Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ЮНЕСКО създава Коалиция по въпросите на образованието в условията на пандемията

Снимка: Уикипедия

Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) обяви, че заради пандемията от коронавируса ще се обединят сили от международни организации, гражданското общество и партньори от частния сектор в широка Коалиция по въпросите на образованието. Това се посочва в документ, предоставен на ТАСС, цитирана от БГНЕС.

"Във връзка с това, че затворените училища заради епидемията засягат 87% от учениците по целия свят, ЮНЕСКО организира глобалната Коалиция по въпросите на образованието. Целта й е да подпомага държавите в техните инициативи за разширяване на практиките в дистанционното обучение и в подкрепата за деца и младежи като най-рискова група“, се казва в изявлението.

ЮНЕСКО припомня, че затварянето на училищата поради пандемията е засегнало повече от 1,5 милиарда ученици в 165 страни.

„Никога досега не сме срещали смущения в образователния процес от такъв мащаб“, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле. "Партньорските отношения са единственият път напред“, отбеляза тя. Коалицията, която ще бъде създадена, е призив за координирани и иновативни действия, насочени към намиране на решения, които да гарантират равенство и приобщаващ подход. Тя ще подкрепя не само учениците и учителите, но и целия предстоящия процес на възстановяване след пандемията“.

Според ЮНЕСКО правителствата „въвеждащи решения за дистанционно обучение, се сблъскват с редица трудности“. По-специално по отношение на предоставянето на материали и подкрепа за учителите, като и в предоставянето на препоръки на семействата за решаване на комуникационните проблеми.

„Осигуряването на равенство в това отношение е един от основните проблеми, тъй като затварянето на училища в непропорционален мащаб причинява щети на уязвимите и в неравностойно положение ученици, които разчитат на помощта на училищата под формата на социални услуги, включително за здравето и храненето“, подчертава ЮНЕСКО.

Коалицията ще предостави инструменти и решения за управление на дигиталното обучение, както и ресурси за дистанционно обучение и технически знания. Тя ще обърне особено внимание на гарантирането на сигурността на данните и защитата на конфиденциалността на учениците и преподавателите


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борисов: Разбирам недоволството, но всичко се прави в името на живота

Премиерът Бойко Борисов отправи в профила си във Фейсбук послание към българите. Той изрази разбиране към общественото недоволство от мерките за борба с коронавируса, но подчерта, че всичко се прави в името на живота и здравето на хората. Ето и целия текст на обръщението: "Уважаеми сънародници, Днес светът е изправен пред огромно..

публикувано на 01.04.20 в 19:32

Програма "Хоризонт" обобщава деня в "Новинарски час"

Новинарите и репортерите на БНР пресъздават информационната картина на деня и анализират основното политическо, икономическо или спортно събитие.  Във времето, когато голяма част от работещите пътуват към дома, "Новинарски час" представя на слушателите главните събития от деня, като им дава възможност да..

обновено на 01.04.20 в 19:11

800 акта по 5000 лева за разходки в паркове и градини в цялата страна

Близо 800 са издадените актове  в цялата страна от патрулите на полицията на хора, които се разхождат в паркове и градини. Всеки един е на стойност 5000 лв.  Около 370 са досъдебните производства у нас заради нарушена карантина . Най-често става дума за хора, които самоволно са напуснали адреса си, въпреки че имат забрана за това.  От МВР..

обновено на 01.04.20 в 19:08

Пчелари препоръчват пчелни продукти срещу вирусни инфекции

Пчелари препоръчват употребата на пчелни продукти като предпазно средство и дори лечение на вирусни инфекции и грипни заболявания. Освен употребата на пчелния мед като натурален продукт или в чай и други напитки, Атанас Атанасов от Ловеч, който отглежда пчелни семейства повече от 40 години, използва пчелните продукти и за лекарства, които..

публикувано на 01.04.20 в 19:00
Снимката е илюстративна

Част от общинските болници нямат ресурс за лечение на Covid-19

Част от общинските болници в страната не разполагат с необходимия ресурс за лечение на болни с коронавирус. В писмо до здравния министър и Оперативния щаб местната власт настоява за подкрепа при преструктурирането на общинските лечебни заведения в болници за лечение на пациенти с Covid-19, съобщават от сдружението на общините. Кметовете по..

публикувано на 01.04.20 в 18:58

160 военнослужещи заминаха за Афганистан

В условията на криза от коронавирус 160 военнослужещи заминаха за Афганистан. Те са част от мисията на НАТО „Решителна подкрепа“. НАТО призова в същото време държавите да не намаляват военните си бюджети заради коронавируса Военните бяха изпратени от летище Пловдив. Изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов отчете..

публикувано на 01.04.20 в 18:47

Бизнесмен от Нова Загора дари 500 шлема на лекари и полицаи

Дарение от 500 защитни шлема за лекари и полицаи направи бизнесменът Стефан Стефанов от Нова Загора. Дарението е връчено на областния управител на Сливенска област Чавдар Божурски. Шлемовете на новозагорската фирма са произведени, след   преструктуриране на производството заради коронавирусната епидемия. Още 100 предпазни шлема..

публикувано на 01.04.20 в 18:47