Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отношенията между Брюксел и Лондон във фокуса на Европарламента

Барние: ЕС ще настоява за пълна реципрочност в търговските отношения с Великобритания

| обновено на 11.02.20 в 19:34
Урсула фон дер Лайен и Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз ще настоява за реципрочност в бъдещите търговски отношения с Великобритания. Това обяви главният преговарящ от страна на Общността Мишел Барние. Той говори в пленарната зала в Страсбург по време на дебата за позицията на Европарламента по преговорите за търговските отношения с Лондон.

След като Лондон обяви, че смята да прекрати безплатния риболов в свои води за европейски кораби, днес главният преговарящ Мишел Барние настоя за пълна реципрочност в търговските отношения с Великобритания.

Той отново предупреди, че без взаимен достъп, споразумение няма да има и очерта тъмните краски на този сценарий, ако до края на годината не бъде постигнато такова:

„Ще има провал, ако не се стигне до споразумение. Ще бъдат наложени квоти и мита на всички британски стоки, които влизат в Съюза. Това ще стане, ако не успеем да стигнем до споразумение в тези кратки срокове“.

Във внесеното предложение за резолюция, която ще даде мандат за преговори се казва, че бъдещите отношения с Лондон трябва да са основани на баланс между права и задължения, като се зачита целостта на единния пазар и митническия съюз, както и неделимостта на „четирите свободи“ – свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали, очертани в изказването на ръководителя на преговорите от страна на Европарламента Дейвид Макалистър.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен акцентира върху запазването на европейските стандарти в бъдещите търговски отношения с Лондон 

"На нашите британски приятели искам да кажа, че има много предизвикателства, но ние ще държим на общите ценности - за отвореност, за социална справедливост и за свободно предприемачество. Това са ценности, които остават“, каза Фон дер Лайен. Тя определи бъдещето споразумение между Брюксел и Лондон като „условие, което досега  не сме предлагали на никого.“

Ако не бъде постигнато споразумение Великобритания ще търгува с ЕС по правилата на Световната търговска организация. След дебатът днес гласуването в пленарна зала на позицията на Европарламента е насрочено за утре.

Решение за новото партньорство след развода на 31 януари трябва да се вземе до края на годината, когато изтича т. нар. преходен период. Ако няма задоволителен резултат, този период може да бъде удължен веднъж, но решението за това трябва да бъде взето преди 1 юли.

Очаква се Съветът на ЕС също да приеме своите насоки и да подкрепи указанията за водене на преговори от Комисията на 25 февруари. Това ще позволи преговорите да започнат в началото на март.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици.  40% от 15 годишните са съобщили, че пушат или са пили..

публикувано на 26.04.24 в 16:41

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова. В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание. На попадащите под ограничителните мерки са замразени активите в ЕС, забранено е генериране на средства и достъп до икономически..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април, влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи, бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24

И в Силистра фишовете за превишена скорост ще идват с писма от семейства, загубили близки при ПТП

И в Силистра електронните фишове за превишена скорост ще бъдат изпращани до нарушителите на Закона за движение по пътищата с писма, написани от семейства, загубили деца и близки при пътнотранспортни произшествия. Така дирекцията на полицията в крайдунавския град се присъединява към Националната кампания "Написах ти писмо", чиято идея е да се..

публикувано на 26.04.24 в 16:19

По нови тръби ще идва водата за свищовското село Александрово

В свищовското село Александрово започна изграждането на нов водопровод за населеното място. Честите аварии по досегашния са довели до 96 процента загуба на питейната вода за селото Реконструираният участък е 693 метра.  С полиетиленови тръби, устойчиви на налягане от 10 атмосфери, ще бъдат подменени старите азбесто-циментови от 60-те години на XX..

публикувано на 26.04.24 в 16:17

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша, заради която жители на "Княжево" протестираха по-рано днес.  Металните ограждения с надпис "Частен имот" са били поставени предни дни с цел да възпрепятстват хората да ползват екопътеката. Асен Вълчев живее в "Княжево" и използва популярната туристическа пътека..

публикувано на 26.04.24 в 16:12

"Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави малък брой ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна, но няма да даде на Киев цели установки за изстрелване, пише испанският вестник "Паис".  Изданието определя това като реакция на упражнения натиск от страна на ЕС и НАТО да се увеличи военната помощ за Киев, отбелязва Ройтерс.  "Паис" се позовава на неназовани..

публикувано на 26.04.24 в 16:08