Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

66 са новите случаи с Covid-19 за последното денонощие, стават 1081

Излекуваните вече са 190, а починалите - 50

| обновено на 23.04.20 в 08:19
Генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски
Снимка: Пресслужба към МС

66 са новите случаи с covid-19 за последното денонощие. От тях 29 са в болници. Активните области са 13. Общо са 1081 случая. Увеличението от вчера е с 6,5 процента от вчера. Активните случаи са 841. В болници са настанени 262 души, от които 37 в интензивни отделения. Излекуваните вече са 190. Общият брой на починалите е 50 или 4.3%

Това съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг.

"В София новозаразени са 22 души, от които 16 са амбулаторни. В "Софиямед" има един пациент настанен, в Пирогов - един, в Инфекциозна болница - двама и във ВМА - двама", допълни д-р Мутафчийски.

В Плевен са 13 установените случая. 9 се контактните на работещи в завод "Мизия". Трима са в УМБАЛ - Плевен, един - в Белене. В Сливен - 5, Велико Търново - 5, Пловдив- 4, Пазарджик - 4, Кюстендил - 4. В Ловеч са 3-ма, което е в дом за възрастни хора в село Орешец, Видинско. Във  Видин са 2,  Варна - 1, Бургас - 1, Силистра - 1, Перник - 1.

Само един от случаите в Плевенско е от Буковлък, с което случаите за селото стават 5. Останалите са в околни села. Домът в Орешец има 20 обитатели. Щабът следи ситуацията там.

Заразените медици са общо 12 за последното денонощие: 

"Два случая в "Пирогов", в "Иван Рилски" - един, в "СофияМед" - един, ВМА - един, Сливен -  2, Велико Търново - 4". Новият заразен лекар в МБАЛ "Иван Рилски" е от друга клиника на болницата спрямо досегашните случаи".

"Тези неща не се случват в отделенията, където се лекува Covid-19, където е пълно с пациенти с вируса, а се случват в други отделения. Защо? Защото колегите подценяват заплахата", отбеляза главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Излекуваните са 190, от които 16 нови

"Във ВМА -  5, в  "Пирогов" - 4, в  "Света Анна" - 1, в Кюстендил - 4, в Сливен - 2" 

Починалите вече са 50

"Починали имаме три нови за деня - жена на 87 години от ВМА, мъж на 53 години в Смолян и жена на 71 години в "Пирогов", поясни Мутафчийски.

В болници са настанени 262 души

И БАН работи по темата „Коронавирус“

„Два екипа в БАН работят. Единият екип е по отношение на лекарствена терапия. Другият екип е по отношение на разработване на ваксина, все още е в много начален етап“, каза Мутафчийски..

Относно лечението с кръвна плазма

Вчера се е провела среща между „Булбио“, Главния здравен инспектор, Изпълнителна агенция по лекарствата и Националния център по трансфузионна хематология. Целта е била да се предоставят указания на болниците как да използват плазмата от преболедували. За да се създаде пул от кръвна плазма обаче, са необходими минимум 2000-2500, а най-добре 5000 дарители. Засега изписаните са 75-76 души.

За повишената смъртност след лечението с хидроксихлорохин и азотромицин в САЩ

„Когато се задаваха въпроси за хидроксихлорохин и за хлорокин, особено в комбинация с азитромицин, винаги сме казвали, че и двете имат синергично действие и оказват влияние върху сърцето, върху проводната система на сърцето. Това са странични нежелани ефекти, които могат да доведат дори до внезапна смърт. Затова и на въпросите дали може тези лекарства да се използват в домашна обстановка винаги сме твърдели, че това е абсолютно недопустимо, защото тези пациенти, които се лекуват с тази комбинация, трябва да бъдат на ежедневен мониторинг. Всички пациенти в България, които се лекуват с тази комбинация, първо, са на болнично лечение и, второ, са на ежедневен кардиологичен мониторинг точно поради тези причини“, допълни Мутафчийски.

При децата заболяването протича изключително леко и то с признаците на обикновена настинка, ако въобще имат признаци.

Относно твърдението в някои медии за 17 заразени души - медицински персонал в клиниката по хирургия на „Пирогов“

„Такова нещо не ми е известно. Това е фейк. Това е фалшива новина“. 

