Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станилия Стаменова между градината, благотворителността и търсенето на цели

На 30 април беше последният ден от благотворителният търг ,, Българските спортисти за Калоян” , организиран от тенисистът ни Димитър Кузманов. В инициативата се включиха 36 от най-големите ни състезатели, които предоставиха свои ценни предмети. Събраните средства ще отидат за лечението на 13-ет годишния Калоян от Белене, който страда от онкологично заболяване . Необходимата сума за неговото лечение е 900 000 лева, като една трета от нея вече е събрана. Да помогне на Калоян в търга се включи и световната и трикратна европейска шампионка по кану-каяк Станилия Стаменова.

[/modul


"Мико се свърза с мен и нямаше място за мислене. Директно потвърдих. Искам да помогнем на Калоян, да съберем нужните средства за това алтернативно лечение. Избрах да предоставя за търга номера от квалификационното състезание за Игрите в Токио. Състезанието беше тестивент и се проведе на същото място  на което ще се проведе и олимпийската регата. Това за мен значи много, защото в момента не се знае дали ще стигна до олимпийските игри. Избах номера и сувенирът, защото са знакови – има символика между изместените Игри, ние как ще се преборим с болестта за да се проведат те, това го свързвам с възможността и Калоян да се пребори със своята болест",сподели световната шампионка специално пред БНР и допълни:

"Смятам, че Международният олимпийски комитет взе най-правилното решение с отлагането на Игрите. Аз много дълго време чакам тази Олимпиада. Това състезание три пъти ми се изплъзва – в Лондон моята дисциплина трябваше да бъде включена, после беше отложена за Рио Де Жанейро, а сега отлагат Токио. Много страни имат политика и са изпратили националните си отбори на специализирана подготовка и те поддържат форма. У нас за съжаление ние трябваше да бъде изолирани. Това ни върна доста назад, тъй като една форма се гради с години. Сега ние нямаме възможност не само да я развиваме, но и да я поддържаме. Опитвам се по всякакъв начин да я тренирам – вкъщи, навън, от време на време ходя на гребната база. Опитвам се да поддържам някакво ниво, докато нещата не се нормализират", разкри възпитаничката на Николай Бухалов.


"Ако Игрите се отложат до 2022 – за мен това ще е много дълъг период от време. Ако бях взела квота и участвам на Игрите смятах това да бъде върха и края на моята кариера. Сега никой не знае какъв  ще е сезона, дали ще имаме състезания по кану-каяк. Всичко зависи от това как ще се развият нещата в следващите месеци и дали ще имам цели пред себе си. Не искам да си губя времето, защото няма да имам възможност да продължавам да поддържам форма в този обем на тренировки. 11 месеца в годината сме по лагери и правим изключително висок обем.. В момента извън тренировките се занимавам с гладината си и с неща за който до сега не съм имала време. Два пъти в месеца пътувам до София. Устроила съм си мини лагер тук в Пловдив, за да съм по-близо до гребната база. Лошото е, че в момента тренирам сама. Имаме позволение само по трима състезатели от националния отбор да гребем на канала и то в различно време, без треньори. Ситуацията е много тежка, много трудна", завърши Станилия Стаменова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Виктор Кампенартс

Виктор Кампенартс спечели 18-ия етап от Обиколката на Франция

Белгиецът Виктор Кампенартс от отбора на Лото-Дестини спечели 18-ия етап от Обиколката на Франция - 179,5-километровата дистанция от Гап до Барселонет. 32-годишнят Кампенартс бе в откъсване, но победата му бе изкована във финален спринт срещу французина Матео Верше (ТоталЕнерджис) и поляка Михал Квятковски (Инеос), които завършиха с време, рано на..

публикувано на 19.07.24 в 07:03
Кале Рованперя

Кале Рованперя поведе в рали Латвия

Кале Рованперя е лидер след пролога на рали Латвия, осми кръг от световния шампионат по автомобилизъм на различни настилки.  Финландският пилот на Тойота води със 7:28.5 минути след първите километри на надпреварата. На втора позиция е белгиецът Тиери Нювил с Хюндай, докато трети за момента е Себастиен Ожие (Франция) с Тойота. Състезаващият се с..

публикувано на 19.07.24 в 06:43

ЦСКА 1948 научи съперника си в турнира Лига на конференциите

Отборът на Будучност ще бъдесъперник на ЦСКА 1948 във втория квалификационен кръг на турнира Лига на конференциите. Будучност се класира за втория квалификационен кръг в турнира Лига на конференциите.  В среща-реванш отборът от Черна гора победи с 3:0 у дома Малишева от Косово и след общ резултат 3:1 си осигури двубой срещу ЦСКА 1948. Игор Иванович..

публикувано на 19.07.24 в 06:38
Душан Керкез

Душан Керкез: Заслужавахме да продължим

Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Душан Керкез не скри задоволството си от продължаването на неговия отбор във втория квалификационен кръг на турнира Лига Европа. "Канарчетата" стигнаха до равенство 2:2 при гостуването си на Марибор и с общ резултат 4:3 отстраниха словенския тим. "Искам да поздравя футболистите за страхотно представяне,..

публикувано на 19.07.24 в 00:00
Ботев отстрани Марибор след 2:2 в Словения

Ботев (Пд) отстрани Марибор и продължава в Лига Европа

Носителят на Купата на България Ботев (Пловдив) се класира за втория квалификационен кръг на футболния турнир Лига Европа след като направи 2:2 при гостуването си на словенския Марибор в реванша. В първата среща пловдивчани бяха спечелили с 2:1. В 13-ата минута Ян Репас откри резултата в полза на домакините. Той получи пространство да..

публикувано на 18.07.24 в 23:39
Йоана Георгиева

Йоана Георгиева е на полуфинал в Пловдив

Йоана Георгиева се класира на полуфинал на 500 метра едноместен каяк при жените до 23 години на Световното първенство по кану-каяк в Пловдив. 21-годишната българка завърши на второ място в серията си и така се класира за полуфиналите. Тя попадна във втората от трите полуфинални серии, която е насрочена за събота (20 юли) от 17:09 часа...

публикувано на 18.07.24 в 18:39
Адриан Андреев

Адриан Андреев отпадна от турнира в Амерсфоорт

Адриан Андреев отпадна от турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Амерсфоорт (Нидерландия). Българинът загуби с 3:6, 4:6 срещу Мирайес Сапата за час и 43 минути. 23-годишният Андреев допусна пробив за 2:4 в първия сет, след което изостана в резултата. Във втората част испанският тенисист, който заема 235-то място в световната..

публикувано на 18.07.24 в 18:37