Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са сценариите след оттеглянето на АКК в Германия

Ангела Меркел с Анегрет Крамп-Каренбауер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Планът на канцлерката Ангела Меркел за методично предаване на властта потъна, а шансовете за предсрочни избори се увеличиха, след като нейното протеже Анегрет Крамп-Каренбауер (наричана накратко АКК) се отказа от амбициите си за поста.

Християндемократите на Меркел (ХДС) ще изберат идните месеци кой да поведе партията и да се кандидатира за канцлер на следващите редовни федерални избори през октомври 2021 г.

Все още е рано да се прогнозира как ще се развие ситуацията, но агенция Ройтерс предлага следните сценарии:

Предсрочни избори в рамките на шест месеца

Меркел, символ на стабилност в най-голямата икономика в Европа по време на своите почти 15 години на власт, е казвала, че няма да се стреми към преизбиране и се оттегли от председателския пост в ХДС през 2018 г., предавайки го на Крамп-Каренбауер.

Но с новата възможност за съперник на лидерския пост Меркел може да бъде принудена да се оттегли по-рано, което пък може да накара социалдемократите – партньори в управляващата коалиция с ХДС, да я напуснат и така да се стигне до предсрочни избори.

Водещите претенденти за председател на ХДС и потенциален кандидат за канцлер на обединението ХДС/ХСС (баварската сестринска партия – б.р.) вече са ясни.

Няколко високопоставени консерватори, включително лидерът на ХСС Маркус Зьодер, призоваха ХДС да реши въпроса скоро, а не да чака до партийната конференция през декември, тъй като това ще се отрази на рейтинга на съюза.

Като претенденти за лидерския пост в ХДС срещу Крамп-Каренбауер се бяха изправили Фридрих Мерц, някогашен противник на Меркел, както и здравният министър Йенс Шпан.

А социалдемократите може да откажат да работят с някой от тях, особено ако един от тях замени Меркел като канцлер преди избори. И да се откажат от коалицията.

Фридрих Мерц

Меркел остава за председателството на ЕС

Обичащите стабилността германци обаче предпочитат постепенна промяна и искат да избегнат избори по време на председателството на ЕС във втората половина от 2020 г.

Мнозина консервативни депутати и социалдемократи биха искали Меркел да играе водеща роля в преговорите след Брекзит с Великобритания и в оформянето на отношенията между ЕС и Китай, които ще бъдат в центъра на германското председателство. Което може да помогне на християндемократите да подобрят рейтинга си преди изборите.

Друг фактор е и почти незасегнатата популярност на самата Меркел. В анкетите много германци заявяват, че биха искали тя да изкара целия си мандат.

Всичко това увеличава шансовете тя да остане на власт поне до края на годината, а изборите да се проведат в началото на 2021 г.

Меркел изкарва цял мандат

Дори ХДС да действа бързо в избора на лидер, някои кандидати биха могли да работят с Меркел до края на мандата ѝ.

Такъв кандидат е Армин Лашет, премиер на Северен Рейн-Вестфалия, който е центрист и може да се окаже приемлив за партньорите социалдемократи.

Такъв може да бъде и случаят, в който консерваторите избират бавареца Маркус Зьодер за кандидат-канцлер.

Много го смятат за силен претендент, но лидер на ХСС все още не е бил канцлер на Германия.

Маркус Зьодер



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Анегрет Крамп-Каренбауер

Анегрет Крамп-Каренбауер няма да се кандидатира за канцлер на Германия

Лидерката на управляващия германски Християндемократически съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер изненадващо обяви, че се оттегля от поста си и се отказва и от кандидатурата си за канцлер на следващите избори. Тя остава обаче министър на отбраната. След..

публикувано на 10.02.20 в 11:01
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип..

обновено на 08.05.19 в 18:59