Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Мутафчийски: Обществото е мобилизирано да се справи със ситуацията

Ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга в Министерски съвет
Снимка: Пресслужба на МС

„Извърши се огромна дейност от държавата, за да могат болниците да останат жизнеспособни, за да могат да поемат удар от евентуално по-големи размери на епидемията“. Това каза днес шефът на Националния оперативен щаб (НОЩ) проф. Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет.

Той даде отчет за направеното досега по подготовката на болници и осигуряване на нормалната им дейност, като се спря и на действията на обществото в тази насока.

„Имаше мобилизация на обществото по отношение на дарителска дейност, безпрецедентна мобилизация…, което означава, че то е мобилизирано и мотивирано да се справи със ситуацията в момента, и което евентуално ни предстои“, каза проф. Мутафчийски.

„Още при първоначалния ентусиазъм към болниците за първия удар се стекоха огромни средства, над милион в някои болници. Особено трогателна е вчерашната история с бабата от Исперих, която дари пенсията си за болницата. Всъщност големината на даренията не се определят от размера им, според мен. Това дарение, на бабата, според мен е най-ценното, което мога да чуя в цялата кампания“, каза той..

Мутафчийски посочи, че въпреки множеството дарителски сметки, „според мен е по-правилно да бъде дарявано в сметката, открита от Министерството на здравеопазването, защото то има общия поглед върху ситуацията в страната“.

Преглед на дейността

Мутафчийски разказа, че още в първата нощ след формирането на Националния оперативен щаб (НОЩ) беше обявено и освобождаването на 8 хиляди костюма от държавния резерв за приемането на евентуално първите пациенти.

„Тогава бяха определени болниците за първия удар… в София бяха 4, в пограничните градове също още 4. Тези болници веднага бяха снабдени с наличните предпазни средства. Още на следващия ден продължи търсенето, а след два дни имаше пътуване на премиера (Бойко Борисов) до Турция, където беше договорено едно голямо количество от предпазни материали, които вече са в България и се намират в складовете на Червения кръст, където гл. комисар Николов ги разпределя целево по болниците“, каза той.

Реорганизация на болниците

Самите болници направиха разчети за възможностите им по поемане на болни, най-вече с акцент върху интензивните отделения за поемането на най-тежко болните.

Първият етап беше извървян до получаването на първата положителна проба и нарастването до около 100 човека положителни.

След това по препоръка на НОЩ препоръчахме на министъра на здравеопазването да издаде заповед за претрансформиране на всички болници в България, независимо от тяхната собственост – освен високо специализираните, свързани с онкологични заболявания, защото няма логика там да бъдат настанени коронавирус инфектирани, да отделят свои отделения, които са за коронавирус инфектирани, плюс достатъчен брой или възможен брой, без да се прекъсва нормалната дейност на болниците за инфектирани. Това беше вторият етап, каза Мутафчийски.

Зареждане със защитни средства, оборудване на лаборатории

Едновременно с това се зареждаха всички болници, както и спешните медицински служби, както и гранична полиция, чиновниците в учрежденията, които имат чести срещи с граждани, със защитни средства. Най-вече акцентът беше върху лекарите, защото това е двойна загуба за здравеопазването, че няма да имаме възможност с лекари да поемем необходимия брой пациенти и съответно намалява ресурсите на здравеопазването съвсем директно.

През това време първо заработи Националната референтно лаборатория, след това лабораторията във ВМА, след това със заповед на министъра бе разширен кръгът с още две лаборатории – Варна и Стара Загора, сега вече заработиха лаборатории в Плевен, „Пиригов“, в столичното РЗИ, в Бургас, в болница „Софиямед“. Съвсем скоро престрои откриването на лаборатория в Пловдив. Което разширява възможностите за по-общирно тестуване на населението с надеждни методи.

Подпомагане на болници и лекари на предна линия

Пред това време протече анализ как се отразява на лечебните заведения карантината, защото плановата дейност бе забранена с препоръка за отлагане във времето колкото е възможно – операции и други планови дейности. Това можеше да донесе големи загуби за самите болници – след като нямат пациенти, няма как да изкарват пари. Но не доведе, защото сега си получиха плащанията болниците за миналия месец, посочи шефът на НОЩ.

