Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР: Спазвайте мерките и по празниците, полицията и гражданите гледаме в една посока

Ивайло Иванов
Снимка: БГНЕС

По време на предстоящите празници, които ще преминат в условията на извънредно положение и ограничителни мерки заради пандемията от коронавирус, главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов призова гражданите да бъдат дисциплинирани и да не опитват да изпробват доколко органите на МВР са в състояние да контролират всеки:

„МВР има за цел да помогне, да защити живота и здравето на българските граждани, да контролира и помага за спазването на противоепидемичните мерки, а не е целта да преследва нарушителите, да налага санкции. Това е много важно да се уточни.

Ние сме от една страна, гледаме в една посока. Затова искам да призова всички български граждани да бъдат съпричастни с нашите призиви, да бъдат дисциплинирани, да ги спазват, да не пробват нашите реакции, за да видят доколко ще се справяме с контролирането на тези мерки.

Естествено, ние ще бъдем там, където има нужда от нас – в цялата страна. Знаете, че със заповед на министъра на вътрешните работи са спрени отпуските и почивките на целия полицейски състав от областните дирекции и главните дирекции.

Ще има присъствие във всички населени места, където е необходимо, във всички православни храмове, които не са никак малко  - по наша информация, без да съм категоричен в броя, те са около 4 хиляди на територията на страната, обясни главният комисар Ивайло Иванов и призова:

Спазвайте мерките, които са разписани, изпълнявайте разпорежданията на контролните лица, бъдете дисциплинирани!

Животът и здравето са ваши, но вие трябва да бъдете отговорни и към околните, към вашите близки, към вашите приятели, към вашите познати“.

Главен комисар Иванов благодари на гражданите и на Светия синод на Българската православна църква:

„Благодаря на патриарха и Светия синод, че се съобразиха с мнението на правителството и на препоръките на Националния оперативен щаб, защото в навечерието на тези светли християнски празници  - Цветница и Великден, за нас -  служителите на МВР, които трябва да изпълняваме и да контролираме мерките, разписани в заповедите на министъра на здравеопазването, щеше да е много трудно, ако нямаше това разбиране. Това е много важно -  струпването на хора в православните храмове да бъде съобразно тези изисквания, които са разпоредени“.

В брифинга на професионалното ръководство на МВР заедно с главния секретар Ивайло Иванов  участваха  и директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен Комисар Христо Терзийски, директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев и началникът на отдел „Пътна полиция“ в националната полиция комисар Звезделин Колев.

Ще им контролиран достъп до храмовете

Правят се срещи с местните митрополии къде ще са литургиите, движението на хората около храмовете ще еднопосочно, призивът е те са да с предпазни лични средства, а в храмовете ще се допускат само хора, които не създават риск от зараза. И призивът на главния секретар на МВР наистина е вярващите хора да се помолят пред иконите в домовете си.

И директорът на СДВР старши комисар Хаджиев каза, че ще има засилено полицейско присъствие в районите на храмовете в София - те са около 101, като ще се следи за отстояние на гражданите. Отправен е призив за търпение и полицаите са инструктирани да пазят самоконтрол.

КПП-тата ще продължат да действат, като по този начин се цели да се избегне безцелно движение на хора по време на празниците.

Откакто е въведено извънредното положение  у нас няма увеличение на престъпността. Напротив  - отчита се чувствително намаление по всички линии  -  и кражби на коли, и грабежи. Тъй като се ограничава и движението на криминалния контингент, внимателно следи ситуацията по КПП-тата. Всички  подадени сигнали за грабежи са разкрити, обясниха още от МВР.

Изследванията на полицейските служители за коронавирус

По отношение на статистиката за заразените от Covid-19 полицаи от МВР информираха, че от проведените бързи тестове 9 са дали положителни резултати по някои показатели, но след това при повторна проверка са дали отрицателни резултати.

Към момента 27 са потвърдените служители на МВР с Covid-19, като само един е от провинцията, а останалите са от София. Те са различни -  униформени, разследващи, администрация и няма доказателства, че са заразени по време на работа.

Има достатъчно предпазни средства за полицаите, каза още главният секретар. Няма случаи, допълни той, да се отказва тестване на служител, който се съмнява, че има Covid-19. И местните власти в големите градове организират тестване, в което се включват и служителите на полицията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на Кочериново на втори протест заради безводието за седмица

Десетки жители на Община Кочериново излязоха на втори за тази седмица протест заради безводието. Те блокираха единствения път за Рилския манастир при разклона за село Стоб. Движението в двете посоки беше пускано на всеки 5-10 минути и регулирано от полицията, но някои от пътуващите влязоха в остро пререкание с част от блокиралите пътя...

публикувано на 25.08.24 в 12:08

Близо 40 родителски организации подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование

Близо 40 родителски организации от цялата страна подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование, които бяха приети  с голямо мнозинство в Народното събрание. Промените забраняват пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини. Родителските организации се позовават на Конституцията на..

публикувано на 25.08.24 в 11:30
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024

WSJ: Сухопътната операция на Украйна Курска област е осъществена без знанието на САЩ

Сухопътната операция на украинската армия в руската Курска област е осъществена  без знанието на Съединените щати, които  до момента избягват да обсъждат въпроса. Това пише Wall Street Journal, позовавайки се на високопоставени източници. Според американския вестник, с настъпателните действия при Курск Володимир Зеленски е направил рискован..

публикувано на 25.08.24 в 11:26

Властите в Атина с призив към жителите: Ползвайте по-малко вода

Заради сухото време в Гърция, властите призоваха жителите на Атина да ползват по-малко вода. Сушата засили проблема с недостига на вода в Гърция. В Атина включиха извънредни резерви за захранване на столицата с вода и приканват населението да ограничи потреблението, съобщиха днес от компанията по водоснабдяване. Вече 14 области в страната са..

публикувано на 25.08.24 в 11:18

По-драстичен режим на водата – единствено краткосрочно решение за бедстващите свищовски села

Единственото възможно краткосрочно решение за бедстващите без вода свищовски села е въвеждането на още по-драстичен режим на водоподаване , заяви пред протестиращите от село Хаджидимитрoво заместник-управителят на водоснабдителното дружество Росен Трифонов. Хората, обаче са убедени, че това няма да реши проблема. Заедно с жителите на Горна..

публикувано на 25.08.24 в 11:06

ИПИ: За последните 15 години България е на опашката по инвестиции във ВиК инфраструктура

За последните 15 години България е на опашката по инвестиции във ВиК инфраструктура. Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика, публикуван в редовния му седмичен бюлетин. На базата на  данни от Евростат става ясно, че  само в Словения и Естония стойността на вложените средства е по-ниска, като двете държави са с 3 до 5 пъти по-малко..

публикувано на 25.08.24 в 10:50

Китай изрази силно недоволство от новите санкции на САЩ

Китай изрази "силно недоволство" заради нови американски санкции срещу местни компании. Ограниченията бяха наложени заради предполагаема китайска подкрепа за руските действия в Украйна.  "Китай настоява САЩ незабавно да прекратят неправилните си практики и ще предприемат необходимите мерки за решителна защита на законните права и интереси на..

публикувано на 25.08.24 в 10:16