Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кантарджиев: Грипната вълна в страната продължава

Проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: БГНЕС

Грипната вълна в страната продължава, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Хората с грипоподобни симптоми да не изпадат в паника, а да отидат на лекар, съветват експертите:

„Тъй като тази година доминираше щамът АН3 (грипeн вирус тип А), оказа се, че с идването на пролетта вече нещата се изместват към грип тип B и очакваме едно увеличено епидемично разпространение на грипни вируси тип B. Нищо по-различно от останалата грипна епидемия. Препоръчваме на хората витамин Д и всички мерки, които се взимат по време на пика на грипната епидемия, който беше преди четири седмици, трябва да се взимат и сега - ограничаване на контактите, миене на ръцете и, ако няма маски - шалове“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Димитър Главчев

Главчев: Не е работа на МС да дава оценка на внесени от депутати законопроекти

С думите, че "не е работа на министерският съвет да дава оценка на законопроектите внесени от депутатите", Главчев коментира предложението на ПП-ДБ за промяна в Закона за Сметната палата. Предлага се заместник-председателите на Сметната палата да се избират по утвърдена от парламента процедура директно от Народното събрание, без да е..

публикувано на 05.08.24 в 19:38
Снимката е илюстративна

Дежурни екипи остават през ноща в района на пожара край граничното село Църварица

Дежурни екипи ще останат през нощта в района   на пожара, който възникна в петък след обяд и обхвана близо 1000 декара гора и бивши земеделски площи, сухи треви  край граничното село Църварица. Пожарът е локализиран от четирите страни. Доугасяват пожара край с. Църварица Местни хора разказват, че от продължителния огън дори..

публикувано на 05.08.24 в 19:18

Най-малко 20 души загинаха при днешните антиправителствени протести в Бангладеш

Най-малко 20 души загинаха при днешните антиправителствени протести в Бангладеш, които доведоха до сваляне на премиера. В Бангладеш хиляди протестиращи нахлуха в двореца на премиера Шейх Хасина, която избяга с хеликоптер 15-годишното управление на министър-председателя на Бангладеш Шейх Хасина приключи на 5 август. Тя избяга от..

публикувано на 05.08.24 в 18:20
Служебният премиер Димитър Главчев (вляво) и министрите Галин Цоков и Людмила Петкова дават брифинг в МС - 5 август 2024 г.

МС отпуска 184 млн. лв. за увеличение на заплатите във висшето образование

Служебното правителство одобри допълнителни разходи от 184 милиона лева, с които да бъдат увеличени заплатите в държавните университети и научни организации със задна дата - от 1 април. Премиерът Димитър Главчев  уточни  на брифинг в Министерския съвет,  че постановлението за това е прието днес на подпис от правителството. "Знаете, че със..

публикувано на 05.08.24 в 18:20
Киър Стармър, британски премиер

Киър Стармър: Участващите в размирици ще почувстват пълната сила на закона

Крайнодесните демонстрации във Великобритания ще бъдат спрени чрез мобилизация на специални полицейски сили. Това обяви премиерът Киър Стармър след уикенд на насилие на Острова, предизвикан от невярна информация за тройно убийство на деца преди седмица. Над 150 души бяха арестувани в Англия и Северна Ирландия, след като през събота..

публикувано на 05.08.24 в 18:04
Димитър Главчев

Димитър Главчев би приел да бъде отново служебен премиер

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че ще приеме да стане отново служебен министър-председател, ако президентът Румен Радев му възложи този пост. "Ако президентът ми предложи, бих приел да стана служебен премиер. Но първият, който бих сменил, е министърът на външните работи", каза Главчев. Той допълни, че би приел отново поста..

публикувано на 05.08.24 в 18:00

Четири самолета се включиха в гасенето на пожара в българската част на планината Славянка

Четири самолета се включиха в гасенето на пожара в българската част на планината Славянка, където трета седмица огнеборците се опитват да овладеят огнената стихия. От институциите са категорични, че няма опасност за двете най-близки села - Голешево и Петрово, но въпреки това готовност за евакуация има. Продължава борбата с пожара в планина..

публикувано на 05.08.24 в 17:56