В резултат на този анализ министерството на здравеопазването, заедно с НЗОК, обсъдиха и взеха решение на всички болници и учрежденията за доболнична помощ да им бъде заплатено на базата на миналомесечни изкарани доходи, да се заплаща дейността, без да е отчетена такава в размер на 85%. Това ще спомогне да могат да заплатят режийни разходи, медикаментите за тази дейност, която са извършили, плюс заплатите на персонала.

Бяха оформени самите алгоритми за заплащане при коронавирус инфектирани плюс допълнителните средства, които ще се отделят за всеки лекар и въобще за медицинския персонал, който работи на предна линия с инфектирани, плюс РЗИ-тата, вирусологичните лаборатории – с 1000 лв. над заплатата им. Всъщност това е 1560 лв., защото държавата поема разходите (по отчисления), за да може чистата сума да бъде 1000 лв., каза Мутафчийски.

„Това, което ние наблюдаваме, и тенденциите, които следим в държавите, където има разгар на заболяването и се случват огромни беди за болниците и за пациентите, ние трябва да бъдем подготвени с наличния ресурс в България“, посочи той.

Проф. Венцислав Мутафчийски обобщи, че страната се справя, като броят на тестваните за Covid-19 е на средното ниво за другите държави=

„Всъщност имаме добри резултати, защото най-малкото е, че труповете не могат да се скрият. Каквото искат да си приказват хората. Не ги тестуваме, не ги намираме, въпреки че на никого не му е отказан тест и се водим по правилата на Световната здравна организация. Нямаме нарастване на смъртността“, каза той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти в Париж протестираха за ставащото в Палестина

Студенти в Париж се присъединиха към пропалестинските демонстрации на техни колеги от университети в САЩ. Студентски пропалестински протести в САЩ Стотина студенти от парижкия университет за политически науки вдигнаха палатков лагер в подкрепа на Палестина в двора на кампуса, преди през нощта да бъдат отпратени от полицията.  "В Газа вече..

публикувано на 25.04.24 в 19:47

Студентски пропалестински протести в САЩ

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения. Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското управление в американския град. При акцията са ранени четирима полицаи.  Същевременно протестиращи..

публикувано на 25.04.24 в 19:22

Заводът край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв.

Медодобивният завод край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв. в разширяването на производството на рафинирана мед и изграждането на два нови соларни парка. Двама министри откриват инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Златица Българският еврокомисар Цветелина Пенкова посочи данни, според които страната ни е на 6-о място..

публикувано на 25.04.24 в 19:15

Путин ще посети Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май. Това потвърди самият той пред участниците в конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Путин нарече китайския си колега Си Цзинпин "силен лидер и истински мъж" и се ангажира да му предаде книгата на руския революционер Николай Чернишевски "Какво да се прави". Това съобщи..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Адмирал Ефтимов и генерал Хекер обсъдиха усилването на системата за ПВО

Командващият на Военновъздушните сили на НАТО и на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер е посетил Трета авиобаза до Граф Игнатиево. Това стана в седмицата, в която у нас са и специалисти, които са огледали ремонта на съоръженията и пистата за приемане на новите изтребители.  Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево..

публикувано на 25.04.24 в 19:05
Маноил Манев, депутат от ГЕРБ-СДС

НС прие на второ четене промени в Закона за чужденците

Депутатите приеха на първо и на второ четене днес промени в Закона за чужденците в Република България, с които се оптимизира процесът по наемане на граждани на трети страни за целите на сезонната работа. Законопроектът е внесен от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.  Основните промени се отнасят до процедурите по предоставяне на..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Снимката е илюстративна

Заловиха голямо количество кокаин на пристанище Пирея

Гръцката полиция залови на пристанище Пирея голямо количество кокаин. Предполага се, че пратката е предназначена за европейските страни. Заловеният кокаин е примесен с химическа тор.  Товарът е от Еквадор с краен получател частна компания в Хърватия, за която се предполага, че е фиктивна.  В контейнерите по документи се транспортират минерални..

публикувано на 25.04.24 в 18:52