Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП подкрепи предложените от ЕК мерки в отговор на епидемията от коронавирус

Снимка: БГНЕС

Европейският парламент гласува с огромно мнозинство мерките за отговор на коронавируса на извънредна сесия в Брюксел. За първи път в историята на институцията повечето евродепутати участваха в заседанието от дистанция и дадоха вота си по този начин.

Очаквано евродепутатите подкрепиха предложенията на Европейската комисия за насочване на 37 млрд. евро от европейските фондове за отговор на пандемията към здравните системи, малките и средни предприятия, трудовите пазари и други уязвими части от икономиките на страните-членки.

Също така бе дадена зелена светлина за разширяването на фонда за солидарност на ЕС, което ще осигури до 800 милиона евро на европейските страни.

Евродепутатите дадоха подкрепата си за временното спиране на празните полети заради заразата.

Европейският съвет с ангажимент за „зелени коридори“

Паралелно с това лидерите на страните-членки проведоха видеоконференция, в която се ангажираха да гарантират гладкото управление на границите, както и функционирането на общия пазар, в т. ч. и чрез насоките на Комисията за т. нар. „зелени коридори“.

Ръководителите на 27-те страни в Евросъюза решиха да дадат 15 дни на министрите от еврозоната да намерят единен икономически отговор на кризата, предизвикана от коронавируса.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предложи Комисията да бъде домакин на онлайн събитие в глобален мащаб за финансиране на ваксина срещу коронавируса.

Стана ясно също, че вече се работи върху стратегия за изход и икономическо възстановяване, след като заразата отшуми. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че в тази връзка ще настоява капиталът на Европейската инвестиционна банка да бъде увеличен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милен Желев: Докато вниманието е към изборите, ГЕРБ и ПП-ДБ ще се опитат да се разберат за регулаторите

Прословутата домова книга на президента Румен Радев има доста къса резервна скамейка и възможностите за нов служебен министър-председател се свеждат до двамата зам.-председатели на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Кожарева . Това коментира пред БНР политологът Милен Желев. Той посочи, че медии, за които се счита, че са близки до ДПС,..

публикувано на 29.03.24 в 08:52
Чакащи пътници на летище Гетуик

Сериозни проблеми с великденските пътувания за милиони британци

Милиони британци са изправени пред сериозни проблеми с пътуването по Великденските празници. Силните ветрове и проливните дъждове в някои части на Острова допълнително затрудняват пътуванията. Задръствания и хаос по пътищата очакват британците и рекорден брой по летищата този уикенд, който съвпада с края на срока за много училища. Шофьорите..

публикувано на 29.03.24 в 08:24

Администрацията на САЩ води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа

Американската администрация води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа след края на войната, пише изданието "Политико". В разговорите е включено и предложение на Пентагона за оказване на помощ за финансиране на международна или изцяло палестинска мироопазваща мисия.  Според официални представители, пожелали анонимност,..

публикувано на 29.03.24 в 08:12

Радев, Тагарев и Денков на конференция за НАТО

Конференция, посветена на членството в НАТО, ще има в София. Тя е организирана от Дипломатическият институт към министъра на външните работи, Информационният център на Министерството на отбраната, Атлантическият клуб в България и Софийският форум за сигурност. Очертаване на основните предизвикателства пред черноморската сигурност след..

публикувано на 29.03.24 в 08:08

Георги Кадиев: Изборът за служебен премиер е между двамата зам.-председатели на Сметната палата

Реалният избор за служебен премиер е между двамата заместник-председатели на Сметната палата. Това заяви пред БНР Георги Кадиев - бивш зам.-министър на финансите и бивш общински съветник в София. Той изброи причините за отпадането на останалите 8 възможности за длъжността.  Според него обаче ако и тези двама души се откажат, ще сме в..

публикувано на 29.03.24 в 07:57
Укпаински сапьори край Днепър

Руските сили атакуваха инфраструктурни обекти в Централна Украйна

Руските сили атакуваха инфраструктурни обекти в района на град Днепър в Централна Украйна. Системите за въздушна тревога предупредиха за опасност от ракетни удари на територията на цялата страна. Един човек е бил ранен при руска атака с дронове "Шахед" в Днепропетровска област, съобщи ръководителят на местната администрация Сергей Лисак.  По..

публикувано на 29.03.24 в 07:54

Катастрофа с автобус с ученици в Германия, няма жертви

Автобус катастрофира в Германия за пореден път. Инцидентът този път е в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия. В превозното средство са пътували около 60 души - повечето ученици, които се връщали от посещение в Англия. Автобусът излязъл от платното на магистрала 44 и се преобърнал, на стотина километра източно от Дюселдорф...

публикувано на 29.03.24 в 07:53