Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови 46 случая на Covid-19 у нас, общо стават 1911

| обновено на 09.05.20 в 16:42
Доц. Димо Димов
Снимка: БГНЕС

Установени са 46 новозаразени с коронавируса за последното денонощие, от тях в болница са 22-ма, като общият брой на потвърдени случаи в страната достигна 1911, съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.

Активните области в страната са 11, като нова област е Търговище, каза той на днешния сутрешен брифинг в Министерски съвет.

Излекуваните за денонощие за 21, общият им брой достига 422-ма.

Разпределението на новите случаи – 16 в София, от тях 8 в столични лечебни заведения и 8 амбулаторни, Ямбол – 11, Плевен – 7, Видин – 3, Пловдив, Благоевград – по 2, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Разград и Търговище – по 1.

В Кърджали беше установен един случай на репозитивиране на коронавирусна инфекция, каза доц. Димов.

Подобни случаи са констатирани в редица други държави. Според експерти на Световната здравна организация (СЗО) в такива случаи не се касае за ново заразяване, а по-скоро за репозитивиране на коронавируса, който е мигрирал в долните дихателни пътища, обясни той.

Медицински персонал – общо 206 случая до момента, като новите са 5 – 4 на лекари и един на медицинска сестра, съответно – в „Пирогов“ – двама, ВМА – един, в Пловдив – един и във Видин – един.

От излекуваните 21 - от ВМА са 6, „Пирогов“ – двама, подадени амбулаторни от РЗИ - 10, Сливен, Бургас и Кюстендил обявиха по един новоизлекуван случай.

Починали - броят им достигна 88, като към обявените вчера два случая добавихме нови два, каза доц. Димов. И обобщи смъртните случаи за за денонощието - мъж на 84 години в „Пирогов“ с придружаващи заболявания артериална хипертония, мозъчна съдова болест, испемичен мозъчен инсулт, жена на 52 години от Ямбол с артериална хипертония и стенокардна сиптоматика, мъж на 86 години от Благоевград с диабет, исхемична болест на сърцето и мъж от столично лечебно заведение на 74 години с онкологично заболяване.

Обявяването на смъртните случаи се осъществява само при лабораторно доказан резултат за коронавирусна инфекция, уточни доц. Димов.

Към момента в болници в страната с Covid-19 са настанени 380 пациенти, от които 49 са в интензивни отделения.

За деня са изследвани 1777 проби или общо 56 105, което отнесено към един милион от населението е 8015, посочи доц. Димов.

Ситуацията с коронавируса по света

Приблизително 4 милиона и 13 хиляди са регистрираните случаи на коронавируса в глобален мащаб, като увеличението за последното денонощие е с 97 128. 

Смъртните случаи са нараснали с 5550 до прибличителен брой 276 хиляди.

За първи път в челната тройка по новоконстатирани случаи не присъства западноевропейска държава. Челната позиция е на САЩ - около 29 хиляди носи случая, Русия - 10 700 и Бразилия - 10 199.

В западноевропейските държави за денонощието се запазват стойностите от изминатите няколко дни, посочи доц. Димов. И посочи данни за Швеция, Нидерландия и Дания: Швеция - 642 нови констатирани случая и 135 смъртни, Нидерландия - 319 нови и 71 смъртни и Дания - 135 нови и 8 смъртни.

На Балканите водещата позиция е за Турция с приблизително 1800 нови случая и 48 смъртни за денонощието, Румъния - 312 нови и 35 смъртни, Сърбия - 95 нови. В дъното на тази класация с най-малко случаи е Албания - 8 и Гърция с 13 нови случая.


Графика на диагностицираните с Covid-19 в България





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Празник на хората в Чепеларе

Празник на хората в Чепеларе

Голям празник на хората ще се проведе на площад "Олимпийски" в Чепеларе. Инициативата, превърнала се в дългогодишна традиция е на местния клуб "Веселие" с ръководители Валентина Бозова и Милен Хаджиматев, на Центъра за подкрепа на личностното развитие, Обединения детски комплекс, с подкрепата на Община Чепеларе.  Тази година клубът за народни танци..

публикувано на 11.05.24 в 05:35

Чествания на годишнината от Априлската епопея

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад „Централен“..

публикувано на 11.05.24 в 05:27

Празник на яйцето в Павликени

Десетки ястия с яйца ще бъдат приготвени и раздадени на посетителите в Павликени за 11-ото издание на празника на яйцето, който се провежда днес в градския парк „Кирил Ракаров“. Тази година празникът е двудневен и изцяло насочен към традициите и екологията.  Превръщаме празника в общностен с представяне на всички населени места в общината и с екологична..

публикувано на 11.05.24 в 04:39

В Стефан Караджово честваха годишнина от рождението на революционера

В село Стефан Караджово отбелязаха тържествено 184-тата година от рождението на  бележития българин. Официално беше открито и ремонтираното Основно училище, носещо името на героя.   В боляровското село се съхранява родната къща на Стефан Караджа, днес  превърната в музей, а в църковния храм, който е с над 250-годишна история е запазен..

публикувано на 11.05.24 в 04:29

В Горна Оряховица ще бъде създадена общинска полиция

Община Горна Оряховица ще създава общинска полиция, след като получи съответния лиценз.  Съществуващата досега общинска служба „Обществен ред и сигурност“ нямаше правно основание за проверка на лица, на документи за самоличност, на багажи при посещение в общински обекти.   С получения лиценз за извършване на охранителна дейност тези..

публикувано на 11.05.24 в 04:16

Инициатива популяризира спортния туризъм по Черноморието

Хотелиерът Силвия Кьосева ще пробяга българското Черноморие от най-северната до най-южната му точка за 6 дни. Инициативата е под надслов 1 SEA (Едно море) и цели да популяризира региона не само като място за лятна почивка, но и с възможностите му за спортен туризъм. Силвия Кьосева, която е и любител бегач предприема инициативата "Едно море"..

публикувано на 11.05.24 в 03:51
Снимката е илюстративна

Проверки за обработка срещу кърлежи и комари в Ямболско

От Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще направят проверки в петте общини на областта  за извършените обработки на тревни и водни площи срещу кърлежи, комари и гризачи. Със затоплянето на времето и зачестилите валежи са се увеличили сигналите за наличие на кърлежи в паркове и затревени блокови пространства, оплаквания има и за големи..

публикувано на 11.05.24 в 03:44