Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Цонев оглави временната Covid-комисия в НС

| обновено на 14.05.20 в 13:15
Йордан Цонев
Снимка: БГНЕС

Временна парламентарна комисия ще проучва разходите на публични средства, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на Covid-19. Предложението на БСП за създаването на комисията подкрепиха единодушно 199 депутати.  Йордан Цонев от ДПС беше избран за председател.

В състава й влизат 10 депутати  - по двама от всяка парламентарна група. Поради липса на предложения временната комисия няма да има заместник-председател.

Тя ще работи за срока на извънредните мерки и ще изисква и публикува информация за всички разходи на публични средства в т.ч. и от фондовете на ЕС, предназначени за борба с пандемията.

Основният мотив на социалистите за създаването на комисията е прозрачност, каза лидерът на левицата Корнелия Нинова.

По време на обсъжданията лидерът на социалистите Корнелия Нинова, обосновавайки предложението за създаване на  комисията, посочи, че ГЕРБ харчат парите на българските данъкоплатци непрозрачно, със субективни решения и партийни пристрастия:

"Многократно сме били свидетели за еднолични решения на премиера Борисов, който, пътувайки с джипа из страната, през прозореца обещава и раздава милиони по свое усмотрение.

В тази ситуация, която изисква да се помогне на най-много българи, пострадали от кризата, когато се очаква да се изтеглят нови заеми и да се изхарчат за последиците от кризата, е два пъти по-наложително да има прозрачност и контрол върху тези харчове".

Коалиционните партньори на ГЕРБ подкрепиха категорично предложението на БСП за създаването но комисията. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче се противопостави на искането на левицата комисията да бъде оглавена от представител на социалистите:

"Считам, че ако председателят е от БСП, то тогава тази комисия ще бъде използвана за чисто политически цели и то по този повърхностен и заядлив начин, по който вие разбирате опозицията в държавата".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание

От ГЕРБ също подкрепиха предложението, но видяха друга цел в създаването на анкетната комисия. Депутатът Александър Ненков заяви:

"По-скоро иска да създаде усещането, че има нещо скрито, че едва ли не има някаква непрозрачност в начина харчене на парите. И точно поради тази причина - за да докажем, че това не е вярно и че всъщност това внушение цели някаква дестабилизация, заради това колегите от ГЕРБ и нашата парламентарна група ще подкрепим решението….

Смятаме, че разбира се е хубаво управляващите да не бъдат с водеща позиция, а именно - да нямат председателското място. Затова считаме, че тя трябва да бъде дадена, както е по предложение  - на опозиционна партия, но също така смятаме, че това не трябва да бъде групата на БСП. Не заради нещо друго, а защото смятаме, че всъщност друга е целта на създаването на тази комисия", каза Ненков.

От „Воля“ също застанаха зад предложението за създаване на комисията.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов в пленарната зала - 14 май 2020 г.

Днес парламентът възобнови своите редовни заседания. В четвъртък и петък депутатите ще работят в пленарната зала, като утре е предвиден и парламентарен контрол.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Блинкън изрази пред Дзинпин загриженост от подкрепата на Китай за Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в Пекин в рамките на усилията за укрепване на отношенията между двете страни. Си заяви пред Блинкън, че Китай и САЩ трябва да бъдат "партньори, а не съперници" и да избягват да се впускат в "порочна конкуренция".  По-рано китайският външен министър Ван И..

публикувано на 26.04.24 в 15:55
Лондон Великобритания полиция

Двама британци са обвинени в подпомагане на руското разузнаване

Двама британци бяха обвинени в подпомагане на руското разузнаване след предполагаем палеж на бизнес, свързан с Украйна, съобщи Би Би Си. 20-годишният Дилън Ърл от Елместорп в графство Лестършър и 22-годишният Джейк Рийвс от лондонския квартал Кройдън бяха разследвани след пожар в склад в източен Лондон през март. Те са първите хора,..

публикувано на 26.04.24 в 15:51

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава, че..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени. "Установени са кои са работниците и са направени четири информационни дни, на които..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ратификацията за..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:09