Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

"Данъците скочили с 200%, доходите - с 58%", информира в заглавие "Труд", като се позовава на данни на НСИ за приходите и разходите на домакинствата за последнте 9 години. Вестникът посочва, че доходите в България през 2019-а са средно 550 лева на човек на месец и са нараснали с 9,6% спрямо предходната година.  Като се вземе предвид инфлацията за последните 9 години, реалното увеличение на доходите е 58 на сто. За същия период обаче разходите за данъци и осигуровки средно на човек са нараснали над 3 пъти, допълва "Труд".

"Харчовете за здраве удвоени за 10 години", пише "Дума". Почти двойно увеличение на разходите за здраве на българските домакинства отчита НСИ за последните 10 години. Средният годишен разход на човек за здравеопазване става 386 лв., което е с близо 1/4 повече от предходната година и двойно повече отпреди 10 години. За същия период над 2 пъти се увеличават разходите за транспорт и съобщения - българинът е дал средно 730 лв., което е почти 2 пъти повече от изхарченото за здраве, посочва в публикацията си "Дума".

"До 25 бона глоба, ако половината щандове в магазина не са с БГ храни", съобщава "Монитор". Вестникът посочва, че от 15 000 до 25 000 лева санкция ще бъде налагана на големите магазини, които не спазват изизскването поне половината от храните по щандовете им да бъдат родно производство. При второ нарушение пък супермаркетите ще олекват със суми между 30 000 и 50 000, реши парламентът, допълва "Монитор".

"Вирусът смени навиците - даваме повече пари за лаптопи и храна онлайн", пише "24 часа". Всекидневникът обяснява, че наблюдението за рязката смяна на потребителските навици и свиване на разходите дори на стоки от първа необходимост е на браншови организации на фирми и търговци.

В първите дни след обявяването на извънредното положние на 13 март са се купували основно боб, леща и тоалетна хартия. След това обаче българите са свили с почти 30% разходите за всекидневни нужди. Затова пък обаче три пъти са се увеличили продажбите на лаптопи и с 89% са скочили трансакциите при покупка на храна онлайн, уточнява "24 часа".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Национални празници „Капитан Петко войвода“ и 60 години Чепеларе

Чепеларе отбелязва днес Национални хайдушки празници "Капитан Петко войвода" и 60 години от обявяването му за град.  Пристигането на войводата и неговата чета ще бъде пресъздадено с възстановка до къщата, в която се е помещавал щабът му. Програмата предвижда тържествено шествие, начело с войводата към площад "Олимпийски" в центъра на града. Ще..

публикувано на 15.09.24 в 17:59

"Булгаргаз" иска поскъпване на газа с 3%

Поскъпване на природния газ с 3 процента от октомври предвижда "Булгаргаз". Това става ясно от заявлението, което газовата компания е внесла в Комисията за енергийно и водно регулиране.  През следващия месец за покриване на вътрешното потребление ще се използват основно количества природен газ, доставени по дългосрочния договор с Азербайджан, както и от..

публикувано на 15.09.24 в 17:58

Множество ранени след руска атака срещу жилищна сграда в Харков

Най-малко 28 души, сред които и три деца, са били ранени, след като руска управляема бомба е поразила многоетажен жилищен блок в северозападния украински град Харков, съобщи "Ройтерс", като се позова на местните власти. Областният управител Олег Синегубов допълни, че има и още щети по цивилна инфраструктура. По-рано местни медии съобщиха, че при руски..

публикувано на 15.09.24 в 17:27

Хутите са изстреляли ракета срещу Израел, няма поражения

Ракета, изстреляна от йеменски бунтовници хути е паднала на израелска теритрия, без да причини щети, съобщава АФП. На прицел е била израелска "военна позиция“ в района на Яфа, около Тел Авив, заяви говорител на хутите във видеообръщение и добави, че израелската отбрана не е успяла да я прехване. Израелските военни съобщиха, че ракетата е паднала в..

публикувано на 15.09.24 в 17:14
Румен Гайтански

Румен Гайтански: Нямам намерение да участвам в никакви политически партии

Румен Гайтански реагира на публикации, които свързват името му с евентуално участие в листите на "Алианс за права и свободи". От "Алианс за права и свободи" номинират Румен Гайтански - Вълка за кандидат-депутат В писмо до БНР Гайтански пише: "Във връзка с публикация от 13.09. 2024 г. в онлайн медийната платформа www.bnr, озаглавена "Алианс за..

публикувано на 15.09.24 в 17:03

Напрежение в Кюстендил при реденето на листата на "БСП - Обединена левица"

Листата на "БСП - Обединена левица" за 10-и МИР-Кюстендил е доникъде заради напрежение между Дупница и Кюстендил. За водач е номиниран дупничанинът д-р Иван Ибришимов, бивш депутат в предишни мандати. В резултат кюстендилски номинации масово си направили самоотвод. Предстои листата да бъде допълнена с имена от коалиционните партньори. Чакат се..

публикувано на 15.09.24 в 16:28
Традиционния есенен панаир във Враца - 2024 година

135-то издание на традиционния есенен панаир във Враца

Във Враца снощи беше открит традиционния есенен панаир. Занаятчийски стоки, фермерски пазар, атракциони и концерти - панаирът е любимо събитие за врачани и отново събира стотици малки и големи жители и гости на града. И тази година предчувствието за есен във Враца идва с ароматите, вкусовете, цветовете и настроенията на панаира...

публикувано на 15.09.24 в 16:23