на общините с кметовете от Северен централен район.

С решение на общинските съвети общините прехвърлиха на държавата близо 3000 язовира, за които не могат да се грижат. Водоемите все още остават отговорност на общините и изискват значителен финансов ресурс, а много от язовирите са в критично състояние, коментира кметът на Велико Търново Даниел Панов - председател на Националното сдружение на общините:

"Очакваме в най-скоро време и този въпрос да бъде придвижен с по-бързи темпове, а не от 2700 язовира да имаме 132 само актувани в държавна собственост".

Най-притеснително е в Хасковско, където общинските язовири, за които кметовете продължават да носят отговорност, са 1100 и в Харманли с 500 язовира.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.