Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: Рано е България да мисли за финансиране от МВФ заради Covid-кризата

Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене промени в Закона за държавния бюджет

| обновено на 05.04.20 в 13:34
Министрите Владислав Горанов и Емил Караниколов
Снимка: БГНЕС

С два милиарда евро ще бъде увеличен обемът на глобалната облигационна програма, чрез която страната ни може да поеме дълг от международните финансови пазари. Това записаха депутатите от бюджетната комисия на второ четене на законопроекта за актуализацията на бюджета.

Лимитът на новия държавен дълг през цялата 2020 година ще бъде 10 милиарда лева, както бе предложено от правителството.

Въпреки че депутати от ГЕРБ предложиха в актуализацията да се запише и възможност за финансиране чрез Международния валутен фонд, финансовият министър Владислав Горанов настоя тя да бъде оттеглена, защото страната ни не е на етап, при който се налага да прибегнем до най-големия световен кредитор.

Вносителят на предложението за финансиране през Международния валутен фонд Менда Стоянова обясни, че иска да даде целия набор от възможности пред правителството, за да се осигури най-изгоден дълг, който се налага заради кризата с Covid-19.  Стоянова обяви, че оттегля предложението, а финансовият министър Владислав Горанов беше категоричен:

„Рано е за подобен дебат“.

В текстовете, одобрени на второ четене от ресорната комисия, остава възможността за финансиране чрез международни финансови институции, както и чрез емисия външен дълг.

Тя ще бъде направена по договора, подписан от страната ни през 2015 година, в който има лимит от осем милиарда евро:

„5,144 милиарда са изтеглени, изразходвани и до 8 милиарда остават 2,856 млрд. евро да бъдат увеличени с още 2 милиарда – тоест  да имаме лимит по тази програма 4, 856 млрд. евро“, обясни Менда Стоянова.

От своя страна БСП настояват 42 000 души да получат подпомагане от държавата, защото временно остават без трудово възнаграждение заради кризата с Covid-19.

За мярката са необходими малко над 900 милиона лева, които могат да бъдат пренасочени от модернизацията на армията. Депутатът от левицата Румен Гечев заяви:

„Освобождаване от такса „смет“ и тротоарно право за месеците, в които няма дейност на фирмите, които са затворени вследствие на заповедите на правителството. Освобождаване от връщане на ДДС за срока на извънредното положение на бракуваните хранителни продукти  - до 2000 лева на търговски обект“.

Също така БСП настоява за повече пари за общините и за земеделските стопани, а ДПС - държавата да поеме и 60 % от осигуровките на работниците по мярката 60 към 40.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев настоя и за по-голяма гъвкавост при безлихвените кредити от 1500 лева за хората, останали без доход. Друго предложение е за още една схема за подпомагане на бизнеса през Българската банка за развитие:

„Линия за кредитиране на малкия и среден бизнес до 100 000 лева директно от банката (ББР) или ако прецените  - не чрез гаранции, а чрез отпускане на съответния ресурс, търговските банки да го правят. В един от двата варианта“, каза Цонев.

Актуализацията на бюджета ще бъде гласувана на второ четене утре в пленарната зала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският премиер Риши Сунак.

Британският премиер пристига на посещение в Германия

Британският премиер Риши Сунак днес ще бъде на посещение в Германия. Той пристига в Берлин от Полша, където обеща още 500 милиона паунда военна помощ за Украйна и увеличаване на британските разходи за отбрана на 2,5% от БВП до 2030 година.  Риши Сунак и германският канцлер Олаф Шолц ще обсъдят по-тясното сътрудничество в областта на..

публикувано на 24.04.24 в 01:34

Много испанци подценяват рисковете при пътуване, сочи изследване

44% от испанците не сключват застраховка за пътуване с пълно покритие, показват данните от изследване, проведено през последните дни в страната. Според застрахователите това се дължи първо на недостатъчната информираност на пътуващите, а след това и на нежеланието им да плащат допълнително. Да се разболеем по време на пътуване се оказва, че се случва..

публикувано на 24.04.24 в 00:49

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите, и след като президентът Джо Байдън го подпише. В текста са предвидени общо 61 милиарда долара..

публикувано на 23.04.24 в 22:59

Задържан по подозрения в корупция е заместник-министърът на отбраната на Русия

В Русия беше задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от Следствения комитет.  На президента Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу е докладвано за задържането, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В качеството си на..

публикувано на 23.04.24 в 22:51
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше категоричен, че няма да бъде номинация и на партия " Солидарна България": "Водил съм многократно..

публикувано на 23.04.24 в 22:46

Учени и бизнес работят за създаване на мрежа от изследователски ВУЗ-ове у нас

Над 260 български учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни колеги от висши училища в чужбина и бизнесът работят за създаване на мрежа от изследователски висши училища у нас в рамките на проекта SUMMIT - СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ - МАРКЕР ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР, финансиран по Националния план за възстановяване и..

публикувано на 23.04.24 в 22:25

Сунак обеща още милиарди за отбрана

Британският премиер Риши Сунак обеща още милиарди за отбрана, за да се противопостави на заплахите от "оста на авторитарнити държави", както се изрази, съобщи Би Би Си.  Това стана по време на посещението му в Полша.  Сунак каза, че военните разходи на Обединеното кралство ще се повишат до 2,5% БВП до 2030 година.  Той подчерта, че Обединеното..

публикувано на 23.04.24 в 22:05