Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново затегна мерките след първия случай на Covid-19

Снимка: Здравка Маслянкова

Във Велико Търново, където вчера беше установен първият случай на зараза с коронавируса, са затегнати мерките - в болницата, по аптеките, търговските обекти, затворени са детските площадки и спортните съоръжения на открито.

Образувани са 7 досъдебни производства за неспазване на карантината.

Автомобилни полицейски патрули предупреждават с мегафони по кварталите да няма струпване на хора.

Областната болница във Велико Търново направи пълна дезинфекция на всички структури, през които е минал младият лекар, работещ в частната софийска болница, при когото беше доказано заболяването. Медикът е от Велико Търново и се е прибрал през почивните дни при семейството си, също лекари. Почувствал се неразположен, прегледан е във великотърновската болница, взета му е проба, която даде вчера положителен резултат.

Контактните – под домашна карантина

Издирени са контактните и са поставени под домашна карантина, каквито мерки са взети и за болния лекар, увери д-р Галина Гарева, медицински директор на областната болница „Д-р Стефан Черкезов“. За сега не е категорично ясно как се е заразил лекарят:

„За момента имаме само подозрения. Яснота ще се получи, когато се изследват контактните и се види от къде е дошла заразата. Вероятно в контакт с колеги, които са били в чужбина“, каза тя.

 На този етап няма отделения във великотърновската болница, които ще бъдат поставени под карантина, увери д-р Гарева и допълни, че болницата има готовност да лекува пациенти с Covid 19:

„Имаме готовност, разработили сме си правила и процедури. Към настоящия момент има достатъчно респиратори и медици, които да се отзоват. Всичко зависи от броя на болните, които ще се установят. В готовност сме и имаме всичко необходимо“. 

Медици от различните отделения в болницата посочиха, че имат нужните лични предпазни средства и работят спокойно, въпреки че синът на техен колега е първият установен случай във Велико Търново:

„Имаме си хубави предпазни маски, ръкавици, работим си по правилата. Провежда се щателна дезинфекция на отделението. Мисля, че сме защитени като служители. Има известно притеснение, но работата ни върви спокойно“.

„Всичко е спокойно, в момента дори е намалял броят на болните. Осигурени са ни специални престилки, когато правим консултациите в Спешно отделение. Затворен е режимът“.

Допълнителни ограничения

Във Велико Търново са въведени допълнителни рестрикции, заяви кметът Даниел Панов:

„Затворихме и детските площадки и съоръженията за спорт на открито. Контрол има. Бяха затворени 12 търговски обекта, затова че не спазват хигиенните и дезинфекционни изисквания. Подкрепям идеята на главния прокурор за вечерен час, въпросът е, че правомощията на общините са ограничени. Това трябва да се реши от националния оперативен щаб и да бъде спусната заповед към местната власт“.

Даниел Панов, който е и председател на Националното сдружение на общините, призова информацията за поставените по карантина хора незабавно да бъде подавани и към общините.

На горещите телефони в община Велико Търново за два дена са получени над 140 обаждания от хора за продоволствена помощ, купуване на медикаменти. 

Проверки за спекула

Седем досъдебни производства са образувани за неспазване на карантината – четирима са жители на град Бяла черква, община Павликени, и трима на село Петко Каравелово в община Полски Тръмбеш, където при проверките на полицейските екипи поставените по карантина граждани, завърнали се от рискови дестинации в чужбина, не са били намерени по домовете си, посочи директорът на областната дирекция на МВР Димитър Машов и уточни, че продължават проверките за спекула.

„Нямаме нарушения в аптеките за завишени цени. Нямаме нито едно заведение, което да работи след като изрично е запознат собственикът на заведението със заповедта на министър Ананиев. Допълнителните мерки са засилено полицейско присъствие, да не се допуска струпване на хора, да има разстояние по-голямо от два метра от човек на човек. В общи линии има леко намаление на престъпността“.

 Автомобилни полицейски патрули предупреждават с мегафони по кварталите да няма струпване на хора.

Във Велико Търново паника няма, но напрежението вече е факт след първия установен случай на зараза.

