Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия е готова „значително“ да увеличи приноса си в бюджета на ЕС

Канцлерът Ангела Меркел обяви пред Бундестага позицията на Германия за преговорите между лидерите на ЕС за икономическото възстановяване от пандемията.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канцлерът Ангела Меркел заяви днес, че Германия е готова да направи „значително по-висок“ принос в бюджета на ЕС, за да помогне на Съюза да се справи с последиците от пандемията с Covid-19. Според финансовия ѝ министър Олаф Шолц лидерите трябва първо да се разберат за обема на фонда за възстановяване, а на следващ етап - за начина, по който ще се акумулират средствата в него.

По традиция преди среща на върха на ЕС канцлерът представя позицията на правителството. По-късно днес се очакват тежки преговори на лидерите на ЕС за гигантския спасителен пакет за ЕС, който поднови силното разделение между северните и южните страни членки.

Пред Бундестага Ангела Меркел зададе дневния ред на виртуалната лидерска среща.

„В дух на солидарност ние трябва да сме готови да направим коренно различен, бих казала значително по-висок принос в европейския бюджет за определен период“, каза Меркел в речта си.

„Защото искаме всички членки на ЕС да имат възможността икономически да се възстановят“, мотивира се тя.

В същото време Меркел посочи, че европейският бюджет трябва да бъде крайъгълният камък „за такава програма от стимули“ за 27-те членки.

„Вече десетилетия европейският бюджет е изпитван и тестван инструмент за общи задачи в ЕС“, каза тя.

„Европа трябва да действа бързо. Затова смятам, че Европейската комисия трябва първо да анализира, кои икономически отрасли са най-силно засегнати от кризата и къде трябва да насочим усилията си“, каза Меркел.

Очаква се по-късно днес лидерите на ЕС да потвърдят спешния пакет от 540 милиарда евро и да обсъдят планове за Европейски фонд за възстановяване за икономиките на страните в съюза след кризата.

Германия смята, че предложеният фонд може да бъде финансиран от новия седемгодишен бюджет на ЕС, който сега се договаря.

Вграждането на фонда за възстановяване в бюджета за 2021-2027 се предпочита от северните страни, тъй като го поставя във вече установени рамки. Но това създава допълнителни усложнения за вече трудните преговори за приоритетите на ЕС в изразходването на средствата в идните години, посочва АФП.

Това създава и възможността източноевропейските членки на ЕС да бъдат помолени да се откажат от пари за развитие, за да може с тях да бъде платено икономическото възстановяване на южни страни като Испания и Италия, които бяха тежко засегнати от пандемията.

Вицеканцлерът и финансов министър Олаф Шолц поясни, че помощта за засегнатите от пандемията икономики ще дойде от фонда за възстановяване, който ще бъде солидарно финансиран от всички страни в ЕС.

Германия продължава да е против т.нар. „коронаоблигации“, а Шолц посочи по-добрия инструмент:

„За нас е ясно, че тази помощ ще трябва дойде през многогодишната финансова рамка на ЕС. Така ще успеем в началото да раздадем повече пари. Рефинансирането ще бъде осигурено от бюджетите за следващите години“, смята Шолц.

Той вижда данъка върху финансовите операции и печалбата от търговията с емисии във въздушния или круизния транспорт като бъдещ приход в бюджета на ЕС.

„Ако сега се споразумеем, ще укрепим политическия проект ЕС. Но това означава, че в бъдеще не може да има данъчен дъмпинг“, категоричен е германският финансов министър.

Меркел също отхвърли призивите на Италия за т.нар. коронаиблигации – противоречив общ дългов инструмент на ЕС, който би позволил на по-задлъжнелите страни да получат кредити с по-ниски лихви.

Страни като Германия и Холандия се опасяват, че те ще трябва да плащат сметките на други, които не са стриктни към харченето на парите и бюджетите си.

Меркел посочи, че създаването на споделен дългов инструмент на ЕС би изисквал промени в договорите на съюза и одобрение от националните парламенти.

Тръгването по този път би „отнело време и е трудно“, каза тя. И добави: „Сега е важно да се действа бързо“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета,..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите, уточняващи кой са реалните собственици, но къде е властовият лост в Министерство на културата? Няма такъв!..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на гаровия площад, при Паметника на Войнишкото въстание, но вече ще го правят на централния пл...

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във Великотърновско.  Изкуствено изградената хидротехническа инфраструктура и практиката за коригиране на речните..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на заплатите.  Близо 2 500 000 лева получава Националния статистически институт, над 4 милиона лева -..

публикувано на 26.04.24 в 19:04