Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курсът лев - евро няма да бъде фиксиран във Валутния закон

| обновено на 06.02.20 в 11:28
Снимка: БГНЕС

Курсът на лева към еврото няма да бъде фиксиран във Валутния закон и ще подлежи на преговори с другите страни от еврозоната, Дания и Европейската централна банка, след като нашата страна влезе в т. нар. "чакалня на еврозоната".

Това приеха окончателно депутатите с промените във Валутния закон, с който се изменя Законът за Българската народна банка.

Народното събрание реши, че от датата на участие на България в механизма за обменните курсове ЕRM II, известен като "чакалня на еврозоната", официалният валутен курс на лева към еврото ще бъде равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно резолюцията на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове и на Икономическия и паричен съюз Амстердам и споразумението в  националните централни банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове.

В свое становище БНБ посочва, че с въпросната промяна се осигурява съответствие на вътрешната нормативна рамка с европейската, което е задължително изискване за присъединяване към валутно-обменния механизъм.

Миналата седмица парламентът прие решение, с което даде мандат за влизане в еврозоната само при курс на българския лев към еврото в размер на 1,95583 лв.

Окончателните промени на Валутния закон предвиждат и митническите служители да имат права и на данъчни инспектори. Те ще получават по служебен път информация за длъжници на държавата.

Те от своя страна няма да могат да напускат страната с повече от 30 хил. лева в себе си.

Законодателната промяна е техническа, свързана със синхронизиране на българското с европейското законодателство и задължително условие за влизане на страната ни в ERM II. Това увери по-рано управителят на Българската народна банка Димитър Радев:

"Прави се, защото в противен случай процесът към присъединяване към еврозоната ще спре. И той ще спре не по съдържателни, а по процедурни причини. Европейската централна банка приветства новата разпоредба на чл. 29 ал. 3 от Закона за Българската народна банка, която съответства на процедурите съгласно резолюцията за ERM II и споразумението между централните банки относно ERM II."

На практика това е процедурата, по която всяка държава- членка на Европейския съюз трябва да мине, за да приеме единната европейска валута.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Менда Стоянова: Покупателната способност на българите няма да пострада

Окончателната промяна във Валутния закон , с която се променя законът за Българската народна банка, няма да засегне по никакъв начин покупателната способност и спестяванията на българските граждани. Това увери в кулоарите на Народното..

обновено на 06.02.20 в 15:10

Борисов: България няма да отстъпи от сегашния курс лев-евро

Премиерът Бойко Борисов заяви, че България няма да отстъпи от сегашния курс на лева към еврото, след като се присъедини към механизма, предхождащ въвеждането на единната валута. Борисов беше попитан от български журналисти в Брюксел каква ще..

публикувано на 06.02.20 в 14:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕП гласува резолюция за бързо освобождаване на кораба "Галакси лийдър"

Случаят с българите, отвлечени от йеменските хути, ще бъде сред темите в пленарната зала на Европейския парламент тази седмица. В резолюция, която ще се гласува в Страсбург, се изисква Европейският съюз да се включи активно в усилията за..

публикувано на 23.04.24 в 10:05
Елена Йончева

ДПС – Благоевград номинира Елена Йончева за евродепутат

Елена Йончева е номинирана за евродепутат на заседание на областния съвет на ДПС в Благоевград, потвърди за БНР председателят му Ведат Хюсеин и уточни, че тя е от гражданската квота.  Делян Пеевски отново е водач на листата за предсрочните..

публикувано на 23.04.24 в 09:56

Петър Кърджилов: Иванчева и Петрова бяха "сготвени" от същата ОПГ, която се повтаря при Нотариуса и Еврото

Навършиха се 6 години от показния арест на кмета на столичния Район "Младост" Десислава Иванчева и на нейната заместничка Биляна Петрова. В Президентството са внасяни молби за помилване на Иванчева и Петрова. "Те бяха "сготвени" с пачки в..

публикувано на 23.04.24 в 09:56

След двете починали бебета в Кюстендилско няма нови случаи на коклюш

Няма новорегистрирани случаи на коклюш в Кюстендилска област и от началото на годината те остават 8.  Това сочи официалната информация на РЗИ, предоставена на областния управител инж. Александър Пандурски. Две новородени от кюстендилския кв...

публикувано на 23.04.24 в 09:55
Риши Сунак

Лондон обявява допълнителни 500 млн. паунда за Украйна

Британският премиер Риши Сунак днес пътува до Полша, за да се срещне с полския премиер Доналд Туск и генералния секретар на НАТО. Той ще обещае отпускането на повече пари в подкрепа на Украйна. Обединеното кралство ще предостави допълнителни..

публикувано на 23.04.24 в 09:37

Водородът като задвижваща сила на бъдещето

"Водородът като нов енергиен източник" - това е темата на събитие , организирано преди дни от Ройтерс в Амстердам. Идеята е да се повиши успеваемостта на различни проекти, свързани с развитието на водорода като ключова задвижваща сила на бъдещето...

публикувано на 23.04.24 в 09:21
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Възможността за спад на активността беше туширана с изборите 2 в 1

Възможността още повече хора да не отидат да гласуват, беше туширана с изборите да бъдат 2 в 1. Тази позиция изрази пред БНР политологът Марая Цветкова. Това според нея е "най-доброто решение, което можеше да бъде взето". " Става все..

публикувано на 23.04.24 в 08:31