Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Турция няма да затвори границите си с ЕС за мигранти

Снимка: haberler.com

Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че ще бъде домакин на среща в Истанбул на 17 март с лидерите на Франция, Германия и евентуално Великобритания за дискусия по мигрантската тема, след Анкара започна да пуска чужденци към ЕС.

Пред репортери в самолета си на връщане от Брюксел Ердоган заяви, че Турция не обмисля да затваря граничните си пунктове към Европа засега и че Гърция трябва да отвори своите.

Евросъюзът и Турция навлязоха в нова фаза на диалога си, но са необходими конкретни стъпки на Евросъюза за постигане на напредък, заяви междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу в телевизионно интервю.

Той отново изрази недоволство, че дадените от Европейския съюз на Турция обещания не са били спазени:

„Споразумението за бежанците от 18 март 2016 г. не е само „дайте пари на Турция, тя ще задържа мигрантите“. В съвместната декларация има още клаузи за отмяна на визите, осъвременяване на Митническия съюз, борба с тероризма, подкрепа за връщането на бежанците в Сирия, ускоряване на преговорите за членство и т.н. Ясно е, че до момента Европейският съюз не спази дадените обещания. Визите не са отменени, след провеждане на два-три кръга от преговори за модернизиране на Митническия съюз с политическо решение те бяха възпрепятствани. Споразумението предвиждаше продължаване на диалога на високо ниво. Но, на практика, противно на думите, този диалог едностранно беше спрян. Последно се проведе среща на върха във Варна по инициатива на българския премиер Борисов по време на българското ротационно председателство (през 2018 г.). Тя премина доста успешно, беше откровена среща, но, след това тези контакти на високо ниво бяха прекъснати“.

Според турския външен министър ще се работи за уточняване на пътна карта по въпроса за споразумението за бежанците до 26 март. По думите на Мевлют Чавушоглу Анкара е готова за конструктивно сътрудничество с ЕС, но е приключил периодът, в който другите страни бавят Турция. Според него откриването на нови преговорни глави се бави по политически причини.

Вчера върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и Чавушоглу бяха натоварени със задачата заедно с екипите си да уточнят изпълнението на споразумението между Брюксел и Анкара по отношение на бежанците и мигрантите. Това стана ясно след срещата в Брюксел на Ердоган с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Ердоган обаче напусна Брюксел без да участва в съвместна пресконференция с тях, както беше предварително планирано.

В изказването си след срещата Урсула фон дер Лайен подчерта, че както мигрантите, така и Гърция и Турция, имат нужда от подкрепа. Въпреки различията по някои въпроси, били са набелязани сферите, в които Анкара и Брюксел могат да работят заедно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия и Китай започнаха съвместно военноморско учение

Русия и Китай съобщиха, че са започнали съвместни военни маневри. Ученията "Морско взаимодействие 2024" се провеждат в Южнокитайско море и се очаква да продължат три дни. Маневрите, в които участва военно-морската авиация на Китай, включват разузнаване и издирване на кораби и подводни лодки на вероятен противник, както и нанасяне на..

публикувано на 15.07.24 в 12:47
Националният отбор по ветроходство в клас

Националният отбор по ветроходство в клас "Оптимист" с три места в златен клас

Националният отбор по ветроходство в клас "Оптимист" проведе своите тренировки през тази седмица в Балчик. Само преди дни младите надежди на България се завърнаха от европейското първенство, провело се в Италия. Класирането на състезателите до 15 годишна възраст им отреди три места в златен клас, което при силната конкуренция е огромно..

публикувано на 15.07.24 в 12:15

Четвърти ден военни участват в потушаването на пожари

Четвърти ден армията участва в гасенето на пожарите в страната. Над 200 военни са се включили до момента. Тази сутрин хеликоптер излетя за района на Свиленград, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "Имаме в района на Пловдивско 61-ва бригада, в Студена също имаме, Тополовградско, наши хора. Всички модули, които имат..

публикувано на 15.07.24 в 12:14
Делян Пеевски и кметът на Белица Радослав Ревански

Белица защити кмета Радослав Ревански и Делян Пеевски

Жители на община Белица защитиха кмета Радослав Ревански в декларация, публикувана във Facebook страницата на общината. В нея хората изразяват и категорична подкрепа за Делян Пеевски в опитите му да обедини хората и избирателите на ДПС.  След серията декларации от  общинските  структури  на ДПС миналата седмица, последвани и от позиция..

публикувано на 15.07.24 в 12:09

Годишната инфлация през юни е 2,5%, спрямо май има 0,2 на сто дефлация

Годишната инфлация се ускорила до 2,5% през юни при 2,3 на сто през май, сочат данните на Националния статистически институт. За самия юни обаче е регистрирана дефлация от 0,2 % - точно толкова, колкото беше изменението на индекса месец по-рано. Регистриран е минимален ръст на цените при здравните услуги и услугите в сектора на..

публикувано на 15.07.24 в 12:04
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест за Паскал, обвинен за ОПГ с бившата шефка на Митниците

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 11:59
Калин Стоянов

Калин Стоянов за пожарите: Няма застрашени населени места и бедстващи граждани

Към момента няма застрашени населени места, както и бедстващи граждани. Ситуацията постепенно се нормализира в цялата страна.  Това заяви пред БНР служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  По думите му все още обстановката  остава сложна .  220 пожара у нас за денонощие. Опасност за населени места няма Продължава..

публикувано на 15.07.24 в 10:52