Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карантина в Тирол, Финландия затвори границите, извънредно положение в Португалия

| обновено на 19.03.20 в 09:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в австрийската провинция Тирол в Западна Австрия решиха да затворят за карантина всички населени места в региона. Това съобщи губернаторът на Тирол Гюнтер Платер, цитиран от местни медии.

"Тирол се самоизолира. Ще издадем постановление за карантина за всичките 279 тиролски общини", заяви Платер. "Предвидена е и мярка Тирол да се затвори и за съседите си", допълва той.

Разпореждането влиза в сила от полунощ и ще важи до 5 април 2020 г.

Германските издания "Шпигел", "Велт" и телевизионният канал Ен Те Фау излязоха с твърдения, че в края на февруари стотици туристи в Европа са се заразили с коронавируса в ски курорта Ишгъл в Тирол, а властите в региона не са предупредили навреме посетителите за епидемията от вируса, регистрирайки първия случай на заразяване едва на 7 март. Губернаторът на Тирол отхвърли критиките и заяви, че вирусът се е зародил не в неговия регион и са били предприети всички мерки за борба с разпространението.

От днес Финландия ограничава движението през границите си заради ситуацията с коронавируса, съобщи финландският вътрешен министър Мария Охисало.


Тя добави, че освен това по границите на Финландия вътре в Шенгенската зона ще бъде върнат граничният контрол. Въпреки това обаче през границата ще продължи движението на товари.

В Португалия президентът Марселу Ребелу де Соуза обяви извънредно положение заради коронавируса, предаде ДПА.

Президентът на Полтугалия Марселу Ребелу де Соуза обявява извънредното положение

Това се случва за пръв път, откакто Португалия стана демокрация през 1974 г.

Обединеното кралство посъветва гражданите си, които пребивават в Испания като туристи, да напуснат територията й, след като тя обяви, че до следващия вторник ще затвори хотелите заради разпространението на коронавируса, предаде "Ройтерс".


В Литва беше потвърден първи случай на вътрешно заразяване, съобщи пред журналисти здравният министър Аурелиюс Верига.

По думите му става дума за човек, който се е завърнал от чужбина, не е спазил изискванията за самоизолация, както трябва, и е заразил член на семейството си. Досега всички регистрирани случаи в Литва бяха хора, които наскоро са се прибрали от чужбина.

В Армения бяха регистрирани 18 нови случая на заразяване, с което общият брой на случаите на коронавируса достигна 102, съобщи премиерът Никол Пашинян.

Френските улици опустяха, а страната върви към обявяването на извънредно положение, след като броят на заразените нарасна вчера, пише френският в. "Монд", като отбелязва, че починалите за един ден са 89, а 3626 са били приети в болница. Половината от 921 пациенти, намиращи се в реанимация, са на възраст под 60 години.


"Епидемията се разпространява бързо", подчертава директорът на отдела по здравеопазване на френското министерство на солидарността и здравеопазването Жером Саломон, цитиран от френското издание. Той добави, че 7 на сто от 264-те досегашни жертви във Франция са били на възраст под 65 години.

Лондон може скоро да бъде подложен на карантинни мерки, подобни на тези в други големи европейски градове, пише британският в. "Гардиън".

В столицата на Великобритания има 953 потвърдени случая на заразяване, а премиерът Борис Джонсън предупреди, че няма да се поколебае да вземе по-строги мерки за борба с епидемията, ако това стане наложително. Правителството му беше подложено на критики, че не е взело мерки за налагане на социална дистанция, за да забави разпространението на вируса, припомня британското издание.


Учените се опитват да определят причините за ниската смъртност в резултат на коронавируса в Германия, пише британският в. "Телеграф".

Процентът на смъртните случаи в страната е само 0,2 на сто случая, въпреки че съобщава за 10 082 заразени - повече от всички други страни освен Китай, Италия, Иран и Испания. За сравнение, в Италия смъртността е 7,9 на сто. Разликите дори доведоха до обвинения от страна на италианската крайна десница, че германските власти прикриват реалните данни, отбелязва британското издание.


Съществуват надежди, че ниската смъртност може да се дължи на фактори, които останалите страни също могат да използват. Но някои експерти предупреждават, че Германия може просто да се намира в по-ранен стадий на епидемията и броят на смъртните случаи скоро може да нарасне.

САЩ трябва да си вземат поука от уроците, които Азия получи от предишни епидемии. Опитът от сблъсъка с Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) и Близкоизточния респираторен синдром (БИРС) накара азиатски страни да предприемат спешни мерки за борба с коронавируса още по времето, когато Пекин съобщаваше, че са открити 27 случая на зараза, свързани с рибен пазар и "липса на признаци, че заболяването може да се предава от човек на човек", пише в. "Вашингтон пост".


