Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисията очаква, че европейската икономика ще се свие с 1% през 2020 г.

ЕК създава фонд от 37 млрд. евро за последиците от Covid-19

ЕС трябва да бъде решителен и единен при овладяване на икономическите последици от епидемията

Пресконференция на Урсула Фон Дер Лайен (в средата), Вестагер (в ляво) и Домбровскис (в дясно) за представяне на икономическия отговор на ЕК на кризата с коронавируса
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рецесия в Европа е „твърде вероятна“, предупредиха от Европейската комисия. Комисията ще позволи на Италия и останалите държавите от ЕС повече гъвкавост по отношение на бюджетния дефицит и държавното подпомагане, каза председателят ѝ Урсула фон дер Лайен.

„В отговор на коронавируса ще задействаме инициатива на стойност 37 млрд. евро в подкрепа на здравния сектор, трудовия пазар,  малките и средни предприятия от всички засегнати области. Освен това, ЕС ще разгърне и вече съществуващите инструменти в подкрепа на тези предприятия чрез ликвидност, като по този начин допълни мерките, предприети на национално равнище“. 

Европейската комисия предлага тези 37 млрд. евро да бъдат взети от предвидените за кохезионна политика. Идеята е ЕК да позволи на страните-членки да задържат неусвоените средства от кохезионния фонд, които по принцип би трябвало да се върнат обратно в бюджета на ЕС. Сумата от 37 млрд. евро е увеличение с 12 млрд. евро спрямо първоначално обявената сума за противодействие на епидемията.

Фон дер Лайен добави, че разпространението на вируса не може да бъде спряно, но може да се ограничи и за пореден път призова за солидарност между страните-членки:

„Единният пазар трябва да работи. Не е добре, когато страните-членки предприемат едностранни мерки, защото това винаги води до ефекта на доминото и пречи защитното облекло да стигне до тези пациенти, болници и медицински персонал, които спешно се нуждаят от него“. 

Еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис обяви конкретни мерки в помощ на най-засегнатите браншове - туризма, транспорта и дребните търговци:

„За да помогнем на засегнатия бизнес, ще разгърнем 1 млрд. евро под формата на гаранции от бюджета на ЕС, така че да осигурим до 8 млрд. евро под формата на ликвидност на поне 800 хиляди малки и средни предприятия. Засегнатите предприятия ще могат също така да отложат и изплащането на заемите си“.

Като най-засегнати сектори се очертават туризма, транспорта, ресторантьорството, търговията на дребно. Заместник-председателят на ЕК, отговарящ за конкуренцията Маргрете Вестагер подчерта, че страните имат лостовете, за да помогнат:

„Има много начини, по които страните-членки могат да помогнат, без да се нуждаят от одобрението на държавата. Те могат да дадат възможност на всеки бизнес да си поеме дъх, като осигурят субсидии за заплатите, отменят корпоративните данъци или ДДС“.

За затворените граници 

Коментирайки някои държави, които затварят своите граници заради разпространението на коронавирус, Фон дер Лайен заяви, че някои контролни мерки могат да бъдат оправдани, но общите забрани за пътуване не се считат за най-ефективните от Световната здравна организация.

„Всяка мярка, която се предприема - трябва да бъде пропорционална“, каза Фон дер Лайен и добави, че ЕК предлага да има насоки европейски насоки по отношение на границите. И добави:

„За да бъде ефективна всяка мярка, тези насоки трябва да бъдат координирани в рамките на равнище ЕС. Държавите членки трябва да работят в тясно сътрудничество. Гражданите трябва незабавно да получат здравни грижи, където и да са в Европа“.

Урсула фонд дер Лайен смята, че коронавирусът засяга сериозно икономиките на европейските държави но „този шок е временен“.

„Убедена съм, че Европейският съюз може да издържи на този шок. Но всяка държава членка трябва да поеме пълната си отговорност и Европейският съюз като цяло трябва да бъде решителен, координиран и обединен“, подчерта тя.

С оглед на вирусната пандемия ЕК вече очаква, че БВП в рамките на Европейския съюз ще се свие с около 1% през 2020 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да говорим с децата за класическа музика и велики композитори?

Предстои премиерата на "Приключенията на Нотичка" на 21 април в София. Проектът е на София Арт институт. Това е нова поредица от спектакли, която ще среща децата с класическата музика и ще възпитава у тях умението да се наслаждават на изпълненията на живо . Поредицата е предназначена за деца над 5-годишна възраст. Първият концерт ще е посветен..

публикувано на 16.04.24 в 12:33

В древна Олимпия запалиха олимпийския огън

Жрица запали олимпийския огън за игрите в Париж. Церемонията е в древна Олимпия в присъствието на президента Катерина Сакеларопулу. В днешния слънчев и топъл ден актриса,облечена като древна жрица, запали олимпийския огън. В храма на богинята Хера  Върховната жрица след призоваване на бог Аполон запали огъня със слънчева светлина. Около олтара..

публикувано на 16.04.24 в 12:25

Открит урок с ученици във Велико Търново в деня на българската Конституция

Отбелязваме 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали в Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са приели първия български основен закон, с което е възродена българската държавност. 16 април се чества като Ден на..

публикувано на 16.04.24 в 12:21
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов смята, че служебният кабинет е на Бойко Борисов

Смяната на външния министър в служебното правителство показва, че това е кабинет на Бойко Борисов и че управляващите не взимат самостоятелни решения. Така лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира първата рокада в служебния кабинет. "Две неща можем да си извадим като заключение - първо, че това не е служебно правителство, а..

публикувано на 16.04.24 в 12:05
Непал

Музикантът Петър Георгиев на преход в Непал

"Исках да хвана една от последните възможности за трекинг в Хималаите без водач". Това заяви пред БНР Петър Георгиев, който в момента е на преход в Непал. По професия той е музикант, но обожава пътешествията и планините. "Непал от години се опитват да въведат закон, с който да забранят на планинари като мен да ходят сами в планината –..

публикувано на 16.04.24 в 11:58
Симона Велева

Симона Велева: Медийната среда у нас е изключително политизирана

Медийната среда у нас е изключително политизирана, а истинските медийни проблеми не са във фокуса . Това мнение изрази в интервю за БНР Симона Велева от Съвета за електронни медии. Тя коментира европейските законодателни промени, касаещи медийната сфера, както и грамотността на децата при използване на медийно съдържание. Досега Законът за..

публикувано на 16.04.24 в 11:41
Валери Александров – Валек

Валери Александров – Валек: Сега докато рисуваш карикатурата, трябва да я променяш в движение

Националната изложба "Карикатура" е традиция в календара на Съюза на българските художници. Тя е 49 - та поредна изложба.  До 23 април на ул. Шипка 6 в столицата могат да бъдат разгледани любимите на всички актуални политически карикатури и карикатури на вечни екзистенциални теми .  В изложбата са подредени и сатирични рисунки, шаржове на..

публикувано на 16.04.24 в 11:39