Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима пътници от полет Амстердам-София на 26 април са с коронавирус, издирват останалите

От авиокомпанията посочват, че по време на полетите се спазват строги противоепидемични мерки и въздухът се филтрира

| обновено на 29.04.20 в 19:16
Снимка: България Ер

Властите издирват пътниците пътували с полет на "България ер" от Амстердам до София на 26 април, заради установени три случая на зараза с Covid- 19, съобщиха от Националния оперативен щаб.  На борда на самолета са пътували общо 95 души.

Доцент д-р Ангел Кунчев апелира:

„Получихме информация за полет на „България eр“ – 462, от 26-и (април) Амстердам - София. До момента открихме трима положителни. Снощи в 12 часа направихме точен списък и РЗИ-тата вече издирват тези хора, но ще бъда много благодарен, ако всеки, който е участвал в този полет - това са 95 души, активно да потърси колегите в РЗИ, за да организираме изследването“.

Издирват се и шофьорите на таксита и леки коли, извозили пътниците от полета:

„Нека се обърнат към колегите от РЗИ“, посъветва д-р Кунчев.

При влизането си в страната пасажерите са длъжни да попълват декларации

Полицията обяви, че съдейства на екипите на здравните инспекции за откриването на пътниците. При влизането си в страната пасажерите са длъжни да попълват декларации на Летище „София“ и да се намират под 14-дневна карантина. Декларациите се предоставят на екипите на РЗИ на Летище "София". В тях се съдържа информация за това откъде са пристигнали и на какъв адрес ще бъдат по време на карантината. С тези данни разполага и МВР.

13 от пътувалите са от хасковски села, съобщиха от РЗИ -Хасково.

Шест души са от хасковското село Брягово и те вече са поставени под карантина, съобщи кметът на селото Делчо Митев:

"От полета, с който са пътували от Амстердам, са шест човека, от които и шестимата са тука".

60 са жителите от селото, които работят в Нидерландия. Очаква се тази вечер  с друг полет да се завърне семейството на починал там техен близък - 43-годишен мъж от Брягово:

"Очакваме довечера да дойдат още петима човека, които са семейство на починалия в Амстердам", посочи Делчо Митев.


От авиокомпания "България ер", извършила полета от Амстердам до София на 26 април, съобщиха че към тях не е отправяно искане за предоставяне на списък с пътниците в самолета и уверяват, че на борда на самолетите им се спазват строги противоепидемични мерки  - всички пътници, както и екипажите задължително носят маски през цялото време на полета, повърхностите се дезинфекцират преди и след всеки полет, а специални филтри пречистват въздуха в салона на всеки няколко минути, преминавайки термична обработка при над 200 градуса.

И още: екипажите са специално обучени и оборудвани с предпазни средства, като преди всеки полет преминават през проверки, които да установят здравословното им състояние, уверяват от „България ер“.

По време на полета от Амстердам на 26-ти април предпазните мерки са били спазени, казват още от компанията и твърдят, че тримата пътници са се заразили по-рано.

Полет от Амстердам на "България еър" кацна и днес на Летище София.

Спазват ли се мерките срещу заразяване, коментираха пред микрофона на БНР пътници от днешния полет:

“Мисля, че се дезинфекцира с някакви антибактериални агенти. Нищо повече. В тоалетната нямаше сапун“.

“Няма как да има физическа дистанция между пасажерите, защото има по две седалки в ред“.

“Някои от хората бяха с маски, но повечето не или си ги махнаха по време на полета“.

“Инструкции от екипажа не получихме. Просто направиха анонс, че всички мерки са взети и че седалките са дезинфекцирани“, разказаха пътуващи.

Репортажи по темата чуйте от звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците в Република България.  Ливанският гражданин е върнат принудително от Летище София с полет за..

публикувано на 19.04.24 в 21:19