Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският президент не прие оставката на Сюлейман Сойлу

| обновено на 13.04.20 в 03:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не е приел оставката на вътрешния министър Сюлейман Сойлу и той ще продължи да изпълнява задълженията си, съобщиха от директората по комуникациите на турското президентство.

По-рано вчера Сойлу подаде оставка заради струпването на стотици хиляди хора пред магазини и хлебопекарни в петък вечерта. Стълпотворението беше предизвикано от обявяването на забрана за излизане на улицата през събота и неделя в 30-те най-големи града в Турция едва два часа преди влизането ѝ в сила.

 Сюлейман Сойлу заяви, че е получил и приема критиките, които бяха отправени срещу него заради съобщаването на забраната за излизане на улицата в 31 най-големи града на страната два часа преди налагането ѝ. По думите му на някои места са се събрали хора, като общият им брой не надхвърля 250-300 000 души. Той изрази мнение, че това няма да доведе до големи проблеми.

Към неделя на обяд са били глобени или са били предприети административно-наказателни мерки срещу приблизително 19 000 за нарушаване на забраната за излизане, съобщи вътрешното министерство.

Общо почти 1200 вече са жертвите на коронавируса в Турция, след като в неделя 97 човека загубиха живота си. Почти 5000 нови заразени бяха регистрирани, с което общият брой на потвърдените случаи достигна около 57 000. По-малко вероятно е да се наложи интензивно лечение и намаляват дните, прекарани в интензивни отделения от пациентите. Намалява и броят на интубираните пациенти, посочи здравният министър Фахреттин Коджа.

Президентският говорител Ибрахим Калън съобщи, че Турция ще изпрати медицинска помощ и на Армения и Израел. Той допълни, че Турция няма да търси споразумение с Международния валутен фонд за икономическо възстановяване след пандемията.

Същевременно Мерал Акшенер, лидер на опозиционната Добра партия, поиска 15-дневна карантина в страната. Мерал Акшенер същевременно призова и за разширяване на икономическия пакет помощи за гражданите.

Министърът на финансите Берат Албайрак съобщи, че над 200 000 фирми и 2 млн. работници са подали заявка да получат помощ по схемата за подпомагане на работниците на намалено работно време. До момента 700 000 от молбите са били одобрени, допълни той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев: Третия мандат при БСП може да е начало на стабилизация в политиката

Считаме, че третият мандат е надпартийният, ако считаме, че другите два са партийни. За нас е шанс за връщане на здравия разум в политиката и поставяне на начало на стабилизация в политиката, ако се обединим около няколко приоритета. Това заяви Драгомир Стойнев от БСП, заместник-председател на НС, в интервю пред БНР. И смята, че ако..

публикувано на 28.07.24 в 11:33

Продължават усилията за овладяване на пожара на българо-гръцката граница

Вътрешният министър Стоянов даде днес кратка информация за ситуацията с пожара, възникнал на българо-гръцката граница, съобщиха от МВР. Той обясни, че от гръцка страна гасят активно пламъците с два хеликоптера и два самолета. От вчера на наша територия вече се включиха и два военни хеликоптера, които ще продължат да облитат и през днешния..

публикувано на 28.07.24 в 11:18
Александър Джартов

Александър Джартов: BG-ALERT е мощен инструмент, ако се беше взривил 6-и склад?

Системата BG-ALERT (бгалърт) е мощен инструмент и е време кметове и местна власт да се обучат и да го припознаят като полезен инструмент, а населението като добавена стойност. Това препоръча директорът на ГДПБЗН Александър Джартов в интервю пред БНР. "Сработва, когато се дава нареждане по установения ред", обясни той и не приема..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Неуспешен втори мандат, пожари и трагични инциденти белязаха отминаващата седмица

Седмица, белязана от трагични инциденти, нови демонстрации на нетърпимост между политическите сили, компроматни войни и пореден обречен опит за съставяне на редовен кабинет. Двама загинали и още едно открито тяло тази сутрин в склада за фойерверки и един в неизвестност след взривовете между с. Гара Елин Пелин и град Елин Пелин...

публикувано на 28.07.24 в 10:06

Българин е загинал в автомобилна катастрофа в Англия

Българско семейство отдаде почит на своя син, загинал при автомобилна катастрофа миналата неделя в Англия, съобщи Би Би Си. Бащата Борислав и майката Красимира споделят пред медията, че "да изгубиш детето си е едно от най-тежките изпитания в човешкия живот." При инцидента са загинали и двама румънски младежи, с които 18-годишният българин е..

публикувано на 28.07.24 в 09:11

Близо 200 новоназначени директори на училища ще преминат практически обучения

Всички близо 200 новоназначени директори на училища в страната ще преминат практически обучения в Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти в град Банкя,  информират от Министерството на образованието и науката, предаде репортер на БНР. Обученията стартираха миналия месец и ще продължат до 28 август като..

публикувано на 28.07.24 в 09:09

Трето денонощие продължават гърмежите в района на Елин Пелин, открито е тялото на трета жертва

За съжаление вече трето денонощие сме свидетели на продължаващите гърмежи в района на Елин Пелин, включително и сега, когато влязохме с колегите със специализираната техника също имаше такива гърмежи, заяви на брифинг тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов: "Най-хубавото е това, което вчера колегите от Специализирания отряд за..

публикувано на 28.07.24 в 08:35