Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолянско: Проверки в обекти за хранене, само един пациент с Cоvid-19 в болницата

с. Баните, община Баните
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали
20 заведения за обществено хранене на открито са били проверени през последната седмица в Смолянско. Съставени са 10 предписания за промяна на мерките за дезинфекция и хигиена в обектите.

Това съобщи директорът на областната Дирекция по безопасност на храните в Смолян д-р Сава Бозуков:

"Избягваме да съставяме актове, защото това е самото начало и това беше секторът, който беше най-тежко засегнат от тази епидемия, но ние няма да отминаваме най-тежките случаи. От началото на епидемията имаме направени 231 проверки  и е съставен един акт за административно нарушение за неспазване на противоепидемичните и предпазни средства в хранителен магазин и беше съставен акт на собственика на магазина. Предстои отваряне още на доста обекти  - съвместно с РЗИ бяха направени проверки в Смолян, Мадан, Рудозем, предстоят в Девин и по другите общини“.

В инфекциозното отделение на смолянската болница се лекуват трима пациенти с коронавирус, като двамата  имат втора отрицателна проба и предстои да бъдат изписани, остава само един пациент.

Оптимистичната новина съобщи директорът на болницата д-р Марин Даракчиев: "Умолявам гражданите да продължат да спазват мерките, за да може да приключи ситуацията поне в нашата област тази седмица, да изпишем и последният пациент".

Областният управител Недялко Славов допълни:

"В случаи на глава от населението Смолян е на шесто място с един случай на 2720 жители. Това е обобщеният анализ два месеца след въвеждане на извънредното положение и два дена преди неговия край".

159 проби са изпратени за изследване за PСR през изминалата седмица, каза директорът на Здравната инспекция д-р Мими Кубатева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна вече контролира над 1250 кв.км и 92 селища в руската Курска област

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в понеделник, че неговите сили вече контролират над 1250 квадратни километра от руския Курск регион, предаде Ройтерс. "Към днешна дата нашите сили контролират над 1250 квадратни километра територия на врага и 92 населени места“, посочи Зеленски в реч пред посланици в Украйна. Той отново..

публикувано на 19.08.24 в 20:48
Антъни Блинкън и Бенямин Нетаняху

Блинкън: Нетаняху потвърди подкрепата си за предложението за примирие

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че израелският премиер Бенямин Нетаняху го е уверил в подкрепата на новото предложение за преодоляване на огъня в Ивицата Газа, което има за цел да преодолее различията между Израел и "Хамас", съобщават Франс прес и Ройтерс. "В много конструктивна среща с министър-председателя Нетаняху..

публикувано на 19.08.24 в 20:31

На гръцкия остров Тилос мигранти са давали три дни на бебе да пие морска вода

На остров Тилос мигранти са давали три дни на бебе да пие морска вода. Властите спасиха бежанците, но опозицията иска обяснение по случая от правителството. Трафиканти са вкарали нелегално група мигранти до остров Тилос, като ги оставят на скалист залив, до който се достига само с лодка. Мигрантите престояват на това място три дни, докато..

публикувано на 19.08.24 в 20:10
Град Покровск, Донецка област

Украйна: Цивилните имат "седмица или две", за да се евакуират от ключовия град Покровск

Цивилните в източния стратегически логистичен център на Украйна - Покровск разполагат с не повече от две седмици за евакуация, тъй като руските войски настъпват към него, докато тези в близкия град Мирноград имат само няколко дни, за да напуснат, заявиха официални украински лица в понеделник, съобщава Ройтерс. Фронтът в Покровск остава зоната..

публикувано на 19.08.24 в 19:57
Българска агенция по безопасност на храните

БАБХ установи случай на антракс в нерегистриран животновъден обект в разградското с. Брестовене

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи случай на заболяването антракс в нерегистриран животновъден обект в разградското село Брестовене. Сигналът за обекта е постъпил на денонощната телефонна линия на агенцията и след извършена проверка , се констатира заболяването. Всички животни в село Брестовене ще бъдат ваксинирани,..

публикувано на 19.08.24 в 19:34

Напълно е потушен горският пожар в района между селата Баховица и Николаево

Напълно е потушен горския пожар  в района между ловешкото село Баховица и плевенското Николаево, който възникна тази сутрин. През целия ден   противопожарни екипи, служители на горското стопанство, доброволци и земеделци с техника гасиха  пожара  тръгнал от земеделска земя. Действията им бяха затруднени от силния вятър, но огънят беше..

публикувано на 19.08.24 в 19:30

Над половината от населените места в община Павликени са на воден режим

Проблемите с недостига на питейна вода в област Велико Търново се задълбочават. Кметът на община Павликени Емануил Манолов обяви безсрочно бедствено положение за селата Димча, Сломер и Лесичери. Над половината от населените места в община Павликени са на воден режим. Те се водоснабдяват от местни водоизточници. Поради възникналите проблеми..

публикувано на 19.08.24 в 19:03