По света:

В Германия новите случаи са 2195, а новите смъртни случаи са 229. В САЩ около 30 000 са новите случаи, а 2341 са новите смъртни случаи. Във Франция 1827 са новите случаи, 544 са новите смъртни случаи. В Италия са 3370 новите случаи и 437 са смъртните случаи. В Белгия, която е доста съотносима с България по брой на население, 933 са новите случаи, а 264 са новите смъртни случаи. В Русия са над 5000 новите случаи. В Обединеното кралство са 4450 случаите, от които 763 са новите смъртни случаи. 

В региона:

"В Румъния са с 468 нови случая и 26 загинали. Общата им бройка е близо 10 000 случаи и близо 524 са смъртните случаи. В Турция са близо 100 000 случаите. В Гърция са 2408 случаи и 121 - смъртните случаи, общо. В Сърбия новите случаи са 224 и 4 нови смъртни случая. Общата им бройка е над 7000 души. В Северна Македония 28 са новите случаи, един е починал. Общата им бройка е 1259 и 56 починали".

По отношение на полетите в Европа 

"Постепенно се възстановяват някои от полетите. Към гранична полиция са издадени изрични предписания за измерване температура на гражданите и съответно поставянето им на карантина. Продължава да действа забраната за влизане на чужди граждани в България".

За бързите тестове:

"Никой не е давал инструкция на "Иван Рилски" да ползва каквито и да било бързи тестове", допълни д-р Мутафчийски и отново подчерта, че тези тестове не са достатъчно надеждни, за да се откриват новозаболели. 

Графика на диагностицираните с Covid-19 в България


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сърбия купува от Франция изтребители "Рафал"

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че сръбското правителство работи върху няколко споразумения с Франция преди посещението на френския президент Еманюел Макрон в страната тази седмица, включително върху споразумение за доставки на електроенергия и за закупуване на изтребители "Рафал" (Rafale), предаде белградската агенция Бета, цитирана..

публикувано на 27.08.24 в 10:13
Герман Галушченко, министър на енергетиката на Украйна

Киев продължава да работи за покупката на ядрените реактори от България

Украинското правителство продължава да работи за покупката на два руски ядрени реактори от България в подготовка за зимата,заяви украинският министър на енергетиката Герман Галушченко в интервю за "Политико", предаде ТАСС.  Той прогнозира, че предстои най-тежката за страната му зима. По думите му правителството настоява за разширяването на АЕЦ..

публикувано на 27.08.24 в 10:11
Найроби

Ядрената енергия - основна тема на срещата на върха Африка-САЩ в Кения

Кения е домакин на срещата на върха Африка-Съединените щати с основна тема ядрена енергия. Страната се е ангажирала да играе водеща роля в чистата енергия, според изявление на представители на изпълнителната власт.  Напредъкът на ядрените технологии е част от стратегията за устойчива енергия.  Източноафриканската държава вече генерира около 90 на..

публикувано на 27.08.24 в 10:02

Намаление на цените на учебни помагала, дрехи и обувки за ученици в Гърция от сряда

Намаление на цените на учебни помагала, дрехи и обувки за учениците започва от утре в Гърция. Министерството на развитието се споразумя с производители и търговци за списък с по-евтини стоки за учениците. За да напазаруват всичко необходимо за първия учебен ден родителите изчакват утрешния ден, когато веригите магазини започват промоциите на..

публикувано на 27.08.24 в 09:57

"Ние, потребителите" предупреждава за недобросъвестни практики в кампании от типа "обратно на училище“

Въпреки обявеното от търговците намаление на цените на всичко, някои стоки са на редовните им цени, обобщават от онлайн платформата "Ние, потребителите". В някои случаи на етикета е изписана само старата цена без обозначение, че има намаление. Има и магазини с обявено намаление, но се оказва, че то не е валидно за всички артикули. В поредната..

публикувано на 27.08.24 в 09:55
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Най-добрият подход в момента е да потвърдим сегашния ни еврокомисар

Най-добрият подход в момента е да потвърдим сегашния ни еврокомисар . Това е мнението на директора на Портал "Европа" Юлиана Николова относно предстоящите разговори за излъчване на нов български еврокомисар. Срокът за това е петък, като ЕК очаква от България номинация на мъж и жена, като ресорът, който ще получи страната ни, не е ясен.  " Един..

публикувано на 27.08.24 в 09:49