Гражданите предупреждават и за увеличение на цените в аптеките и по магазините: 

„Нямам притеснения за сега. Работя в НАП, дезинфекцираме се, клиентите се пускат по един, разпитат се от къде идват“.

„На места има завишаване на цените. Спекулира се с гела за ръце, антибактериалния. От 1,50 лв. вече го виждам на места на 4,50 лв.“.

„По аптеките – маски, дезинфектанти, спирт няма, предполагам, че като го пуснат, ще бъде на по-високи цени“.

„Поскъпваха някои от традиционните хранителни стоки“.

„В някаква степен има напрежение, но хората разумно посрещат ситуацията“.

Репортажа може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловешката болница се стабилизира финансово, до месец отварят ортопедия и травматология

Многопрофилната болница в Ловеч, която от години е в тежко финансово състояние и изпитва остра нужда от специалисти ще разшири дейността на отделението по хирургия, а от началото на септември се очаква да бъде възобновена и работата на родилното отделение. Болницата вече има нов заместник-директор по медицинската част в лицето на хирурга д-р..

публикувано на 19.08.24 в 17:22
Д-р Валентин Христов, кмет на Плевен

Още срещи между държава и местна власт ще решават проблема с обходен път на Плевен

Поредица от срещи, кръгла маса, депутатско питане отново поставиха в  центъра на общественото внимание в Плевен необходимостта от бързи  решения за изграждане на обходен път. Той трябва да облекчи натоварения  трафик в централната част на града след изграждането на Лот 3 от  автомагистрала „Хемус“. Ще се случи ли навреме и защо..

публикувано на 19.08.24 в 17:00

Пожарът в село Струпец отново се е разгорял

Отново се е разгорял пожарът в землището на врачанското село Струпец, където три дни горските служители се бориха с огън, обхванал над 800 дка гора. В момента на терен са 3 пожарни коли на Държавно горско стопанство Мездра и още една на противопожарната служба в Роман. Все още не е овладян пожарът в землището на село Арчар.

публикувано на 19.08.24 в 16:45
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: Имало е политически натиск върху Кожарева, не да махне, а да задържи Калин Стоянов

"Възраждане" ще отидат на среща с политическите партии в НС, но ако ПП-ДБ не са инициатори. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов в интервю пред БНР. Той потвърди, че има нужда от такава среща, за да се търси решение и изход от създалата се ситуация, след като президентът Румен Радев върна проекто-кабинетът на Горица Грънчарова..

публикувано на 19.08.24 в 16:22
Президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Лукашенко: Беларус повече няма да спира мигрантите, пътуващи към ЕС

Беларус повече няма да спира мигрантите, пътуващи към ЕС, каза президентът на страната Александър Лукашенко в интервю за руския държавен телевизионен канал „Россия 24“: "Вие (ЕС) ми сложихте "примка на врата" под формата на санкции и изисквате да защитя Европейския съюз от наплива на тези мигранти. Няма да е така. Нека си ходят където си..

публикувано на 19.08.24 в 16:16
Юрий Ушаков

Засега Москва не е готова да води мирни преговори с Украйна заради атаката на Киев срещу Курска област

Москва не е готова да води мирни преговори с Украйна засега предвид атаката на Киев срещу Курска област. Това заяви във видео изявление помощникът на руския президент Юрий Ушаков. Според Ушаков предложенията за мирни преговори, направени от президента Путин през юни, сега не са валидни, но не са отменени. "В този момент би било напълно..

публикувано на 19.08.24 в 16:11
Атанас Зафиров

И БСП подкрепя решението на президента да отхвърли кабинета "Кожарева"

БСП подкрепя решението на президента да отхвърли кабинета "Кожарева". Това заяви пред журналисти временно изпълняващият длъжността председател на партията Атанас Зафиров. Той отговори и на призива на ПП-ДБ за среща на парламентарно представени партии, без ДПС на Пеевски,   утре (вторник) в 12.00 часа, като поиска от тях първо да кажат "защо..

публикувано на 19.08.24 в 16:03