Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възобновяват се детските и женски консултации при строго определена организация

| обновено на 21.04.20 в 12:34
Снимка: БГНЕС

Със заповед на Министерство на здравеопазването от днес се възобновяват плановите детски консултации, основните задължителни имунизации, женските консултации, както и плановият прием в лечебните заведения. От Асоциацията на личните лекари коментираха, че тази заповед от вчера малко ги е изненадала.   Според заместник-председателя на Лекарския съюз д-р Николай Брънзалов обаче са необходими допълнителни указания за прилагането заповедта.

"Подкрепяме възстановяването на детските и женските консултации, но задължителното провеждане на имунизации във вторник и четвъртък буди въпроси сред личните лекари, чиито пациенти не са деца, а основно възрастни хора и такива с хронични заболявания", заяви д-р Николай Брънзалов:

"Практиките са различни. Има такива, които имат много дечица и те ще са натоварени, но има такива, които нямат".

От днес личните лекари не са в състояние да започнат имунизации, каза още д-р Брънзалов. Трябва време, за да се организират часовете:

"В заповедта е записано, че само с предварително записан час по телефона, за да няма струпвания. Този процес изисква време".

Д-р Брънзалов беше категоричен, че преди записване на час за имунизация родителите ще се питат имат ли контакти със заразени с коронавирус и дали са под карантина. От Оперативния щаб досега за 4200 лични лекари са разпределени 8000 маски. "Останалите предпазни средства ги набавяме сами", посочи още д-р Брънзалов.

Това не е кампания, която трябва да се свърши от днес за утре, а отваряне на дейността от днес за в бъдеще, каза на сутрешния брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски:

"Естествено, че от първия ден може да няма изградена организация и подготовка, но иначе в заповедта на министъра на здравеопазването много подробно са дадени указания".

"Това, че ние сме дали възможност - във вторник и четвъртък да бъдат дни за имунизация, е да предупредим хората да не ползват по това време общопрактикуващите лекари за други цели. Ако те са в състояние да си свършат работата за един и или за два дни, те си определят графика. Много са различни практиките и всеки ще си направи собствения план за действие" уточни доц. Ангел Кунчев.

Колкото до осигуряване на „зелени коридори“, той поясни:

"Никога в една заповед ние не можем да опишем всички условия. В повечето случаи общопрактикуващите лекари са отделени от общата част, да, минава се, минава се от входа на поликлиниката, но има едно крило, в което те работят. Има и такива, които са съвсем самостоятелни, там, изобщо няма да има проблем. Ние сме препоръчали имунизациите да не се правят в общите манипулационни точно за да няма смесване между пациентите на различните лекари, а в техните кабинети. Вероятно няма кой да организира работата по-добре от тях самите, които знаят колко хора канят, как да ги разпределят във времето, така че сме свели до минимум възможността за смесване".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26