Политическата воля, отделените ресурси, усъвършенстваните системи за проследяване и склонното да сътрудничи население помогнаха за предотвратяването на по-висок брой на случаите на заразяване в Тайван, Хонконг и Сингапур. В Южна Корея имаше повече смъртни случаи, но страната стана лидер по брой на извършваните тестове за коронавируса. Сега тези страни на практика затвориха границите си и въведоха задължителни 14-дневни карантини, за да предотвратят нарастване на броя на случаите.

Това са уроци както за САЩ, така и за Европа, които се сблъскват с хиляди нови случаи и често реагират некоординирано на кризата, подчертава американското издание.

Експерти призовават страните по света, включително САЩ, Франция и Испания, да използват времето, спечелено с новоналожените мерки за социално дистанциране, ограниченията на придвижването и карантините, за да подобрят стратегиите си, преди да е прекалено късно. Според тях тези западни страни просто не са били подготвени.

Сега западните правителства трябва да се подготвят да ограничат движението на гражданите, да наложат изолация на потвърдените случаи на заразяване и да проследяват контактите на гражданите въпреки защитата на личните данни. Този процес ще спаси живота на хиляди европейци и американци и ще спести милиарди долари щети на икономиката, подчертава Дейл Фишър, професор по инфекциозни заболявания в Националния университет на Сингапур.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Плевенска област продължава режимът на водата за 14 населени места

В Плевенска област продължава режимът на водата за 14 населени места. Причина е трайното засушаване и повишеното потребление през лятото. ВИК апелира водата да се използва само за питейно-битови нужди. Новите ограничени, обявени от ВИК, са в сила за градовете Долна Митрополия и Тръстеник, както и за селата Биволаре, Победа, Буковлък,..

публикувано на 05.08.24 в 15:19
Лидерът на

"Възраждане": Важните въпроси сега са кога ще бъдат изборите и кой ще е служебен премиер

Единствените два въпроса, които трябва да получат максимално бързо отговори, са кога ще бъдат изборите и кой ще бъде новият служебен министър-председател. Това се казва в позиция на "Възраждане", изпратена от пресцентъра на партията. И двете решения зависят изцяло от президента Румен Радев, добавят от политическата сила. Днес "Има такъв народ"..

публикувано на 05.08.24 в 15:18

Замърсена вода тече от чешмите на четири села в община Чипровци

Замърсена вода тече от чешмите на четири села в община Чипровци. Пробите на хигиенната инспекция показали наличието на ешерихия коли и коли форми. В четири от 14-те водни проби от централно водоснабдяване са показали наличието на ешерихия коли и коли форми. Тестовете на водите са направени на територията на населени места в общините..

публикувано на 05.08.24 в 15:11
Говорителят на иранското външно министерство Насер Канани.

Техеран: Иран се опитва да установи стабилност в региона, но това ще стане единствено с наказването на агресора

Високопоставен представител на правителството на "Хамас" в Ивицата Газа е убит при израелски въздушен удар. Според израелските власти той е бил замесен и във военни дейности.              Ливанската шиитска групировка "Хизбула" обяви, че тази сутрин е атакувала Северен Израел с дронове. Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) от своя страна..

публикувано на 05.08.24 в 15:04

Пожарът в планина Славянка не е овладян и от двете страни на границата ни с Гърция

Пожарът в граничната с Гърция планина Славянка  не е овладян и от двете страни на границата.  На наша територия има активни огнища на източния фронт, които продължават да слизат в ниската част на биорезервата Алиботуш. 120 служители на горските стопанства, пожарникари и военни гасят наземно, но на много места теренът е недостъпен.  Утре..

публикувано на 05.08.24 в 14:57
Димитър Къцарков

Димитър Къцарков: Очаква се координирана атака на "Хизбула" и Иран срещу Израел

Очаква се координирана атака на "Хизбула" и Иран срещу Израел . Това каза пред БНР международният анализатор и специалист по Близкия изток Димитър Къцарков и добави: " В момента се намираме в 12 без 5 по отношение на някаква форма на ескалация . ... Очаква се удар от Иран в следващите от 24 до 48 часа. Този път разузнаването на Израел и САЩ имат..

публикувано на 05.08.24 в 14:24
Елена Дариева

Елена Дариева: В следващия парламент ще станем свидетели на нови колаборации

В следващия парламент може би ще станем свидетели на още повече политически субекти и сформирането на мнозинство ще стане още по-трудно . Такава прогноза направи пред БНР Елена Дариева,  социологическа агенция "Насоки".  " Различни конфигурации в следващия парламент със сигурност ще се появят. Единственият шанс да се случи някаква промяна е или да..

публикувано на 05.08.24 в 14:24