Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невестино се отказва от два пътя до Северна Македония заради високи такси

Сградата на община Невестино
Снимка: Кирил Фалин

Общината в Невестино се отказва да получи два третокласни пътя до пограничните села със Северна Македония поради високите такси за текущо поддържане и сложните законови процедури.

Идеята е да отпадне винетката по това направление и да се подобри текущото им поддържане.

В петък беше крайният срок общината да потвърди това си искане.

Общината в Невестино искаше да получи около 20 километра от пътя Ваксево-Църварица-Ветрен - границата с Македония, както и пътя до Сгурово и Смоличано заради натовареността на дестинацията от туристи за известния водопад "Света Ана" и други забележителности там, но се отказа от искането си, пояснява зам.-кметът на Невестино Йордан Глогов:

"Ние искахме да вземем част от пътищата третокласните, защото не пипат нищо там. Пътищата са много зле, обаче не може. Трябва да е пътя само на "Областно пътно управление", без да има участие Кюстендил, без да минава през друга граница. Да минава само през Невестино. Да няма смесено участие на други общини".

И таксите, които общината трябва да плаща, ако стане собственик на тези участъци, са непосилни - по 5000 лева за километър за текущи ремонти и от 1000 до 3000 лева за километър за пътища от първи до трети клас.

Заместник-кметът обобщи:

"Така са го направили, че да не се пипат пътищата и това“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Висок риск от пожари в събота

За утре индексът за пожароопасност се повишава до максимална степен - червено, за голяма част от страната - почти цяла Северна България, югоизточните области, а също - Пловдив, Кърджали и Хасково, както и поречието на река Струма. Това показва справка на сайта на НИМХ. В тези райони са възможни бързо разпространяващи и трудни за овладяване пожари...

публикувано на 02.08.24 в 13:18

7-годишни момчета запалиха чужда къща в село Габровница

Полицаи от районното управление в Монтана са установили малолетни извършители на пожар на къща в село Габровница.  Това са 7-годишни момчета от същото населено място.  На 26 юли те умишлено запалили имота на 42-годишен жител на Габровница. В резултат на пожара е изгоряла цялата покривна конструкция - около 120 кв. м., и част от домакинската..

публикувано на 02.08.24 в 13:04

От 9 до 18 август МВнР няма да приема заявления за визи и за български паспорти и лични карти

От 9 до 18 август Министерството на външните работи няма да приема заявления за визи, за български документи за самоличност - паспорт и лична карта, става ясно от сайта на министерството.  Причината за временното спиране е, че министерството е в процес на изпълнение на мащабен проект, предварително съгласуван с всички отговорни институции в..

публикувано на 02.08.24 в 12:57

Кюстендил отбеляза 121-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

121-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание отбелязаха в Кюстендил. С решение на Общинския съвет от 1997 год. 2 август е официален празник за града, а основанието е сериозният принос на района в подготовката, помощта, оказвана на преминаващи оттук чети и даване подслон на дейци на национално освободителното движение на Македония...

публикувано на 02.08.24 в 12:55
Награда за най-добър спектакъл получи Анна Монова, директор на театър „199“ за спектакъла „Боклук“

Почина Анна Монова, директор на Театър 199

Внезапно почина Анна Монова, директор на Театър 199 "Валентин Стойчев". Тя е най-дълго управлявалият директор в 59-годишната история на театъра. Има безспорен принос в реализирането на едни от най-успешните спектакли в театралното изкуство в последните 17 години. Поклон пред паметта ѝ!

публикувано на 02.08.24 в 12:51
Димитър Главчев

Главчев: Ако ми се докаже една зависимост, готов съм да понеса отговорност

Служебният премиер Димитър Главчев отрече да има каквито и да било зависимости.  Това се случи по време на парламентарния контрол, когато отговори на въпрос на депутати от ДПС, близки до почетния председател Ахмед Доган, за назначенията на областни управители.  Главчев отхвърли критиките на президента за назначенията на служебния кабинет..

публикувано на 02.08.24 в 12:47
Байдън и Камала Харис посрещат бившия американски морски пехотинец Пол Уилън във военновъздушната база Андрюс, Мериленд.

Байдън посрещна освободените от Русия американски затворници

Освободените от Русия американски затворници се прибраха в САЩ. Те бяха посрещнати на летището лично от американския президент Джо Байдън и от вицепрезидента Камала Харис. Западът и Русия си размениха затворници Два самолета с освободени затворници кацнаха и на летището в Кьолн, където беше германският канцлер Олаф Шолц. Размяната..

публикувано на 02.08.24 в 12:41